Maalesef ana sponsorumuz yok
PANDEMİ nedeniyle sporun bütün dallarında yarışmalar, şampiyonalar, organizasyonlar ertelendi. Toplamda 11 farklı spor dalına sahip olan Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF), 2019-2020 sezonunu koronavirüs nedeniyle buruk kapatırken 2021 için hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürüyor. Mart ayından bu yana yarışları erteleyen, online platformlar üzerinden eğitimlerini sürdürmeye devam eden federasyon, sualtında olmasa da karada eğitim veriyor. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Şahin özen, “Milli takım sporcularımızla görüşmeler yapıp onların performanslarını ve antrenman düzeylerini yüksek tutabilmek için tedbirler çerçevesinde kamplar düzenleyeceğiz” diyerek sezona hızlı bir giriş yapacaklarının altını çiziyor, özen ile TSSF’nin 2020-2021 projelerini konuştuk…
TSSF, 2020 yılını nasıl sonlandıracak?
Hem federasyonumuz, hem de sualtı topluluklarımız Kasım 2019’da başlayan yeni sezon etkinlik ve yarışmalarına, pandemi nedeniyle ara vermek zorunda kaldı. Mart ayma kadar küçük yaş grubundaki turnuvaların bir kısmını tamamladık. Ana yarışmalarımız mart ve nisan ayında başlıyordu ancak gerçekleşemedi. Sezonun ikinci yarısında 1 Haziran itibarıyla can kurtarma ve donanımlı dalış eğitimlerimizi başlattık. Bu iki branşımızda üç eğitmen sınavı gerçekleştirdik. Bundan sonraki süreçte zıpkınla balık avı, serbest dalış, sualtı görüntüleme gibi açık su bireysel şampiyonalarımızın tamamlanması için görüşmeler yapıyoruz. Teknik kurullarımız bu konuda çalışmalar yapıyor. Pandeminin bize kazandırdığı en önemli tecrübelerden biri online eğitimler oldu. Antrenörlerimizin, dalış ve cankurtaran eğitmenlerimizin gelişimiyle ilgili online eğitimler yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.
Hangi yarışmalar, ne zamana ertelendi?
Bu yıl da geçen yıllarda olduğu gibi ev sahipliği yapacağımız birçok uluslararası yarışma organizasyonları söz konusuydu. Ancak pandemi nedeniyle bu organizasyonlarımız 202l’e ertelendi. Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu (CMAS)’nun etkinlik takviminde yer alan ve 12-16 Ağustos’ta İzmir’de düzenleyeceğimiz CMAS Avrupa Gençler (U18 ve U24) Sualtı Ragbi Şampiyonası’nı 2021’in 9-13 Eylül’ünde yapacağız. Bir başka önemli uluslararası organizasyon olan ve pek çok kez ev sahipliği yaptığımız CMAS Serbest Dalış Outdoor Dünya Şampiyonasının beşincisini bu yıl Antalya’nın Kaş ilçesinde ekim ayında düzenleyecektik. Bu yarışma da 202l’e ertelendi. Ekim’de bir diğer uluslararası serbest dalış yarışması olan ve dördüncüsünü yapacağımız CMAS-TSSF “Kaş Başka” Serbest Dalış Outdoor Dünya Kupası yarışmasını da bu yıl iptal etmek zorunda kaldık. Onu da önümüzdeki yıl gerçekleştireceğiz.
Milli sporcular, pandemi sürecinde nasıl bir yol izlediler?
Milli takım antrenörlerimiz vasıtasıyla milli sporcularımızın güncel durumlarını takip ediyoruz. İsteyen sporcularımıza antrenör program desteği verdik. Havuzlar açık ancak kısıtlı koşullarda antrenman yapılabiliyor. Sualtı hokeyi ve ragbisinde olduğu gibi takım sporları antrenmanları için havuzlarımızın durumu henüz uygun değil. Pandemi sürecinde havuzdan uzak kalan milli sporcularımız, kondisyondan düşmemek için kara antrenmanlarına ağırlık verdiler.
Salgın sürecinde havuzdan ve denizden camiamıza yönelik bazı online faaliyetler düzenledik. Cankurtaranlarımıza yönelik, tehlikeli denizanası türlerine karşı doğru ilkyardım eğitimi, TSSF Mavide Kal Online Sualtı Fotoğraf Yarışması, donanımlı dalış ve can kurtarma merkezlerimizle pandemi sürecinin atlatılmasına yönelik online görüntülü toplantılar gerçekleştirdik. Tüm üye ve sporcularımız bu durumdan memnun olurken online eğitimlerimize sonraki süreçlerde de devam edeceğiz.
Sporcular kayıp bir yıl yaşadı. Bu durum nasıl telafi edilecek?
Bakanlığımızın müsaade ettiği sürece yarışma ve etkinliklerimizi tamamlayıp, 2020 ve 2021 sezonu için hazırlıklarımızı süratle yapacağız. Milli takım sporcularımızla görüşmeler yapıp onların performanslarını, antrenman düzeylerini yüksek tutabilmek için sporcu sayısı limitlerine dikkat ederek kamp çalışmaları yapacağız. Ayrıca yeni online eğitimler organize ediyoruz.
Bütçe olarak zarara uğradınız mı?
Kendi bütçe imkânlarımızla ayakta kalmayı başardık. Yarışmaların iptali ile bu yarışmaların maliyeti olan tutarlar bütçemizde kaldı. Bu tasarrufu, donanımlı dalış ve can kurtarma merkezlerimizin pandemi döneminde kapalı kalması nedeniyle uğradığı zararın karşılanması için kullandık. Bu merkezlerimizden aldığımız aidatta belirli bir indirim yaptık. 300 merkezimize ateş ölçer, hijyenik malzemeler, uyarı afişleri hazırlayıp gönderdik. Deniz Ticaret Odası’nın bu malzemelerin tedarikinde ciddi desteği oldu.
Sponsorluk anlaşmalarınız var mı?
Ana sponsorumuz maalesef yok. Çok büyük bir spor federasyonuyuz, her yıl muhteşem madalyaları ülkemize kazandırıyoruz ancak olimpik olmadığımız için sponsor arayışımız her zaman olumlu sonuçlanmayabiliyor. Son dönemde İMEAK Deniz Ticaret Odası ile güçlü bir işbirliğimiz var. Pandemide dalış merkezlerimize yaptığımız yardımlara büyük destekleri oldu. Bu işbirliğimiz, yakın bir gelecekte sponsorluğu beraberinde getirebilir. Sponsor arayışlarımız devam ediyor.
Antrenörlük kursları açacak mısınız?
Eğitmen kurslarını açtık, sınavlarını gerçekleştirdik. Bir ve iki yıldız eğitmen ve cankurtaran eğitmen sınavlarını yaptık. Antrenör eğitimleri planlarımızda var. Antrenör Eğitim Dairesi işbirliğiyle bu kursları açmak istiyoruz.
Bu süreçte sporda alınan tedbirleri nasıl buluyorsunuz?
Spor Genel Müdürlüğü’müzün spor federasyonları için aldığı pandemi tedbirleri sualtı topluluğu üyelerimiz tarafından takdirle karşılanıyor. Bu sıkıntılı süreci başarıyla atlatacağız. Camiada şu ana kadar olumsuzluk yaşanmamasını başarı olarak görüyoruz. Yaşadığımız süreç bugüne kadar tecrübe edilmiş bir durum değil. Dünyanın her yerinde sportif faaliyetler askıya alındı. Tüm federasyonlar bundan ders çıkardı. Süreci atlattığımızda kaldığımız yerden devam edeceğiz.
2021 için öngörüleriniz neler?
Sualtı hokeyinde bu yıl büyük erkeklerde dünya şampiyonası için iddialıydık. Kürsü hedefimiz vardı. Yine bu yıl paletli yüzme gençlerde dünya şampiyonluğunu ülkemize getirmekte kararlıydık. İzmir’de ev sahipliği yapacağımız CMAS Avrupa Gençler Sualtı Ragbi Şampiyonası ve CMAS Serbest Dalış Outdoor Dünya Şampiyonası’nda madalya iddiamız vardı. Bütün bu hedeflerimizi 202l’e taşıdık.
Ekipmansız olmaz
Havalar soğuyunca deniz ile ilgili sporlara veda edilir. Oysa ilkbahar-yaz aylarında yapılan bu sporları kış aylarında da yapmak mümkün; yeter ki gerekli kıyafetleri ve malzemeleri kullanın. Teknik tekstil her mevsim spor yapmayı sevenler için uygun, gelişkin kıyafetler geliştirilmesine imkân veriyor. VVetsuit, özellikle dalış gibi sualtı sporlarında kullanılıyor. Neopren kumaşından üretilen ürünün kalınlığı, kış şartlarında 5-10 milimetre arasında değişiyor. Drysuit ise, daha çok su üzerinde yapılan yelken gibi spor branşlarında tercih ediliyor. Kışın kıyafetin kumaş kalınlığı 3- 5 milimetre arasında değişiyor. Normal dalış için maske, palet ve şnorkel yeterli.
Bu malzemelere dalışın ABC’si deniyor. Donanımlı dalış ya da ekipmanlı dalış için bunlara ek olarak ihtiyaç duyulan malzemeler ise; regülatör, dalış tüpü ve BC yelek (tüpün bağlandığı, yüzerlilik ayarı için hava giriş ve çıkışı vazifesi gören iki düğme olan bir ekipman]. Ekstra aksesuar tercih edilirse dalış elbisesi, ağırlık kemeri, dalış saati, dalış bilgisayarı gibi birçok malzeme, tercihe bağlı kullanılabiliyor.
AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR