Tavuk pedi nedir ve niye kullanılır?
Tavuk pedi nedir ve niye kullanılır?
Endüstriyel bir tavuğun vücudunda yaklaşık, 200 gr. kan vardır. Kesim sırasında, kanın bir kısmı akıtılır. Ancak, tavuklarda yapılan şoklama gibi işlemler nedeniyle, tavukların damarlarında su ile yıkama sırasında kan kalır. Tavukta kan kalması, bir yandan ağırlığını artırır, diğer yandan da et renginin morlaşmasına neden olur. Başka nedenlerle de olsa, tavuğun beyaz gözükmesi için kanserojen klor sıkılır. Piyasadaki tavukların tümü, maalesef klorludur. Kimileri, tavuklara sıktıkları klorun kalıcı olmadığını iddia etmektedirler. Ama bu, tüketiciyi yanıltmaya yönelik bir bilgi. Sağlıklı bir tavuğun rengi, insan teni rengine yakındır.
Ambalajlanmış tavukların kaplarının altında ‘tavuk pedi’ adı verilen bir malzeme çıkar. Bu ped, 50 grama kadar sıvı emebiliyor. Peki, bu ped nasıl bir maddedir ve neden eklenir? Tavuk ambalajlarına konulan bu pedler, çok sayıda kimyasal madde ile etil alkolden meydana gelir.
SEL (selüloz), SAP (selüloz ve süper abzorban polimer), AL (airlaid), nonvvoven, polietilen, PE ve ya NW film ve etil alkol479 gibi maddelerden oluşur. Ne kadar SAP kullanılırsa, pedin emiş ve sıvı tutuş kapasitesi de artar. Bu pedin, tavuk ve balıklarda kullanılmasının birkaç amacı vardır. Bunlar;
• Kanı ve suyu emmesi. Bu ise, taşıma ve depolama sırasında kuruluk sağlar ve kokuşmayı önler. Bu petteki su ve kan da, ağırlık olarak tüketiciye yansır.
• Barındırdığı alkolü ete vermesi nedeniyle, etin kaliteli gözükmesini sağlar. Böylelikle tüketici, klorlu, alkollü ve petrokimya kalıntıları içeren ürünü tüketmiş olur.