Türk Modacılar
TÜRK MODACILARI
Elbette bizim modacılarımızı es geçecek değilim…
Arzu Kaprol
Mimar Sinan Üniversitesi Moda Konfeksiyon ve Paris American Academy’de moda eğitimi alan Kaprol, modem stilin yaratıcı isimlerinden biri. Beymen Academia ödülüne sahip modacının müşterileri arasmda birçok ünlü isim yer alıyor.
Atıl Kutoğlu
Moda hayatına Beymen ve Vakko gibi başanlı markalarda yapüğı stajla başlayan Kutoğiu, Münih Moda Haftası’nda ‘En iyi genç modacı’, ‘Avusturya’nın En iyi modacısı’ gibi birçok ödülün sahibi oldu. Dünyanın on bir ülkesinde tasarımlanyla yer alan Kutoğiu, New York Times, WWD, Washington Post, Daily Telegraph, Süddeutsche Zeitung, Vogue, Elle, Collezioni, CNN Internationa gibi uluslararası medya kuruluşlarıyla çalıştı. Jessica Alba, Catherine Zeta-Jones, Naomi Campbell gibi ünlü isimler de müşterileri arasmda.
Bahar Korçan
Bahar Korçan, Türkiye’de birçok ünlü isme kıyafet tasarımı yapan bir modacı. Ufak yaşlarda modaya olan ilgisi sayesinde Paris’e giden, ardından Vitali Hakko’nun dikkatini çekerek moda üzerine çalışmalar yapan Korçan’ın aynı zamanda tasarımlarına yer verdiği bir kitabı var.
Barbaros Şansal
1957 yılında Ankara’da doğdu. Şansal, Şişli Özel Dost İlkokulu, Yeşilköy Halil Vedat Fıratlı Pansiyonlu İlkokulu, İstanbul Alman Lisesi, İzmir Fatih Koleji, İstanbul Vefa Lisesi, İstanbul Maltepe Lisesi, İstanbul Fenerbahçe Lisesi ve Marmara Üniversitesi İktisadi Ticari İlimler Akademisi İşletme Fakültesi’nde eğitim gördükten sonra eğitimini Londra’da tamamladı. Yıldırım Mayrukla çalışan ve kendisine modacı yerine ‘terzi yamağı’ diyor.
Cem Hakko
1955 yılında İstanbul’da doğdu. İlkokulu Türkiye’de bitirdikten sonra eğitimine Cenevre’de, College du Leman’da devam etti. Liseyi Strasbourg’da bitirdikten sonra Paris’te, “Ecole Des Hautes Etudes Internationales/School of International Studies” ve İsviçre’de Friburg Üniversitesi’nin “Faculté de Sciences Economiques et Sociales” bölümünde eğitimini tamamladı. Fribourg Üniversitesi’nde bitirme tezi olarak “Moda Olgusu” adlı kitabı yazdı. Kitapta modanın doğuşunu, gelişimini, modayı yaratan toplumsal ve ekonomik etkenleri bilimsel bir açıdan inceledi.
Üniversite yıllarında Türkiye’de geçirdiği yaz tatilleri sırasmda Vakko markasını yaratan babası Vitali Hakko ile Vakko’da çalışmaya başlayan Cem Hakko, 801i yılların başmda İstanbul’a kesin dönüş yaptı. 1982 yılında genç moda markası Vakkorama’yı kuran Cem Hakko, Vakkorama’yı sadece bir moda qparkasi olarak görmeyip, Türkiye’de ilk defa, modayı sanat, spor ve müzikle bütünleştiren bir marka yarattı. Cem Hakko’nun Yönetim Kurulu Başkanlığını devraldığı 2004 yılına kadar Vakko ve Vakkorama olarak Vakko Grubu 24 mağazadan oluşuyordu. Cem Hakko mevcut markalara W Collection, V2K designers ve Outletleri de ekleyerek, Vakko Grubu bünyesindeki marka sayısını 4’e, cirosunu ise 3’e katladı.
Cemil İpekçi
1948 yılında İstanbul’da doğdu.
İngiltere’deki Royal Academy of Art akademisinden 1971 yılında mezun oldu. 1972-75 yılları arasında stilist olarak çalıştı. 1975 yılında Tzagarıe isimli moda evini kurdu. 1979 yılında Tzagane’m bir şubesini Nis’de açtı. 1984’e kadar her iki moda evinde birden Türk ve Anadolu kültürünü işleyen çalışmalar yaptı. 1984’de İstanbul’da fi aut e Coııtııre moda evini kurarak çağdaş gece modasına dönüş yaptı. 1990lara kadar Türk ve Anadolu motifli çalışmalarına ara verdi ise de bu kesinti 1992 yılındaki “Suzeni” isimli koleksiyonu ile sona erdi. Türk ve Anadolu kültürünü işleyen çalışmalar yapan İpekçi, kıyafet tasarımının yanında pırlanta ürünlerinin de tasarımlarım gerçekleştirdi.
Cengiz Abazoğlu
Modaya olan tutkusuyla birçok başarılı işe imza atan Abazoğlu 1969 doğumlu. Modacı olmayı daha küçük yaşlarda kafasına koyduğu için eline geçirdiği bütün kağıtlara modeller çiziyordu. Meslek hayatında önce yardımcı stilistlik yaptı, ardından da haute couture atölyesi açarak işine devam etti. İşini çok seviyor, kumaşlarından ve atölyesinden hemen hemen hiç çıkmıyor. Türkiye’de birçok ünlü ismi giydiriyor.
Dilek Hanif
Kurduğu ‘Dilek Hanif Line’ markasıyla modem kadının stilini belirleyen Dilek Hanif, Türkiye’de birçok ünlü ismi giydirdi. İlk couture defilesini 8 Nisan 2002’de Aya İrini’de gerçekleştiren Hanif, ikinci couture defilesini 20 Ocak 2004 tarihinde Paris Haute Couture moda haftasında gerçekleştirerek ‘couture’ koleksiyonunu burada ilk sunan Türk tasarımcı unvanına sahip oldu.
Erdem Moralıoğlu
Ryerson Üniversitesi ve Royal College of Art’ta moda üzerine eğitim gördükten sonra Diane von Furstenberg ile çalışan Moralıoğlu, markasını 2005’te kurdu. Yapmış olduğu kapsül koleksiyonuyla ‘British Fashion Fringe’ ödülünün sahibi olan Moralıoğlu’nun müşterileri arasında Claudia Schiffer, Gordon Brovvn’un eşi Sarah Brown, David Cameron’un eşi Samantha Cameron gibi isimler var.
Erol Albayrak
1971 İzmir doğumlu moda tasarımcısı Erol Albayrak Fashion & Art Moda ve Sanat Akademisi’nde aldığı eğitim ile koleksiyon çalışmalarına İzmir’de devam etti. Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli markalar ile hazır giyim konusunda çalışmalar yaptı. İlk koleksiyonu Düsseldorf CPD Moda Fuarında sergilendi. 1997 yılında İstanbul’a Cemil İpekçi atölyesinde tasarım yöneticisi olarak çalışmaya başladı.
2001 senesinde Hollanda Kraliyet Ailesi’nin sponsorluğunda Selamlık defilesini sergiledi. Tamamı 70 takımdan oluşan bu koleksiyonu 70 erkek manken ile sunarak bu alanda bir rekor kırdı.
2002 yılında Hollanda Prince Claus Vakfı’nın temsilcisi olarak Özbekistan’da bir ay boyunca sanatsal araştırmalar yaparak 2003 The Prince Claus Vakfı ödül adaylannı belirledi.
Aynı sene HollandalI müzik grubu She Got Game müzikal kostümlerini hazırladı. Amsterdam Kraliyet Akademisinde hazırladığı ‘Tulıp&Kaftan’ projesiyle iki ülke kültürlerini sentezle-yerek bunu değişik şehirlerdeki müzelerde sergiledi. 2005 yılında Rotterdam Belediye Başkanı tarafından resmen Hollanda’ya davet edilerek bir tasanm merkezinin kurulması çalışmalarına başladı. Hollanda, ABD, Rusya, İsrail, Yunanistan, Japonya, Bulgaristan, Ukrayna, Romanya, Letonya, Kıbns, Azerbaycan, Mısır ve Kazakistan’da koleksiyonlarını sergiledi. Aynı zamanda 2005 yılında Çin’de ve 2011 yılında İngiltere’de yapılan Miss World Güzellik Yanşması’nda ülkemize iki kez “Best Dress” en iyi elbise ödülünü kazandırdı. Bu ödülle 3. kez dünya birinciliği kazanan tasarımcımız bu alanda da başansıru tescilledi. Düzenli olarak haute couture ve hazır giyim koleksiyonlan tasarlayan Erol Albayrak; 2011 yılında AB Kalite ödüllerinde yılın en başarılı moda tasanması ödülüne layık görüldü.
Gamze Saraçoğlu
2004 yılında kurduğu ‘Gamze Saraçoğlu Fashion Design Studio’ markası ile birçok Avrupa ülkesinde tasanmlanyla yer alan Saraçoğlu, 2007’de Saydam Tekstil’in ve MRM Deri’nin yaraüa yönetmeni oldu. Zara, Marks & Spencer, NafNaf, Pro-mod gibi markalara tasarımlar yapan Saraçoğlu aynı zamanda Moda Tasarımcılan Demeği’nin de yönetim kurulu üyesi.
Hakan Akkaya
13 yılı aşkın süredir profesyonel olarak tasanmcılık yapan Hakan Akkaya; Bilkent Üniversitesi Mimarlık bölümünden 2. yılında ayrılıp İstasyon Sanat akademisinde Moda Tasarımı eğitimi aldı. Boyner Holding, Alünyıldız ve Sarar gibi sektörün önde gelen markalarının tasarım departman yöneticiliğini yaptı. Nişantaşı’ndaki ofisinde ‘Hakan Akkaya’ markasıyla kadın ve erkek giyiminde kişiye özel tasarımlar hazırlayan Akkaya, aynı zamanda pret-a-porter ürünler de tasarlıyor. Show Tv’de üç sezon ‘Bugün Ne Giysem’ adlı programda moderator ve jüri üyeliği yaptı, 2012 yılı içerisinde dünyaca ünlü Who’s Next Paris ve Bread&Butter Berlin Fuarlarına erkek koleksiyonuyla katılan ilk Türk tasanmcı oldu. 13 Ekim 2012 tarihinde ‘men in black’ temalı yaz koleksiyonuyla İstanbul Fashion Week’te yaptığı erkek defilesi ile büyük ilgi gören Akkaya, Mercedes Benz’in ana sponsorluğunda yapılan Mercedes Benz Fashion Week İstanbul ‘da 15 Mart 2013 tarihinde ‘men in black’ temalı kış koleksiyonuyla kadın-erkek defilesi sunarak tekrar büyük ilgi gördü. 2012 yılında birçok üniversite ve kurumdan yılın tasarımcısı ödülü aldı. Ayrıca jüri üyeliğini yaptığı ‘Bugün Ne Giysem’ adlı program en başarılı yarışma ödüllerine layık görüldü.
Hakan Yıldırım
2004’de “Mor”, 2006’da “İkinci Yüzler”, 2007’da “Bi(R) Sefer Sonu” defileleriyle adını duyuran Yıldırım, ‘Anadolu Medeniyetleri’nde Kadın’ konsepti ile beş genç tasarıma arasında yer alarak moda hayatına atıldı. Türkiye’nin önde gelen firmalarına koleksiyon hazırlayan ve danışmanlık yapan Yıldırım, başarılı Türk modacıları arasmda yer alıyor. Hakan Yıldırım 2009 yılında ‘Hakaan’ markasını kurarak Londra Moda Haftası’nda ilk defilesini yapıp dünyaya açıldı. Hem defile, hem de koleksiyon çok konuşuldu. Aynı yıl Amerikan dergisi ‘Interview Magazine’de Madonna verdiği röportajda, Mert Alaş’ın çektiği fotoğraflarla Hakaan markasından kıyafetlerle poz verdi. 2010 yılındaysa Fransız Kültür Bakanlığı tarafından verilen 2010 yılı Andam ödülünü aldı. Andam (Ulusal Moda Sanatını Geliştirme Demeği), Fransa’da başarılı genç tasarım-cılan destekleyen ve hem ulusal, hem de uluslararası arenaya girmelerini sağlayan bir kuruluş.
Hanife Çetiner
1938 yılında Çanakkale’de doğdu. Resim ve ev ekonomisi öğretmeni olan Çetiner 1990 yılından itibaren moda çalışmalarına başlamış ve 67 Miss Turkey güzeli için 134 elbise hazırlayarak yarışmada en çok görev alan modacı oldu. Geleneksel Türk motiflerini kullanarak hazırladığı bu elbiseler Miss Universal, Miss World, Miss Europe, Miss International yarışmalarında 9 adet “Best In Evening Gown” ve 4 adet “National Costume” ödülünü kazandırmıştır. 1998’de Şımak’ta ilk defileyi düzenledi ve bölgenin yok olmaya yüz tutan şal şepik dokumalanndan hazırladığı “İzmir’den Şımak’a Sevgi Bağlan” adlı koleksiyonunu sergileyerek bunu Türkiye’ye tanıttı.
Hüseyin Çağlayan
Central St. Martins College of Art and Design’dan mezun olan ve 17 Haziran 2006’da İngiliz Şövalyelik Nişanı alan Çağlayan’ın müşterileri arasında Michelle Obama ve Lady Gaga gibi isimler bulunuyor.
Nevzat Kasman
1912 senesinde İstanbul’da doğdu. Babası ilk Türk ticaret gazetesini çıkaran aynı zamanda bir ressam olan Kazam Kavurdur. Çocuk yaşta babasının etkisiyle resim yapmaya başladı. Okula gitmeyip evde eğitim alıyor olmasına rağmen, İbrahim Çallı’run ısrarıyla Sanayi-i Nefise Mektebi’ne (Güzel Sanatlar Akademisine) ikinci sınıftan girdi ve İbrahim Çallı’nın öğrencisi olarak orada yetişti. Akademide heykel ve seramik dersleri de aldı.
İlerleyen yıllarda Paris’e giderek orada çalıştı. Paris gezilerinden birinde Christian Dior’un model çizimlerini alarak Türkiye’ye getirdi ve o dönem Türkiye’de mevcut olan Fengara, Stangali gibi Rum terzilere bu modelleri satmaya başladı. Bu iş Kasman’ın önünde yeni bir yol açtı ve kendi modellerini çizme yoluna gitti. İstanbul’da ilk kez bir Türk terzihanesi kurdu. “Patron Nevzat” adında model ve couture üretti. Bir yandan resim çalışmalarına devam etti. “Kadınlar Birliği'”nin bir üyesi olarak Paris’te sergilere katıldı; Müze Goblen’de yapılan bir yanşmada birinciliğe ve “Paris’in Horozu” ödülüne layık görüldü.
Nur Yerlitaş
11 Ağustos doğumlu olan Yerlitaş birçok ünlüyü giydir-miştir ve birçok defile sergilemiştir. Sibel Can, Ebru Gündeş ve Bülent Ersoy gibi ünlü isimlerin vazgeçilmez modacısıdır.
Özlem Süer
Sanata ve modaya olan sevdasıyla yaptığı her işe duygusunu ve bilgisini katan Özlem Süer, küçük bir atölyede başladığı moda hayatına ‘Özlem Süer House Deluxe’ ile devam ediyor. Dünyanın birçok ülkesinde, 60 butikte satılan tasarımları ile yurtiçi ve yurtdışında başanlara imza atıyor.
Özgür Masur
Türkiye’nin yıldızı parlayan modacıları arasmda yer alan Özgür l^lagur, parkinson hastalığından etkilenerek oluşturduğu ilk koleksiyonu olan ‘Den Den Hayatlar’ ile dikkati çekti. Ardından birçok başarılı işe imza atan Özgür Masur, ünlü isimlerin de stilistliğini üstlendi.
Rıfat Özbek
1970 yılında mimarlık eğitimi almak üzere Birleşik Krallık’a gitti. Burada modaya olan ilgisinin farkına vardı ve 1976 yılında Londra’daki St Martin’s School of Arfdan “honours” ile (1 sene erken bitirerek) mezun oldu. 1984 yılında kendi moda evini kurdu. Bunion yanı sıra modacı Walter Albini ve Monsoon mağazalar zinciri için tasarımlar yapü.
Tanju Babacan
1968 yılı Almanya Roth doğumlu. Almanya’da 7 yaşına kadar yaşadıktan sonra eğitim hayatına İstanbul ‘da başlamak üzere Türkiye ‘ye temelli dönüş yaptı. Lise yıllarında çizim yeteneğinin keşfedilmesi üzerine dönemin en önemli okullarından ‘Mediha Yener Stilistlik ve Modelistlik Okulu’na katilmiş ve 2 yıllık eğitimi sonrası tasarıma lisansını almıştır. Okula devam ederken ilk sergisini 1990 yılında açtı. 1 yıl sonra 1991 senesinde TGSD (Türkiye Giyim ve Sanayiciler Demeği) tarafından açılan yarışmada erkek tasarımcılar arasında birinci olarak ilk ödülünü Vitali Hakko’nun elinden aldı. Birçok sosyal sorumluluk projesinde yer aldı. 2012 Mart ayında Molu Mücevher ile birlikte kadına şiddet konulu bir defile düzenledi. Tv prodüksiyonları için de tasarımlar hazırlamıştır, bunlar başlıca; Miss Turkey 2010, Ünlüler Sirki (Star Tv), Benimle Dans Eder Misin (FOX Tv), Popstar Alaturka, Türkstar, Avrupa Yakası, Lale Devri olarak listelenebilir.
Müzik sektörü de Tanju Babacan tasarımlarından çokça faydalanmıştır, Tanju Babacan’ın tasarımlarını giymeyi arzu eden şarkıalar arasında Emel Sayın, Nil Karaibrahimgil, Gökçe, Bülent Ersoy, Yonca Evcimik, Ayşegül Aldinç, Nazan Öncel, Gülben Ergen, Hadise, Rober Hatemo, Davut Güloğ-lu vb. birçok isim var. Siyaset ve cemiyet hayatından birçok isim de mutlaka Tanju Babacan salonundan geçmiştir. Haute Couture moda tasarımı konusunda hatın sayılır bir takipçi kitlesi oluşturmakla birlikte 2008 yılında TNJ BBCN şirketini kurarak Tanju Babacan markasını bu şirkete bağlayıp, hazır giyim koleksiyonlarını (özellikle dış giyim) ve moda tasanm prodüksiyonlan da dahil olmak üzere; eğitim, seminer vb. çalışmalar yapmaya başlamıştır. 2012 senesinde ITM (İstanbul Tasarım Merkezi) Tanju Babacan Moda Programı ile 9 öğrenci yetiştirmiştir. Hala İstanbul/Teşvikiye semtinde bulunan moda salonunda Haute Couture hizmet vermektedir. MTD (Moda Tasanmcılan Demeği) üyesi tasarımcılardandır. 12 Mart 2013 tarihinde yeni kurduğu RED BEARD by Tanju Babacan markası ile Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul kapsamında ilk hazır giyim koleksiyonunu beğeniye sunmuştur.
Tuvana Büyükçmar
1999 yılında açtığı A46 mağazası ile sektöre adım atan Büyükçmar, 2005 yılında sergilenen ‘Yıldızlann Altında’ adlı müzikalin kostümlerini hazırlayarak ‘Afife Jale Tiyatro Ödülleri En İyi Kostüm Tasarımı’ dalında aday oldu. 2005 senesinde kurduğu ‘Tuvanam’ markası ile dünyaya açıldı.
Vitali Hakko
1913 yılında İstanbul’da doğdu. İlk iş hayatına 13 yaşında, o dönemde İstanbul’un en önemli ticaret semtlerinden biri olan Mahmutpaşa’da kumaş satan Spiros’un yarımda çırak olarak başladı. Kısa bir süre sonra bu mağazadan Kapalıçarşı’daki çocuklı^ hayallerini süsleyen Kupidis mağazasma tezgahtar olarak geçti. Sadece kumaş satmakla kalmadı, Kupidis mağazası dahil, çarşıdaki diğer esnafların mağazalarının vitrinlerini yapmaya başladı. Kapalıçarşı’da yılda bir kez yapılan vitrin yarışmasında hazırladığı bir vitrinle ilk ödülünü aldı. 1925’de Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Şapka ve Kıyafet Devrimi’ni gerçekleştirmesi Vitali Hakko’nun geleceğinin ve Türk hazır giyim endüstrisinin temellerini oluşturdu.
1934 yılında şapka devriminin ilk günlerinde Hakko, kendine ait ilk mağaza olan Şen Şapka’yı 1934 yılında Sultanhamam’da açtı. E. Dünya Savaşı öncesinde ve yepyeni kurulmuş bir cumhuriyet Türkiye’sinde kadına şapka giydiren ve bunu yaygınlaştırıp bir moda haline getiren Şen Şapka oldu. Vakko’nun temelleri de Şen Şapka ile atıldı. Şapkanın modası geçtikten sonra eşarp satmaya başlayan mağazasına Vakko adını verdi. 1962 yılında Beyoğlu’nda ilk mağazasını açh. Beyoğlu’ndaki bu mağaza açıldığı zaman Türkiye’nin o zamana kadar açılmış en büyük mağazasıydı. O zamandan beri Vakko mağazaları Türkiye’nin en saygın giyim mağazalarından biri olarak bilinmektedir. Gençlere yönelik Vak-korama mağazalanyla birlikte 20’yi aşan sayıda şubeleri vardır.
1948 yılında emprime eşarplar ve ardından Türk ipeklisinden ürettiği emprime kumaşların üretimine başladı. Vitali Hakko’nun o yıllarda yurtdışına yaptığı seyahatler ona Avrupa moda endüstrisinden pek çok kişiyle tanışma ve iş yapma olanağı sağladı.
1962 yılında hazır giyime geçmeye karar veren Hakko ilk hazır giyim mağazasını ise, İstanbul’un o dönemdeki moda merkezi Beyoğlu’nda açtı ve Türkiye’ye modem mağazacılık anlayışıyla tanışü. 1969 yılında kurduğu fabrikası sayesinde başkent Ankara ve ardından İzmir’de açtığı mağazalanyla kadın, erkek, çocuk hazır giyimi ve aksesuarlanyla modaya katkıda bulundu.
Vitali Hakko ilerleyen yaşlarında mağazaların yönetimini diğer aile üyelerine özellikle oğlu Cem Hakko’ya bırakmış olmakla birlikte, hala mağazaların yönetimine katkıda bulunmaya devam etmekteydi. Anılarını Hayatım Vakko başlığı altında 230 sayfa halinde kitaplaştırdı ve 1997 yılında yayınladı.
Vural Gökçaylı
Vural Gökçaylı, Türkiye’de Haute-Couture’ü en iyi temsil eden modacılardan biri. Hatta, Fransız Haute-Couture’ünün altın çağında Fransa’da ilk adımlarını atan tek Türk modacıdır.
Moda sevgisi çok genç yaşta başladı. İtalyan Lisesi’ne devam ederken, kız arkadaşlarma elbise çizerken, profesör Ottone yakalanıp cezalandmldıktan sonra yeteneği keşfedildi. Hocasının İtalya’da modayla ilgili okuması tavsiyesi üzerine hayati değişmeye başladı
İlerleyen yıllarda Givenchy firmasında staj yaptıktan sonra Angelo Tarlatzi’yle beraber çalışarak Haute Couture’nin tüm inceliklerini öğrendi. Nina Ricci’nin direktör asistanının asistanı olan Franz Molenar ile 1967’de Hollanda’da ilk kez Paris anlammda büyük modaevi kurdu. İlk kez bu dönemde özgürce denemelerini yaptı. Daha sonra Hollanda Amsterdam’da Paris, New-York ve Berlin’de sergilenen koleksiyonları hazırladı. 1968’de Paris’te Sylvie Vartan’ın butiği için iki koleksiyon hazırladı.
1968 sonlarında, Türkiye’ye dönen sanatçı Rumeli Caddesi’nde, Saray apartmanında atölyesini kurdu. İlk defilesi çok büyük ilgi çekti. Türkiye’deki ilk çalışmaları, Anadolu Medeniyetleri üzerine. Birçok özel koleksiyon ve çalışmaya imza attı.
Yasemin Akat
1956 yılında Gaziantep’te doğdu. Gençlik yıllarında heykel ve resim alanlarında uğraş verdi. Moda tasarımcılığma ailesi izin vermediği için çok geç başladı. 2001 yılında İstanbul Amavutköy’de ilk model atölyesini kurdu. 2002 yılından itibaren üç sene süreyle Ajda Pekkan’ın moda tasarımcılığını üslenerek adını duyurdu. Daha sonra İstanbul’da açtığı mağazalarla kendi markasını yaratü. Haute Couture tasarımlarıyla tanınan Yasemin Akat, Sezen Aksu, Zuhal Olcay, İpek Tuzcuoğlu, Tuba Büyüküstün, Deniz Çakır, gibi ünlüleri giydirdi.
Etnik öğeleri modem tasarımlarla harmanlayan Yasemin Akat’ın tasarımlarında birçok farklı kumaşın bir arada kullanması dikkat çekmektedir. Paris, Londra, Milano, Newyork başta olmak üzere Barcelona, Berlin, Moskova ve Kopenhag yurtdışı fuarlarda Türk modasını temsil eden tasarımcının koleksiyonları özellikle Avrupa ve Orta Doğu pazarlarmda kendine yer bulmaktadır. Kendi adıyla tanınan tasarımlarının yanında bazı İngiliz ve İtalyan markalan da koleksiyonlarını Yasemin Akat’a hazırlatmaktadır.
11 Ağustos 2011’de İrlandalı şarkıcı ve söz yazan Laura Mulligan, Kilbeggan At Yanşlarmda “En Güzel Giyinen Kadın” yanşması birincilik ödülünü Yasemin Akat’ın tasanmıyla kazanmıştır.
Yıldırım Mayruk
Yıldırım Mayruk, 1940 yılında Bursa’da beş çocuklu ailesinin en küçük çocuğu olarak doğdu. Yıldınm Maymk terzi olan ablasından etkilenerek bu mesleğe gönül verdi. İlk diktiği elbise, 15-16 yaşlarındayken 2,5 yaşlarındaki yeğenine diktiği ipekli daracık gülkurusu bir elbiseymiş. Daha sonra annesine biri ekose, diğeri çizgili kumaştan iki tayyör dikti. 1960 yılında Askerlik hizmetinden döndükten sonra ablasının terzi atölyesinde çalışmaya başladı. Lise yıllarında şapka yapıp satarak başladığı moda hayatına 1960’li yılların başmda Bursa’dan İstanbul’a gelerek Beyoğlu’ndaki Çiçek Pasajı’nın kapışırım tam karşısmda Güney Palas’ta bir çatı katında atölye kurarak devam etti. Kısa sürede atölyesini de ününü de büyüttü. Sonrasında ise terzilerin katıldığı bir defileye 10 elbise ile katıldı. O defile sonrasmda Yıldırım Mayruk, dönemin piri sayılan sosyete terzisi “Mualla Özbek” ile tanıştı. Mualla Özbek ile tanışüğında kendisine “benden sonra bayrağı sen taşıyacaksın” demiş ve defilenin sonrasmda atölyesi müşteri akıruna uğramış. Beyoğlu’ndaki atölyede 10 sene çalıştıktan sonra Şişli’ye, oradan Teşvikiye’ye geçti ve 22 sene burada çalıştıktan sonra şu an bulunduğu Gümüşsuyu’na geçti. Taxim Moda Laboratuvan’nda çok başanlı çalışmalar yapü. 1990 yılından beri beraber çalıştığı Barbaros Şansal ile başansını perçinledi.
Yıldırım Mayruk’un şov yaptığı defilelerden bazıları : “Maxi Couture 05-06-07-08-09”, “Umutlara Yelken Açış”, “40 yıl 40 kadın”, “2023’e Hikayeler”, “Fenerbahçe Kreasyonu”, “İğnenin ardında”, “Geçmişten Geleceğe Cumhuriyet Kadını”, “Moda Mania”, “Aquaria”.
Yıldırım Mayruk koleksiyonlarını Londra, Abudabi, Tel-Aviv, Alhain, Haifa gibi uluslararası merkezlerde ve İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Diyarbakır gibi yurtiçinde sergiledi ve gelirlerini başta eğitim olmak üzere hayır kurumlanna bağışladı.
Zeynep Tunuslu
1962 yılında Ankara’da doğdu. Henüz 11 yaşında iken kendi elbisesini kendisi dikecek kadar modaya ilgisi vardı. 1980 yılında TED Ankara Koleji’nden mezun oldu, Hacettepe Üniversitesi İngiliz Filolojisi bölümünü kazandı. Siyasi olayların olduğu dönemde uyum sağlayamayarak bir yıl sonra üniversiteyi bırakıp Milano’ya gitti. Milano’dan Türkiye’ye döndükten sonra çalışma hayaüna atılır. Mudo’nun sahibi Mustafa Taviloğlu ile tanışması kendisine moda dünyasının yolunu açü. iki yıl vitrin dekoratörlüğü yaptı.
Bundan sonra Mualla Özbek’in yanında çalışmaya başladı. Bu arada İstanbul Maslak’ta küçük bir yer kiralayarak kendi işini kurdu. 1986’da önce İstanbul Osmanbey’de, ardından Ankara ve İzmir’de mağazalar açtı. Ve 1996’ya kadar mağaza sayısı 30lara kadar yükselir. 1996 yılında gazeteciliğe başladı. Doğan Grubu’nda Haber Extra adlı dergide yazdı. 1995’te oğlu Kanat için birinci yıl armağanı olarak bir kitap yazdı.