Stres Psikolojisi – Hayatı Önemsemek
Hayatı önemsemek
Hayatı önemsemek değer vermektir.
İnsanlar değişik yeteneklere ve bir takım becerilere sahiptir. İnsanın hayatını düzenlemesi, istediklerini elde etmesi, hayallerine ulaşması konusundaki beceriler ise yetenekten ziyade, insanın istemesine bağlıdır. İstemekle başlayan serüven, düşünce gücü kullanımıyla başarıya ulaşır. İstemenin insana kazandırdıkları zamanla şekillenmeye başlayınca kabuğuna sığmaz olur, yaptırım aşamasıyla doruk noktasına çıkar ve yaratıcılık kendini gösterir.
İstek, heyecan, yaptırım ve başarı gücü yaşamı önemseyerek değer vermekle başlar. Hayatımızda önemseme-diklerimizim oranı önemsediklerimize göre daha çoktur. Neyi önemseyip, neyi önemsemeyeceğimiz konusunda bizi önyargılarımız yönlendirse de, başarmak adına yaptığımız çalışmaların olumlu sonuç vermesi aslında bir son değil, aksine yeniliklerin başlangıcıdır. Başarı ödül olmaktan ziyade, uyulması zorunlu yeniliklerin başlangıcıdır; çünkü başarmak yenilikler için verilen mücadele sonucu kazanılmıştır.
En büyük zaaflarımızdan birisinin yapmamız gerekenleri önemsemediğimiz süreçlerdeki kayıplarımızdır. Ertelemeyle başlayan yaptırımlar, tembellikle devam eder ve kendimizle yaptığımız mücadele yenilgiyle sonuçlanır. Bu durumu zaaflarımıza karşı koyamamak olarak kabul ederiz. Doğrumudur? Hayır değildir. Yapmamız gerekenleri yerine getirememekle, yapamadıklarımızı görmezlikten gelirsek bir zaman sonra gerçekle yüz yüze geldiğimizde, yapamadıklarımızın çaresizliğini hissederken bahaneler ararız.
Yaşama değer vermek, insanın önce kendisine değer vermesiyle başladığı bilinci insanın sanat yanını ortaya çıkarır, sanatın yaşamı süsleme teorisiyle insan daha çok başarıya ve daha çok güzelliklere odaklanır ve yaptıklarımız önce kendi beğenilerimizle, sonra toplumun beğenileriyle karşılanır. İşte bu duygudur ki insanı yapması gerekenler konusunda içsel destek olan motivasyonu harekete geçirir ve beğenilmek adına çabalara renk ve güç katar.
İnsanın hayatı önemsediği anların başında mutlu olduğu anlar gelir. Yani hayatı önemsemek için mutlu olmak, daha hoşgörülü bir pencereden bakmak. Bunun ardındaki çağrışım ise, değerlerin farkına varmak için kararlarınızı olumsuz etkileyecek negatif duyguların olmamasıdır; çünkü güzellikleri fark etmek için önyargısız, stresin olmadığı ruh yapısı ve kötümser bir düşüce yapısında olmamak gerekir.
Aradığını bilmeyen, bulduğunu anlayamaz.
Cladue Bernard