“Ödemden bık-tım!”
Semra (33)
Semra biraz şanssız gruptan. Derdi sadece ödem olsa iyi, yanakları ve onu hiçbir zaman terk etmeyen bir gıdısı var. Vesikalık fotoğraflarındaki halinden dolayı kendisine “Tonguç” diye seslenen sevgilisinden nasıl kurtulacağının hesabını yaparken, her gün gazetelerin sağlık sayfalarında ödem için kalıcı bir çözüm arıyor.
Öff bu pantolonu daha dün giydim, resmen rahat rahat olmuştu bu bana, dün turşu yedim diye herhalde, bugün zor kapatıyorum belini… İnsan ufacık da olsa tuzlu yediğinin ertesi günü böyle balon gibi şişer mi? Ben şişiyorum işte…
Tamam anladım, bir sürü şeyi yememem gerekiyor ama gerçekten şunları listelediğimde yiyecek hiçbir şey kalmıyor…
Bir de benim alnımda, ‘incecik görünmek’ diye bir şey yazmıyor sanki… Gençliğim kilo ile mücadele ederek geçti. Kilo bitti, ödem başladı. Ben bu şiş görünümden bir türlü kurtulamadım… Aslında spor hocam görüntüde bir şeyin değişmediğini, sadece şişliği kendimin hissettiğini söyledi geçen gün ama madem öyle, neden elbiselerim daha zor oluyor?
Şu ana kadar gerçek manada kendimi zayıf hissettiğim çok az zaman oldu… Mesela ilk gençliğimde çok zayıf, sonra uzunca bir süre kilolu, üniversitede tekrar zayıf ve iş hayatına atıldığımdan beri de gayet ödemli biri oldum. Üstelik bu normal kadınlar gibi de değil! Mesela siz normal kadınlar regl olurken şiş olursunuz, değil mi? Evet… Peki ya ben?
Regl olurken, regl olmazken, alkol aldıktan sonra, turşu yedikten sonra, hatta normal bir yemekten sonra bile… Anladım, fazla tuz, ödem yapıyor ama ben zaten çok su içiyorum!
İş arkadaşlarım, ödem için kiraz sapı çayı, zayıflama çayı gibi çeşitli bitki çayları öneriyorlar, iyi de geliyor ama bu sefer de daha uzun süreli ve daha yoğun bir regl dönemi yaşıyorum. Üstelik gününden çok daha erken regl oluyorum…
Belki de bitki çayı içmeyi abartıyorumdur. Ama bunun başka bir yolu yok mu? Bir gün koluma olan saat, diğer gün neredeyse olmuyor… Bir gün inceciğim, sonraki 3-4 gün kocaman!
Yediğim her şey dokunuyorsa, ben bu ödemin nasıl önüne geçeceğim?
Selam Semra,
Ödem genellikle biz kadınlarda sıklıkla görülen ve gerçek ağırlığımızın ne olduğunu görmemizi zorlaştıran bir durumdur. Bazen, beni bile, ‘acaba kilo mu alıyorum?’ dedirten noktaya getirir ödem sorunum. Özellikle sıcaklar beni zorlayan bir süreçtir. Hiç tartılmayan ben bile, aşırı sıcak zamanlarda her gün tartılmaya başlarım. Gerçekten kilo almadığımı, su topladığımı nasıl mı anlıyorum? Şöyle; kıyafet bedenim değişmiyor, ancak özellikle sabah ve akşam saatlerinde ellerimde ve ayaklarımda ağrı hissediyorum. Sabahları yüzüm şiş uyanıyorum. Sonra ağırlığım her gün değişiyor. Bu belirtilerden aslında kilo almadığımı ama ödem topladığımı fark ediyorum. Ödem sadece sıcak havalar nedeniyle oluşmaz. Uzun süre ayakta durmak, fazla tuzlu veya tatlı yemek, az su içmek, uyku problemleri de ödemi tetikler.
Ödem, yaygın karşılaşılan, vücutta sıvı birikimi olarak tanımlanan bazen de bazı ciddi hastalıkların belirtisi olan klinik bir durumdur. Ödeme sebep olan bazı ciddi hastalıklar vardır: Böbrek, kalp-damar, karaciğer hastalıkları veya hormonal bozukluklar. Bu nedenle ödemden çok şikayetçiysen öncelikle mutlaka bir doktora gitmelisin.
Diğer ödem nedenleri:*Vitamin ve mineral eksikliği ödemi tetikler, özellikle B6 vitamini ve magnezyum minerali eksikliğinin tetiklediği bilinmektedir.
• Hormon düzensizliği, özellikle tiroid hormonu ödemi artırır. Bu nedenle hormonları düzenli kontrol ettirmek gerekir.
• Tansiyon düzensizliği bir diğer etken. Eğer tansiyon sorunu varsa doktor kontrolünde düzenli ilaç kullanmak gerekebilir.
• Kadınlarda en çok regl öncesinde ve regl sırasında görülen bu problemi minimuma indirmek için tuzlu ve tatlı yiyeceklerden uzak durmakta fayda var.
Ek önlemler:
1. Ödem atımını hızlandırmak için biberiye, ısırgan otu, kiraz sapı ve funda yaprağından destek alınabilir. (herhangi bir sağlık sorunu bulunmaması durumunda)
2. Meyvelerden kiraz, ananas ve kayısı, sebzelerden ise yeşil yapraklı olanlar vücuttan fazla suyu atmaya yardımcı etkiye sahiptir.
3. Su içmeye özen gösterilmeli. Özellikle ter ile su atımının fazla olduğu günlerde ve iklimlerde sıvı alımı artırılmalı. Asitli içecekler, alkol ve aşırı şekerli içeceklerden uzak durulmalı.
4. Ara öğünlerden birinde probiyotik yoğurt veya kefir tüketimi faydalıdır.
5. Ortalama 7-8 saat uyumak önemlidir. Az uyumak ödem problemini tetikleyebilir.
6. Sağlıklı kilo diliminde yer alınmalı. Fazla kilo damarlar üzerinde ekstra basınç oluşmasına, dolaşımın yavaşlamasına ve sonuçta vücuttaki sıvı dengesinin bozulmasına neden olur.
7. Egzersiz yapmak sıvı dengesini düzenlemeye yardım eder. Fiziksel aktivite süresince nabzınızı kontrol edin.
8. Dolaşımı hızlandıracak, rahatlatıcı, lenfatik masajlar yaptırmak iyi gelir.
Ödem atmak için bir öneri;
1 su bardağı domates suyuna, katı meyve sıkacağından çekilmiş 1 demet maydanozdan çıkan suyu, 2 adet salatalık suyunu, 1 orta boy havuç suyunu karıştırıp tüketiniz. 1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil de katarsanız, etkisi artar.
İdrara çıkmayı rahatlatan bazı besinler;
hindiba, su teresi, kızılcık, böğürtlengiller, salatalık, rezene, üzüm, limon, yeşil salata, siyah havuç, maydanoz, armut, ananas, taze soğan, karpuz.
Yıllarca odemimin tuzlu şeylerden kaynaklandığını düşündüm. Sonra boom! Meğerse ekmek sindirim sistemimi alt üst ediyor, vücudumun her yerinde şişlik yaratiyormus. Ödemle başı dertte olanlara denemelerini öneririm. Sizin de glukom hassasiyetiniz olabilir.