Türk dental implantı Maldivler’e gidiyor
Diş dünyasının önemli buluşlarından dental implat yani yapay kök diş sahasında, ilk yerli üretimin başladığı 9 yıldan bu yana çok yol alındı. Bugün yıllıklSO bin adet dental implant üretimi yapılan Türkiye, bu alanda ciddi ihracatçı da oldu. 8 yerli üretici, İngiltere’den Maldivler’e kadar uzanan geniş coğrafyaya ihracat gerçekleştiriyor.
Dental implant (yapay kök diş) tedavisi dünyada 40 yıldır uygulanıyor. Türkiye ise bu tedavi yöntemi ile 25 yıl önce tanıştı. Son sekiz yıldır diş hekimleri tarafından yaygın olarak kullanılıyor. 2012 yılında dünyada 3,2 milyar dolarlık, 2013 yılında 3,6 milyar dolarlık dental implant üretimi yapıldı. 2015 yılında bu rakamın 4,2 milyar dolarak ulaşması bekleniyor. Dental implant sektörü bu başarılı büyüme grafiğini AR-GE çalışmalarına ve teknolojiye yaptığı yatırıma borçlu. Geçmiş yıllara göre daha hızlı uygulanabilen ve neredeyse yüzde 100’e yakın olumlu dönüş alınabilen implant diş tedavisi hem hekimlerin hem de hastaların tercihi oluyor.
Bu büyümeden Türkiye de payını alıyor. Sadece geçen yıl ülkemizde 150 bin adet dental implant üretildi. Rakamlar henüz dünyanın gerisinde ancak büyüme hızı oldukça yüksek. Sektörün hızlı büyüme grafiği üreticileri ve ithalatçıları bir araya getirdi. Bu birliktelik iki yıl önce Dental implant Sanayici ve işadamları Derneği’nin (İMPLANTDER) kurulmasını sağladı. Derneğin amacı sektörün kazandığı ivmeyi artırmak ve bu yıl ilkini gerçekleştirecekleri İMPLANTİST-EXPOFuan’nı uluslararası alana taşımak.
İçeriğe Ait Başlıklar
Maldivler’e ihracat
İMPLANTDER Başkanı Oğuz Akyüz, Türkiye’de dokuz yıldır dental implant üretimi yapıldığını söylüyor. Bugün bu alanda faaliyet gösteren sekiz yerli marka bulunuyor. Bunun yanı sıra 100’e yakın markanın da ithalatı yapılıyor. Türkiye, sektörde yeni olmasına rağmen dünyanın farklı köşelerine ihracat yapıyor. Akyüz, İMPLANTDER üyesi Türk üreticilerin İngiltere, Almanya, Hollanda, İsveç, Macaristan, Polonya, Azerbaycan, Hindistan, Maldivler ve Arap ülkelerine ihracat yaptıklarını ifade ediyor.
Son aylarda yaşanan siyasi karışıklıklar nedeniyle Ukrayna ve Rusya’ya yapılan satışlarda düşüş yaşandı. Ancak bu durum sektörü fazla etkilemedi. Oğuz Akyüz, “Üretime yeni başlamış bir sektör için ihracat yaptığımız ülkelerin sayısı gayet iyi. Türkiye’de yılda yaklaşık 150 bin adet dental impalant üretiliyor. Üretim ife birlikte ihracat rakamlarımızı da artırmayı hedefliyoruz” diyor. 2013 yılında Türkiye’de 350 bin adet dental implant satıldığını vurgulayan Akyüz, üretici ve ithalatçı firmaların bu yıl 600 bin adet satışa ulaşmayı istediğini söylüyor. Türk firmaların hedefi 2023 yılında ise 1 milyon adet den tal implant satmak.
Teknolojik yatırım ihtiyacı
Oğuz Akyüz, sektörün dünyada da çok büyük ivmeye sahip olduğuna dik- ^Ss>‘ kat çekiyor. Aslında Türkiye de bu rüzgardan etkilenerek büyüyor. Yalnızca ABD’de yılda 2 milyon adet implant kullanılırken, dünya genelinde ise 30 milyon adet implant kullanılıyor. Akyüz, konu hakkında şunları söylüyor: “Üstelik dental implant tedavisi dünyanın hiçbir ülkesinde devlet tarafından karşılanmıyor. Tedavi bedeli yüksek olmasına rağmen kullanım oranı her geçen gün artıyor. ABD ve AB ülkelerinde tüketim stabil kalabilir. Ancak 2020 yılına kadar Latin Amerika ve Ortadoğu pazarında tüketimin artmasını bekliyoruz. Bu pazarlardaki tüketimin yüzde 5 oranından yüzde 15’e çıkmasını bekliyoruz.”
Tüketim kadar rekabet açısından üretimin de kendileri için önemli olduğuna dikkat çeken Akyüz, dental implant üretiminde İsveç, ABD ve Almanya’nın lokomotif ülkeler olduğunu ifade ediyor. Her ülkede dental implant üretimi yapılamadığını anlatan Akyüz’e göre, dental imptal üretimi için know how, teknolojik yatırım ve tasarım altyapısı gerekiyor. Şimdilik üst gelir grubundan hastaların tercih ettiği dental implatta uygun fiyatta üretim genelde Brezilya, İsrail ve Güney Kore’de yapılıyor. Türkiye’de kullanılan dental implantların bir kısmı iç pazarda üretilirken, diğer kısmın yüzde 17’si Almanya’dan ve yüzde 15’i İtalya’dan ithal ediliyor. Bu iki ülkeyi yüzde 14 ile ABD takip ediyor.
Sağlık turizmi hedefi
Türkiye’nin medikal turizminden diş tedavisi yüzde 6 pay alıyor. 2012’de 170 bin kişi medikal tedavi için Türkiye’yi tercih etti. 170 bin hastanın yüzde 10’una ağız ve diş tedavisi uygulandı. Türkiye, dünya turizmde yedinci sırada olmasına rağmen medikal turizmde ilk 20’ye giremiyor. Sağlık Bakanlığı’nm hazırladığı eylem planı ile beş yıl sonra Türkiye’ye 750 bin hastanın gelmesi bekleniyor. Ağız ve diş tedavisi için beklenen hasta sayı ise 45 bin. Şimdiye kadar medikal turizmde estetik ve saç ekimine yönelik tanıtım yapıldığını anlatan Oğuz Akyüz, artık dental implantın da tanıtımının yapılmasını istiyor ve şunları söylüyor:
“Medikal tedavi için gelen turist sayısının artması için tanıtım yapılması gerekiyor. Hastalar Avrupa’da aldıkları ağız ve diş tedavisi hizmetinin aynısını yarı fiyatına Türkiye’de alabiliyor. Üstelik de tatil yapıp ülkelerine dönüyorlar. Tedavilerimizde hizmet kalitesinde çok ileri düzeydeyiz. Medikal turizm alanında dört saatlik uçuş mesafesi içinde bulunan 56 ülkenin nüfusu 1,5 milyar olan bölge içinde Türkiye bence en cazip ve avantajlı konumda. Yeterli bir tanıtımla hasta sayısını artırabiliriz. Sadece iyi bir pazarlamaya ve tanıtıma ihtiyacımız var.”
Rakamlarla dental implant sektörü
■ Dünyada 24 ülkede dental İmplant üretimi yapılıyor. Pazardan en büyük payı yüzde 18 ile ABD alıyor. Pazarda Almanya’nın yüzde 14, İtalya’nın yüzde 13 payı var. Altı yıl önce üretime başlayan Türkiye ise yüzde 0,93 ile 20’nei sırada yer alıyor.
■ îleri teknoloji ve know-how gerektiren dental implant üretiminde 2003’ten 2013’e kadar geçen 10 yıllık zamanda dünyada üretici sayısı yüzde 342 oranında arttı.
■ Dünyada 213 dental implant markası bulunuyor. 38 marka ile ABD birinci sırada. Türkiye’de ise sekiz yerli dental implant markası bulunuyor.
■ Dünyada 2007 yılında sektör yaklaşık 2,5 milyar dolarlık üretim yapmıştı. 2012 yılında 3,2 milyar dolarlık, 2013 yılında 3,6 milyar dolarlık dental implant üretimi yapıldı. 2015 yılında bu rakamın 4,2 milyar dolarak ulaşması bekleniyor. Dental implant sektörü 2018’de ise 9,1 milyar dolarlık üretim yapmayı hedefliyor.
■ Dünyada dental implant kullanımı 2010-2014 arasında yüzde 30 büyüdü. ABD’de 2 milyon adetin üzerinde implant kullanılırken, nüfus-kullamm oranı açısından üst sıralarda Güney Kore, îtalya, İspanya, Brezilya, Avusturya, İsviçre ve Almanya yer alıyor. Nüfus açısından Türkiye sayılarına yakın olan Almanya’da yıllık kullanımı yaklaşık 1,5 milyon adet.
■ Türkiye’de dental implant kullanımı son 10 yılda 150 bin adetten 400 bin adete ulaştı.