Mobilya sektörü yeni yıla KDV müjdesiyle girdi
MOBİLYA sektöründe KDV yüzde 8’e indi ve kalıcı hale geldi. Kasım 2018’den bu yana mobilyada yüzde 18’den 8’e geçici olarak indirilen KDV, geçen yıl haziran ayında tekrar yüzde 18’e çıkartılmıştı. KDV’nin yükselmesiyle özellikle iç piyasada sektör iyice yavaşlarken, kayıtdışı artmıştı. Hazine ve Maliye Bakam Berat Albayrak, geçen hafta Perşembe günü sektöre müjdeyi verdi ve mobilyada yüzde 8 KDV’nin kalıcı olarak uygulanacağını açıkladı.
Sektör temsilcileri yeni yılın ilk haftası gelen bu müjdeyi memnuniyetle karşıladı. KDV indirimini “yeni yıl hediyesi” olarak değerlendiren sektör temsilcileri, yalnızca perakendede değil hammaddedeki KDV’nin de kaldırılmasını istiyorlar. Türkiye, iç piyasanın lokomotif sektörlerinden biri olan mobilyada 2019 yılında 50 milyar TL’lik satış hacmine ulaştı. İhracatta ise 3.5 milyar dolarlık hedef yakalandı.
‘CİROLARA POZİTİF YANSIR”
Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, KDV indirimi kararıyla birlikte 2020’nin çok daha pozitif geçmesini umduklarını belirtiyor. Güleç, “Mobilya ihracatında 2020 hedefimiz 5 milyar dolar, iç pazarda ise 55 milyar TL’lik bir işlem hacmi bekliyoruz. Hemen senenin başında böylesine bir kararın alınması hem iç pazara hem de ihracata olumlu yansıyacaktır” diyor.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ise, “Mobilyada KDV indirimi üyelerimizin de talebiydi. Bu talebin değerlendirilerek KDV’nin yüzde 18’den 8’e indirilmesi, ayrıca kamu bankalarınm esnaf kredileriyle tarımsal kredi faizlerini yıllık yüzde 12’den 9’a indirmesi reci sektöre yeni yıl hediyesi oldu. İndirimler Türkiye ekonomisinin yeni yılda büyüme kararlılığının göstergesi olmuştur” diye konuşuyor. Geçtiğimiz son iki yıl geçici olarak gerçekleştirilen KDV indirimlerinin mobilya sektörü cirolarına pozitif yansıdığını hatırlatan Baran, KDV indiriminin sektörü hareketlendirirken, istihdamın artmasını da sağlayacağını belirtiyor.
KALDIRAÇ GÖREVİ ÜSTLENECEK”
Mobilya sektörünün ana tedarikçilerinden biri olan Hafele Türkiye ve Bölgesi İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun da yaptığı değerlendirmede KDV indiriminin sektör için çok önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’de bir süredir mobilya sektörünün yenileme projelerinden çok, yeni konut projeleri ile tetiklendiğini söyleyen Uytun, 2019’da konut sektöründe yaşadığımız daralmadan dolayı mobilya sektöründe de farklı zorluklar yaşandığına dikkat çekiyor. Birçok üreticinin bu kapsamda ihracata yöneldiğini ve daralmanın olumsuz etkilerini bertaraf etmeyi başardığını söyleyen Uytun, bundan dolayı KDV indiriminin çok önemli, sektörü direkt etkileyecek yapıcı bir aksiyon olduğuna dikkat çekiyor. Uytun sözlerini şöyle sürdürüyor: “Gerek yeni konutlarda gerekse yenileme projelerinde, talebin artmasında önemli bir kaldıraç görevi üstlenecektir. Bir tarafta seri üretim yapan, bir tarafta da butik üretim yapan mobilya üreticilerinin ana tedarikçisiyiz. İndirimi hem şirketimiz hem de sektör açısından kıymetli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Ülkemizde mobilya sektörü, iç piyasada yarattığı pazar hacmi ve oluşturduğu istihdam açısından önemli bir oyuncu. Hafele olarak mobilya sektörünün ana tedarikçilerinden biri olarak iş ortaklarımızın ihracat atılımlarında zaten arkalarındaydık, şimdi de KDV indirimi sayesinde iç piyasadaki hareketlenmeyi birlikte yaşamayı umuyoruz.”
“YÜZDE 10’A RAZIYDIK”
MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, “Her platformda talepte bulunuyorduk. Bakanlık sesimizi duydu. 2020’ye ümitli girmiştik. KDV indirimi bizi sevindirdi” diyerek sözlerine başlıyor. Sektörde KDV’nin yüksek olmasının kayıtdışını tetiklediğini söyleyen Çalışkan, “Biz yüzde 10’a razıydık. Yüzde 8 oldu KDV. Çok da güzel oldu. Bu noktadan sonra kayıtdışı azalacaktır.
Kayıtdışında ısrar edenlere cezaların ise daha caydırıcı olması gerektiğini düşünüyorum. Bu KDV indirimi, perakendede müşteriye yüzde 15-20 indirim olarak yansıyacak. Firmalar birbiri ardına kampanyalar yapacaktır” şeklinde konuşuyor.
“EKSTRA YÜZDE 10 BÜYÜRÜZ”
Doğtaş Kelebek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan ise, KDV indirimi kararını uzun zamandır beklediklerini hatırlatarak sözlerine başlıyor. KDV indiriminin sektördeki haksız rekabeti ve kayıtdışılığı önleyeceğini düşünen Doğan, şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Sayın Bakanımız Berat Albayrak’a sektörümüzün durumunu açıklamıştık. 2019 yılında ilk dokuz ayda en çok küçülen üç sektörden biri mobilyaydı. Diğerleri dayanıklı tüketim malları ve çelik sektörüydü. Buna karşın ihracatını en çok artıran sektörlerden biri ise yine mobilyaydı. Tüm bu gelişmeler Bakanlığımızın dikkatini çekti. Bundan sonra ihracatımızın daha da artacağını, iç piyasanın canlanacağım düşünüyorum. Bu kararın etkisiyle sektör yüzde 10 ekstra büyüyebilir.”
“HEPİMİZE MORAL OLDU”
Aslandağ Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Aslandağ, yeni yılın ilk günlerinde gelen bu kalıcı KDV indiriminin sektöre ciddi bir moral olduğunu söylüyor. “Bu yıl motivasyonumuzu ve moralimizi daha da yukarı çıkaracağız” diyen Aslandağ, değerlendirmelerini şöyle sürdürüyor: “Sektörümüzdeki kayıtdışı sorununun artık çözüleceğini düşünüyorum. Daha fazla vergi toplanıp ekonomimize de katkı sağlanacaktır. Elbette ihracatta KDV sıfır olduğu için dış satışlarımızı etkilemeyecek ama iç piyasa satışlarımıza ciddi olumlu etkisi olacaktır. KDV’nin düşürüldüğü dönemlerde iç piyasa satışlarımız yüzde 30’a kadar artmıştı. Şimdi kalıcı olması nedeniyle de satışlarda yüzde 20-30 katkı sağlayacağını düşünüyorum.”
“SEKTÖR HAREKETLENİR”
Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi de iç piyasa satışlarında ertelenmiş talebin KDV indirimiyle devreye gireceği görüşünde. Terzi, “Sektörümüzün kayıtdışı açısından düzene girmesi iyi olacak. Tüketici açısından ertelenmiş alımlar yapüacaktır. Önümüzde 2-3 aylık dönemlerde satışlarda hareketlilik görebiliriz. KDV’nin indirildiği dönemlerde yüzde 30’a kadar satışların arttığı söylenmişti. Gerçi ben bunun bir kısmının kayıtdışımn kayıt içine girmeşine bağlı olduğunu düşünüyorum ama yine de ciddi artışlar görebiliriz. KDV’nin kalıcı olması bizi mutlu etti. Sektörümüz artık daha doğru ve eşit şartlarda rekabet edilebilir bir yapıya kavuşacak” şeklinde konuşuyor.
“ÇOK GÜZEL BİR GELİŞME”
Bambi Yatak Yönetim Kurulu Üyesi Emre Gökmen, alman bu kararın mobilya sektörü için heyecanlandıran ve umutlandıran bir gelişme olduğunu belirterek mobilyada yapılan KDV indirimlerinin sektör için çok güzel bir gelişme olduğunu söyledi. Gökmen, mobilya sektörünün Türkiye ekonomisi için oldukça önemli olduğunu ve KDV indirimin sektörün yurtiçi hedeflerine ulaşmasında önemli bir parametre olduğunu belirtti. Yapılan indirimden çok memnun olduklarını, indirimin hem üreticiye hem de tüketiciye doğrudan etki edeceğini belirten Gökmen, “Geçtiğimiz sene haziran ayında KDV indiriminin kalkmasıyla ürünlerimizde yüzde 10 gibi bir fiyat artışı yaşadık. Yeni yıl ile beraber bu indirim müjdesini duymamız bizi sektörün geleceği için umutlandırdı. KDV indirimlerinin tüketici kanalında insanların alım kararma hemen etki ettiğini düşünüyoruz” dedi.
Işbir Yatak Türkiye Satış Müdürü Tufan Boynuyoğun ise yaptığı değerlendirmede, mobilya sektöründe 2018 son çeyreğinde başlatılan ve 2019 ortalarına kadar devam eden KDV indiriminin satışların ve istihdamın artırılması ile sektörün kayıt altına alınması adına çok önemli kazanımlar sağladığını vurgulayarak “Yılın henüz başındayken yeniden getirilen KDV indirimi 2020 için umutları yeşertti. Geçtiğimiz yıl yapılan KDV indiriminin etkisi ile tüketiciler, erteledikleri ihtiyaçlarını giderme yönünde harekete geçti. Mobilyada özellikle yatak değişimi konusunda çekimser davranan tüketicide satın alma yönünde bir davranış değişikliği gözlemledik. Bu dönem içerisinde özellikle yatak kategorisinde satışlarımızda ciddi bir hareketlilik yaşan- dı. Yapılan indirimle bu alanda yeniden hareketli günler bizi bekliyor” diyor.
Çalışkan Ofis Mobilyaları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkam Güray Çalışkan ise KDV indirimi konusunda önemli bir ayrıntıya dikkat çekiyor. KDV indiriminin hammaddeye de uygulanması gerektiğini belirten Çalışkan, “Sektör olarak yeni yılın ilk iş gününde mobilya sektöründe KDV’nin yüzde 8’e indirilmesine ilişkin haberi mutlulukla karşıladık.
Biz ihracata ve istihdama olumlu yansıyacak olan KDV indirimini çok önemsiyoruz. KDV indiriminin hammadde için de uygulanması elzemdir ve üreticinin en büyük beklentisidir. Yüzde 18 KDV ile hammadde alıp yüzde 8 ile ürün satmak, sürdürülebilir değil” diyor.
Alpaslan Baki ERTEKİN / Erciyes Anadolu Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su
“Hem sektör hem ekonomi güçlenecek”
Erciyes Anadolu Holding olarak bünyemizde bulunan İstikbal, Bellona ve Mondi markaları ve 100 milyon doları aşan mobilya ihracatı ile de Türkiye’nin en büyük mobilya ihracatçısıyız. Mobilya sektörü olarak enflasyonla toptan mücadele sürecinde hükümetimizin yanında güçlü bir şekilde yer aldık. Sayın Bakanımız Berat Albayrak, KDV’nin kalıcı olarak inmesi yönündeki haklı talebimizi kabul ederek, sektörümüzü 2020 yılına büyük bir müjde ile başlatmış oldu. Geçici KDV indirimlerinde sektör olarak neredeyse yüzde 100 kapasiteler ile çalışarak üretim maliyetlerimizi oldukça aşağıya çekmiştik. İlişkili görünmüyor gibi olsa da iç piyasa talebi ile artan kapasite oranları sonrası inen maliyetler, ihracatta da ciddi artışlar yarattı.
Kısacası KDV indirimi istihdam deposu olan mobilya sektöründe mevsimlik olan iş gücünün sürekliliğini sağlayacak, iç piyasada talep artışı yanında kayıtdışına talebi azaltacağından daha fazla vergi toplanabilecek ve ihracatı ciddi oranlarda arttıracak. Bunların tümü mobilya sektörünün yanında ülke ekonomimizi de güçlendirecek etkiye sahip.
Nuri GÜRCAN / MOBSAD (Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği) Başkanı
“Tüm sektörü sevindirdi”
Türkiye’de yıllık 40 milyar TL’lik mobilya satışı var. Sektörümüz, ağustos ayıyla birlikte bir küçülme yaşamıştı; bu küçülme yüzde 40-50 dolaylarındaydı. Üretimimizin büyük bir kısmını ihracata kaydırmıştık. Sektörümüzün yaşadığı en büyük sıkıntılardan bir tanesi, KDV’nin yüzde 18 olmasıydı.
Oysa KDV’nin yüzde 8 olduğu dönemlerde gördük ki hem kayıtdışılık azalıyor, hem iç pazarda hareketlilik yaşanıyor, hem de istihdam artıyor. Bu yüzden bu uzun dönemli KDV indiriminin, ekonomimizde yerli ve milli atılımlar yapılırken, üretime ağırlık verilirken bakanlığımız tarafından KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesi sektörümüzü sevindirdi.
Adnan BOSTAN / MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı
“KDV yeniden yapılandırılmalı”
Mobilya sektöründe motivasyon sağlayacak KDV indiriminin bence matematiksel olarak çok faydası yok. Ürünü indirimli satıyorsun, hammaddesini yüksek KDV’den alıyorsun. KDV indiriminin hammaddeleri de kapsaması gerekiyor. Yeniden yapılandırılmış bir KDV sisteminin Türkiye’de geleceğe yönelik daha doğru bir çözüm olabileceğini ve sürdürülebilir olacağını düşünüyorum. Burada kısa bir by-pass var. Yeniden yapılandırılmış tek haneli bir KDV sistemine geçilmeli.
Mustafa BALCI / Türkiye Mobilya ve Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı
“İstihdama katkımız sürecek”
Mobilya sanayimiz adına yılın ilk müjdesini aldık. Sektörümüz adına geçtiğimiz yılın da en önemli gündem konusu olan KDV indirimi ile ilgili olarak, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak, geçen hafta yaptığı açıklama ile yeniden yüreğimize su serpti. Yüzde 8’e inen KDV rakamları ile 2020 yılına güzel bir giriş yapmış olduk. Türkiye’de istihdama en çok katkı sağlayan sektörlerden biri mobilyadır. KDV indirimi ile sektör, istihdama daha çok yatırım yapacak. Türkiye, dünyada en fazla mobilya ihracatı yapan 13’üncü ülke konumunda. Biz 2020 için bu sayıyı tek basamaklı rakamlara indirmeyi hedefliyoruz.
RAHİME BAŞ UÇAR