Şehriyeli Tavuk Çorbası Tarifi

Şehriyeli Tavuk Çorbası Tarifi

Bu çorba, babaannemin üşüttüğü zaman, boğazı ağrıdığı zaman pişirdiği çorbaydı. Büyüklerimizin bir bildiği varmış. Şimdi, et suyu ve tavuk suyunun çok şifalı olduğu, içinde birçok mineral bulunduğu ve en önemlisi vücudumuzun bunları kolayca kullanabildiği (sindirebildiği) söyleniyor.

Malzemede but veya göğüs değil, özellikle ‘1 tavuk’ yazdım. Mutfağınızda sadece köy tavuğu kullanmanızı önerebilirim; o da bütün satılıyor. Tavuğu haşlar, suyunun birazıyla çorba, birazıyla da pilav yaparsınız. Etinin birazını çorbaya didikler, kalanı da pilavla yersiniz. Aslında biz bu çorbayı senede ancak bir veya iki defa, köy tavuğu bulabildiğimizde yapıyoruz.

Mordoğan’da bu fotoğraflar çekileceği zaman komşumuz Kamile Abla’nın tavuklarından almak istedim. Çok az et çıkar diye tavuk vermedi, horoz verdi. O heybetli horoz bile, tüyleri temizlenince bir lokma kaldı. Düdüklü tencerede pişmesi 2,5 saat kadar sürdü. Birazını bu çorbaya kullandık, birazını da tavuklu nohutlu pilava, anca yetti. Tadı çok güzeldi, suyu da hemen pelteleşti. Dışarıda gezinmiş tavuk ve horoz markette satılanlardan başka bir canlı gibi.

Şehriyeli Tavuk Çorbası

4-5 kişilik

• 1 tavuk veya horoz

• 1 küçük soğan

• 1 küçük havuç

• 5-6 tane karabiber

• 3 çorba kaşığı tel şehriye

• 8-10 sap maydanoz

• 8-10 sap dereotu

• 1/2 limon

• Tuz, karabiber

Tavuğu yıkayıp süzün, kalın tabanlı, büyükçe bir tencereye (isterseniz düdüklü tencereye) koyun. Üzerine üç parmak çıkacak kadar soğuk su boca edin. Kabuğu soyulmuş soğan, havuç, tane karabiber, maydanoz ve dereotunun saplannı ilave edin. Tuzunu serpin.

Önce harlı ateşte kaynatın. Suyun üstüne çıkan kefi alıp atın. Kapağı kapalı olarak orta-kısık ateşte tavuk yumuşayana kadar, yaklaşık 2 saat (bazı köy tavuklarının pişmesi 3 saat de sürebilir) haşlayın. Suyu azaldıkça üzerine azar azar kaynar su katabilirsiniz.

Tavuğun yeteri kadar haşlanıp haşlanmadığını anlamak için etine çatal batırın. Çatala kolayca gelmeli, derisi hemen ayrılacak kadar yumuşamış olmalı. Tavuk güzel piştiğinde kemiği etinin içinde döner. Çok güzel kokmalı.

Suyun içinden pişmiş tavuğu alın. Elle tutulabilecek kadar ılınınca etini didin. (Etin tamamı çorbaya fazla gelir, bir kısmını pilav veya başka bir yemekte kullanmak için ayırın). Tavuğun yürek, ciğer ve taşlığını da çorbada kullanabilirsiniz.

Tavuk suyunu süzgeçten geçirin. Kullanmak isterseniz pişmiş havucu küp küp doğrayın.

Tavuk suyunu, gerekirse üzerine su ilave ederek 6 su bardağına tamamlayın, tekrar kaynatın. Didilmiş tavuk etini, havucu da katıp tuzuna bakın.

Su kaynayınca şehriyeyi ekleyin. Şehriye yumuşayana kadar pişirin.

En son, incecik kıyılmış maydanoz ve dereotu yaprağı ve yarım limonun suyunu ilave edin. 1-2 dakika sonra ateşten alın. Karabiber serpin. Yanında ayrıca limon suyu ile servis yapın.

TAVUK ÇOK İYİ PİŞİRİLMELİ…

Tavuğu çok çok iyi pişirmeniz önemli. Fazla pişmesinin bir zaran olmaz ama iyi pişmemiş tavuğu yiyemezsiniz, ziyan olur.

Tavuk öyle iki aşamada pişen yemeklerden de değildir. Yani, önce biraz haşlayayım, sonra fırına atar, pişirmeye devam ederim diye düşünüyorsanız hüsrana uğrarsınız. O biraz haşlanmış haliyle ne sertlikteyse fınndan aynı sertlikte çıkar. Tavuğu ya haşlayın, yumuşacık olana kadar pişirin. Ya da çiğ iken doğrudan fınna atın, yumuşacık olana kadar pişirin.

Tavuk eti nazik bir ettir. Hiç bekletilmeden tüketilmesi gerekir. Buzdolabından çıkarıldığında oda sıcaklığında fazla bekletilmez. Piştikten sonra tamamı bitirilemiyorsa hemen buzdolabına kaldırılır ve en geç pişirildiğinin ertesi günü yenmeye çalışılır. Öyle hafta başında pişirilip hafta sonuna kadar dayanacak bir yemek değildir. Dışarıda satılan, uzun süre sıcakta bekletilen tavuk yemeklerinden uzak durmakta da fayda var.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir