Regl olmadan dünyaları yerim, yine doymam yine doymam!
Serap (20)
Serap, tam bir trip kız. Üzerine tweetler atılan her şeyi harfiyen uygular, ama bilmeden. Mars gerileyince kendini kötü hisseder, çünkü öyle olması gerekir. Regl olunca sürekli sinirli olur, çünkü öyle olması gerekir. Pms döneminde çok yer, çünkü genellikle öyle olur, Serap’ın da normal olanı yapması gerekir. Farkında değil ama her yaptığı şeyi sanki baskı sonucu yapıyor. Üstüne bir de şikayet edip önlem almak istiyor…
Her yerde “Karnınız açken market alışverişine çıkmayın!” diye uyarıyorlar. Bence o uyarı şöyle değişmeli: “Pms döneminde market alışverişine çıkmayın ve evde abur cubur bulundurmayın!”
Allahımm dünyaları yedim, hala ama haaalaa açım! Her ay adet öncesi böyle oluyor. Doymuyorum. Sanki midemde bir kuyu var, ne yesem hop oraya gidiyor. Sanki hiçbir şey yememiş gibi, sürekli aç dolaşıyorum ortalıkta…
Sürekli bir kriz hali. Sürekli hiçbir yararı olmayan besinleri tüketmece, aşırı tuzlu, aşırı tatlı, kakaolu, çikolatalı her şeyi peşpeşe yeme hali… Brokoli falan kesmez yani o açlığı.
Hayır, milletin regl olduğu an iştahı açılır, o günlerde çikolata tatlı yer, ben öncesinde. Regl olunca ancak rahatlıyorum, iştahım tamamen kapanıyor.
Al işte yine kızlar gecesi, bu kez Sevinç’teyiz. Kızlar gecesi demek, cumartesi akşamı 8’den pazarın ilk ışıklarına kadar evde pijamalarla oturup, saçma romantik komediler izleyerek sürekli atıştırmak demek. Sevinç de dünyanın en beceriksiz insanı, sadece dışarıdan alır, yine pastaneye markete gitmiş, bize masa hazırlamıştır. Hayır, yemeyecek olsam bile zorla yediriyor böyle zamanlar. Bir de işin saçma tarafı, 4 kızız, dördümüz de aşağı yukarı aynı tarihlerde regl oluyoruz. Pms zamanımız bir diyebilirim. Ama diğer üçü normal insan gibi regl olunca tatlı yiyor, reglden önce sadece 1 gün iştahları açılıyor. Benim öyle mi, 1 hafta öncesinden başlıyor ne yesem doymamalar…
Ama böyle bir açlık yok! Günde 10 öğün yiyorumdur. Her seferinde tabii ki kilo aldım diye ağlaya ağlaya yiyorum yemekleri. Ama yine de yiyorum. Sonra zaten regl olunca yemediğimden, reglden sonra da ödemleri attığımdan, incecik kalıyorum. Ama bu durum her ay yaşansa da
o “çok yedim, kesin kilo aldım ben” düşüncesinden kurtulamıyorum.
Acaba bu iştah açılması diyemeyeceğim, iştah patlamasının bir çaresi var mı? Çünkü işte dediğim gibi, canım öyle ot-salata istemiyor, yağlı salçalı ağır şeyler, bol kremalı kocaman pastalar istiyor. Kendimi diğer türlü yemekleri yemeye zorlayınca zaten midem bulanıyor.
Ama ben bu canavar gibi yeme muhabbetinden epey rahatsızım. Ne yapmak gerekir? Ne yesem mesela midem şişer ve başka yemeğe yer kalmaz?
Selam Serap,
Senin de yaşadığın gibi her kadın, her ay regl döneminden yaklaşık bir ya da iki hafta önce başlayan ve regl döneminin bitmesiyle ortadan kaybolan sıkıntılar yaşar. Senin gibi bazıları regl olmadan önce, kimileri regl dönemlerinde… Kadınların bu dönemleri hem vücut şekillerini hem ruhsal davranışlarını hem de beslenmelerini çok etkiler.
Bu dönemde baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet ve dolgunluk hissi, karında şişkinlik ve ağrı, vücutta ödeme bağlı şişkinlik oluşması dolayısıyla ağırlık artışı, ruhsal gerginlik hali, mutsuzluk, sabırsızlık, duygusal dalgalanmalar, hoşgörüsüzlük, sinirli ve sert davranışlar, ishal ya da kabızlık gibi bedensel ve ruhsal değişimlerin dışında iştah artması ve tatlı-tuzlu krizleri sık yaşanıyor. Bunların hepsini de yaşayabilirsin, bazılarını da…
Bu dönemde senin de yaşadığın gibi, en büyük sorun, vücutta ödeme bağlı şişkinliktir. Benim önerim regl dönemin bittikten 3 gün sonraya kadar tartılma! Çünkü gerçek kilonu asla göremezsin. Bir de üstüne moralin bozulur.
Bu dönemde kanaman fazla oluyor mu? Eğer kanaman fazla oluyorsa, demir eksikliği nedeniyle de tatlı isteğin artıyor olabilir. Bu nedenle doktorunla görüşüp bir kan testi yaptırman iyi olabilir.
Ayrıca regl döneminden bir-iki hafta önce östrojen ve progesteron hormonları en düşük seviyelerde seyreder. Bu hormonların azalması ruh hallerindeki oynamaların, yeme krizlerinin nedenidir. Ayrıca magnezyumun vücutta azalması nedeniyle de tatlı tüketimimiz artmaktadır. Bu dönemin geldiğini kabul edip, bedenimizi iyi besleyerek birtakım önlemler alabiliriz.
NELER YAPABİLİRSİN?
1. Tuzlu peynir, zeytin, soya sosu, turşu ve tuzlu soslar gibi tuz içeriği yüksek gıdalardan uzak durmalısın. Ödem oluşumuna karşı sodyum ve potasyum dengesi önemlidir. Potasyum kaynağı olan kuru kayısı, muz ve patates tüketebilirsin.
2. Şeker ve şekerli yiyeceklerden, kafeinden, alkolden uzak dur. Bunun yerine melisa, papatya gibi bitki çayları içip, kuru meyve ile şeker ilave etmeden hoşaf ve komposto yapabilirsin.
3. Aşırı şiş olduğunda vücuttaki fazla suyu atabilmek için öğünlerinin yanında maydanoz tüketebilirsin ya da zencefil, tarçın ve karanfili ılık suda bekletip suyunu içebilirsin.
4. Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru erik, hurma ve muz gibi meyveler hem tatlı isteğimizi karşılar, hem de magnezyum ihtiyacımızı. Yapılan araştırmalarda regl dönemlerinde magnezyumu yeterli alan kadınlarda tatlı ihtiyacının olmadığı görülmüştür.
5. Omega 3 yağ asidinin depresif durumları engellediğiyle ilgili çalışmalar mevcut. Omega 3 için günde 2 adet ceviz tüketebilirsin.
6. Egzersiz sırasında salınan endorfin hormonu mutluluk verir. Bu nedenle bu dönemde egzersize devam etmelisin.
7. Uyku düzenine dikkat et. Mutlaka sekiz saat uyumaya çalışmalısın.
8. Kırmızı et tüketimini artırmalısın. Kırmızı etin yanında mutlaka C vitamininden zengin maydanoz, domates, sivri biber tüketmelisin. Böylece kanamayla birlikte vücudumuzdan attığımız demiri yerine koyabiliriz.
9. Bol sıvı almaya özen göstermelisin.
10. Beyaz undan yapılmış poğaça, makarna, pirinç, patates gibi besinler yerine kan şekerini daha az yükselten ve daha tokluk veren kompleks karbonhidratları tercih edebilirsin. Örneğin; tam tahıllı ekmek, patates, kuru baklagil gibi. Yanında mutlaka sebze ya da salata tüket.
11. Tatlı yemek istersen hafif sütlü tatlılar, dondurma tüketebilirsin ama 1 porsiyonu geçme. Az yağlı ve şeker oranı düşük olduğu için 2 kare bitter çikolata tüketebilirsin.
12. B6 vitamini eksikliği sinirlere zarar verir, cilt sorunları, kas güçsüzlüğü ve kas ağrısı yapabilir. Bu nedenle regl döneminde et, karaciğer, balık, yağlı tohumlar (fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz), yumurta, süt, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyvelerin tüketimi artırılmalıdır.
Dünyaları yesem doymam gibi 🙁 sürekli açım, tokluk hissini unutuyorum resmen. Hele bir de diyetteyseniz sinirleriniz alt üst oluyor çünkü ağzına aldığınız her lokma size kilo olarak dönüyor gibi geliyor 🙁 böylelikle psikoloji de yerle bir oluyor..