Sinop’tan yöresel lezzetler
Sinop, Karadeniz mutfağının zengin bir temsilcisi. Yöresel ürünlerin nefaseti, kent mutfağının lezzetinin yoğunlaşmasına neden oluyor. İşte, Sinop mutfağı dendiğinde ilk akla gelen yemek örneklen…
MISIR ÇORBASI
Mısırın ünlü olduğu Karadeniz Bölgesi’nde t haliyle çorbası da yapılıyor. Özellikle Sinop’ta yapılan mısır çorbasının içerisine katı yağ, domates salçası, kemikli kuzu eti, soğan ve barbunya fasulyesi girebiliyor. Tabii başrolde mısır var. Sinop’a geldiğinizde bu lezzeti mutlaka denemelisiniz.
MISIR TARHANASI
Ülkemizin neredeyse her yerinin buram buram tarhana koktuğunu biliyoruz. Bu koku Karadeniz’de biraz değişiyor ve yerini az da olsa mısır ununa bırakıyor. Mısır tarhanası yaparken tek fark içine mısır unu katılması.
SİNOP MANTİSİ
Ve gelelim Sinop’un meşhur mantısına… Sinop mantısı adını sıkça duyduğumuz lezzetlerden. Sinop’ta hemen her evde misafirlere mantı ikramı yapılır. Yumurta, tuz ve suyla oluşturulan hamur sert şekilde yoğurulup belirli şekillerde kesilir. Ardından kıyma, tuz, soğan ve kara-biberli harcı, kesilen hamurun içine koyup bir güzel kaynatıyorlar. Evet, bu bildiğiniz klasik mantı. Sadece hamuru açılırken biraz farklı diyebiliriz. Mantı hazır olduğunda üzerine yoğurt dökmeyi unutmayın.
NOKUI
Sinop’un en meşhur hamur işlerinden olan nokulu ister kıymalı isterseniz üzümlü, cevizli ya da ıspanaklı yiyebilirsiniz.
Un, yaş maya ve tuzla açılan hamurun içine dilediğiniz malzemeleri koyup ortaya güzel bir nokul çıkarabilirsiniz. Her gün taze yapılan ürünler Sinop’a gelen misafirlerin damağında harika bir tat bırakma konusunda çok iddialı.
KATLAMA
Eski Tatar geleneklerinden gelen, günümüzdeyse Sinop’ta yapılan katlamayı denemeden dönmeyin. Hamurunu yaparken tuz ve çiçek yağı kullanılırken, tereyağı ve toz şeker ise kızartma aşamasında kullanılıyor. Hamur olduktan sonra katlandığı için adına katlama diyorlar.
İSLAMA – TİRİT
Eğer Sinop’a yolunuz düşer de ıslama yerseniz tavuk, un ve cevizle ortaya çıkardıkları bu leziz tarif için onlara teşekkür edeceğinizden eminimiz.