Sinop’un doğal güzellikleri

Sinop’un doğal güzellikleri

Hamsilos Koyu

Yemyeşil ormanı, denizin bir nehir gibi kara içine girdiği Hamsilos Koyu (Hamsaroz) ve civarı rengarenk çiçek ve ağaçlarıyla tam bir doğa harikasıdır. Şehir merkezine 11 kilometre mesafede olan Akliman-Hamsilos yöresi Kültür Bakanlığı tarafından 1987 yılında l’inci derecede Doğal Sit alanı ilan edildi. Koyun oluşumunda, gerekli olan buzul aşındırması IV. Jeolojik Zamanda bu yörede oluşmadığından, Hamsilos Koyu, Deveci Deresi adlı küçük bir akarsuyun ağzında yer alan 300-400 metrelik bir deniz girintisidir. Hamsilos limanı, morfolojik delillere göre, Deveci Deresi Vadisi’nin aşağı kesiminin, karada oluşan çöküntüler sonucunda sular altında kalmasıyla oluşmuş, dünyada sadece Norveç ve Sinop’ta bulunan “RIA” tipi kıyıdır.

Hamsilos Koyu

Akliman

Şehrin batısında yer alan Akliman, kent merkezine 9 kilometre mesafede bulunuyor. Kilometrelerce uzunluğunda ve 15-20 metre genişliğinde bir şerit gibi uzanan kumsala sahip. Millî Parklar Başmühendisliğince düzenlenen Akliman Piknik Alanı, her türlü ihtiyaca cevap verecek nitelikte. Piknik alanında ormanla deniz adeta iç içe. Akliman Koyu’nun oluşumu da Hamsilos Köyünün oluşumunda olduğu gibi “RIA” tipi bir kıyı özelliği taşıyor.

Akliman

Karakum

İl merkezine 2 kilometre mesafede olan Karakum, Sinop Yarı-madası’nı çevreleyen yol üzerinde bulunuyor. Adını ince simsiyah kumundan alıyor. Halk arasında kumunun romatizma, siyatik gibi hastalıklara iyi geldiğine inanılıyor. Bu civarda gerek kamu, gerekse şahıslara ait birçok otel, tatil köyü, kafe, restaurant ve bungalow tipi evlerle karavan ve çadır alanları bulunuyor.

karakum sinop

Akgöl

Ayancık ilçesinin güneyinde Ayancık-Kastamonu yolunun 31’inci kilometresinde, yoldan da 5 kilometre içeride bulunan Akgöl; 1200 metre yüksekliğiyle ziyaretçilere farklı bir atmosfer sunuyor. Etraftaki sık köknar ormanları içinden akan iki çayın birleştirerek oluşturduğu göl ortalama 3 dönüm alanı kaplıyor. Gölün yanında orman işletmesine ait bir de tesis var. Günübirlik piknik için uygun olan göl civarındaki orman içlerinde piknik masaları ve ızgara yerleri bulunuyor. Çevre ormanlarda yaban domuzu, ayı, kurt, çakal ve tavşan gibi av hayvanlan var. Ak-göl yolu üzerinde bulunan İnaltı Mağarası ve Kanyonları safari turları ve yürüyüşler için son derece uygun. Kış mevsiminin uzun geçtiği bölgede kayak yapılabilecek küçük pistler de mevcut.

Akgol

İnaltı Mağarası

inaltı Köyü’nün hemen arka yamacında bulunuyor. Deniz seviyesinden 1070 metre yüksekte olan mağaranın oldukça büyük olan ağzı köyden görülüyor. Köyde biraz soluklandıktan sonra yaklaşık 500 metrelik bir tırmanıştan sonra mağaraya ulaşılıyor. Mağaranın 50 metre yanına kadar araçla gidilebiliyor. Buradan 50 metrelik merdivenle mağaranın ağzına ulaşılıyor. Mağara ağzında geniş bir sahanlık bulunuyor, inaltı Mağarası gerek mağara içi damlataşları ve arkeolojik özelliği, gerekse de doğal çevrenin güzelliği sayesinde turizm amaçlı kullanıma son derece uygun şartlara sahip. Ortalama uzunluğu 7500 metre olan mağaranın son noktası girişten 24 metre aşağıda. Doğu-batı yönünde büyük bir (S) çizerek uzanan mağaranın giriş ağzı ve gerisindeki salonun tavan yüksekliği 20 metreden fazla, genişliği ise 18 metre. Giriş salonu düzgün bir galeriye açılıyor. Buradan sonra daralarak ilerleyen mağarada sarkıt, dikit, sütun, örtü ve duvar damlataşları, damlataş havuzları var. Mağara girişinde görülen duvar kalıntıları, tarihi dönemlerde iskan alanı olarak kullanıldığı sanılan mağaraya arkeolojik değer de katıyor. Mağara civarmda Kanyon, Akgöl ve Karlık Yaylası ve Düdeni gibi doğal güzelliklerin de bulunması mağaranın önemini daha da artırıyor.

sinop inalti magarasi

İnce Burun

Sinop’a gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok görmek istedikleri yerlerin başında, Türkiye’nin en Kuzey ucu olan İnceburun geliyor. Bozulmamış doğal kıyı yapısıyla milli park niteliğinde olan tn-ceburun ve çevresi geyik, sülün ve karaca koruma alanıdır.

inceburun

Sarıkum

Şehrin bu bölümünde deniz, orman ve göl bir arada bulunuyor. Orman Genel Müdürlüğü’nce Tabiatı Koruma Alanı ilan edilmiştir. Şehir merkezine 21 kilometre uzaklıkta olan Sarıkum, bitki örtüsünün yanı sıra hayvan popülasyonu bakımından da son derece zengin. Çevrede görülen başlıca hayvan türleri; karaca, yaban domuzu, çakal, tilki, vaşak, gelincik ve vahşi yılkı atları gibi memeliler; çok çeşitli ördek ve kaz türü balıkçıllar; kuğu, toy, çulluk gibi kuş türleri ile çeşitli sürüngen, kurbağa ile kefal gibi balık türleri bu yöremizde bol miktarda yaşıyor.

sarikum




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir