Özge Ulusoy Çorap Seçimi
Çorap Seçimi
Geldik, “Bugün Ne Giysem” programında en büyük kavgalara, elenmelere sebep olan konuya… Biz sanki çorap karşıtıymışız gibi gelse de aslında amacımız; doğru çorap kullanımı. Biraz tarihçesine bakalım…
1920lerde kadın giyisilerinin etek boylarının kısalması sonrasında bacaklar ve bunlara giyilen çoraplar görünür hale geldi. Bu dönemde şeffaf çoraplar ipek ya da suni ipekten imal edilmekte ve uyluğun üst kısmında sonlanmaktaydı. 1930lardan sonra bu çorapların yapımında naylon kullanılmaya başlandı. Bu tarihten sonra kadm giyiminin değişmez bir parçası haline gelen naylon çoraplar popülaritelerini 1960lara dek sürdürdü.
Külotlu çorap ilk kez Amerika’da Ailen Gant Senior tarafından 1959’da icad edilmiş ve Kuzey Carolina’da Glen Raven Mills şirketi tarafından üretilmişitir. Geliştirilen dairesel örme makinalan hem el işçiliğini azaltmış hem de dikişsiz çorapların yapımını olanaklı kılmıştır. Glen Raven Mills şirketi 1965’te ilk dikişsiz külotlu çorabı piyasaya sürmüştür. Külot ve çorabı birleştiren bu giysi büyük ilgi görmüş ve özellikle tetiklediği mini etek modası ile birlikte 1960larda büyük bir hızla yayılarak naylon çorabın yerini almışür. Külotlu çorabm yayılması, korse ve jartiyer kullanımının da azalmasına yol açmışür. Aynı dönemde Spandex veya Elastanın icadı külotlu çorabı daha rahat kullanışlı ve şık bir hale getirmiştir.
Külotlu çorabın kullanımda olan pek çok çeşit mevcuttur. Çorabın saydamlığı denier cinsinden ifade edilir ve 3 denierden (görünmez ya da çok ince), 15 (standart şeffaf), 30 (yarı opak) 70 deniere (opak) cinsleri mevcuttur. Yine kullanılan iplik ve boyaya göre parlak ya da mat olarak da sınıflanabilir. Daha ince görünüm sağlayabilmek amacı ile külot bölgesi daha sıkı dokunmuş korseli (control top) modelleri, kalça bölgesini toparlayan (lifter) modelleri mevcuttur. Mini etek ve şortlarla ya da mayo ile giyilmek üzere dikişsiz ve külot bölgesi aynı dokuda üretilen bele kadar şeffaf (seamles, sheer to the waist) ve açık ayakkabılarla kullanılmak üzere parmak bölgesi kuvvetlendirilmemiş modelleri de vardır. Desenli çorapların yanında file çoraplar da zaman zaman yaygınlık kazanan külotlu çorap türleridir.2
Çorap kullanımı eğer doğru incelik veya renk olursa şıklığımıza katkıda bulunur. Benim tavsiyem; kışın opak kalın çorap kullanmak. Bu çoraplar vücudu toparlama özelliğiyle de faydalı.
İnce siyah çorap kesinlikle gece kullanılmalı. Gece kombilileriyle zarif bir şıklık yaratabilir.
Geldik ten rengi ince çoraba… Benim bu konuda düşüncem net. Bu çorap türünü belli yaşı geçmiş hanımlara tavsiye ediyorum veya bacağındaki bir kusuru saklamak isteyenlere… Onun da asla ve asla parlak olanını tavsiye etmiyorum. Bence kişiye değil zerafet katmak aksine basitlik yaratan bir görüntü ortaya çıkıyor.
Benim aksesuarlara genel bakışım bu. Elbette her yiğidin yoğurt yiyişi farklı. Bu konuda özellikle unutulmaması gerektiği için vurgulayacağım kaide; modayı takip ederken her zaman klasik şıklık kurallarını ihlal etmemek.