Kristal Yağları Zeytinyağı Üretimi

Kristal Yağları Zeytinyağı Üretimi

ÜRETİCİLERİ GELİŞTİRME VE BÖLGESEL LEZZETLERİ KORUMA PROJESİ ÇERÇEVESİNDE HATAY’IN SAURANİ ZEYTİNİNE SAHİP ÇIKAN KRİSTAL YAĞLARI, ‘MERAKLISINA ÖZEL HATAY SAURANİ NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞI’NI TÜKETİCİLERE SUNDU. KRİSTAL YAĞLARI, ANTALYA’NIN BEYLİK ZEYTİNİNDEN SONRA MERSİN’İN TARSUN İLÇESİNE ÖZEL SARIULAK ZEYTİNİ İÇİN DE ÇALIŞMALARA BAŞLAYACAK.

Logosunda yer alan vapur nedeniyle özellikle Anadolu’da ‘Vapurlu Yağ’ olarak tanınan Kristal Yağları, 80 yıllık geçmişiyle zeytinyağı üretiminde farklı bir misyon üstleniyor. Kristal Yağlan’nın 2007’de Arkas Holding ile başlayan iş birliği ise güçlenerek devam ediyor. Bu sineğinin etkisiyle kurumsallaşma yolunda önemli adımlar atıldığını ifade eden Kristal Yağlan’mn üçüncü kuşak temsilcisi ve genel müdürü Christopher Dologh; mütevazı kimliği, güler yüzlülüğü ve sonııç odaklılığıyla Kristal Yağları’nı çok daha global bir konuma taşıyacak projeler gelişdriyor. Kristal Yağları, 25’in üzerinde ülkeye ihracat yapıyor. Başta Almanya olmak üzere Kuzey Avrupa coğrafyasına hizmet veren lokal distribütörler de bulunuyor. Amerika pazarı için geliştirilen ürün portföyünün de pazara sunulduğunu ve olumlu dönüşler alındığını dile getiren Dologh, ABD’deki varlıklarını bir üst boyuta taşıyarak şirketleşmek ve dağıtım ağlarını geliştirmek üzere olduklarını söylüyor.

Gönüllerini ve hayatlarını zeytin ağacına adamış bir aile olduklarının altını önemle çizen Dologh, zeytinyağı kültürünün Türkiye’de gelişmesine nesiller boyu öncülük eden bir marka okluklarını vurguluyor. Bornova’da 20 bin metrekare alan üzerine kurulu fabrikalarım 2010’da yenileyerek dünya standarda-nnda üretim koşullarına sahip bir rafi-neri ve dolum tesisine dönüştürdüklerini söyleyen Dologh, Ayvalık’taki ikinci fabrikalarının ise 2015’te tüm prosesleriyle yenilendiğini ve çevreye duyarlı entegre kontinü sıkım tesisi haline getirildiğini belirtiyor. Hasat döneminde Ayvalık ve yöre-sindeki zeytinliklerden toplanan zeytinler, fiziksel yöntemlerle işleniyor. Elde edilen zeytinyağları Bornova’daki fabrikaya aktarılıyor ve ambalajlanarak pazara sunuluyor. Türkiye’nin zeytinlerini koruma altına alıp kaliteli zeytinyağı üretimini destekleme vizyonuna yatırım yaparak ilerleyen Kristal Yağları, ‘Üreticileri Geliştirme ve Bölgesel Lezzetleri Koruma Projesi’ çerçevesinde, binlerce yıllık tarihiyle nıedeniyede-re ev sahipliği yapmış, tarihi güzellikleri kadar lezzetleriyle de ünlü Hatay’ın kapısını araladı ve yerel Saurani zeytinine sahip çıktı. Kristal Yağlan, bu kapsamda Hatay’a özel zeytin çeşidi Saurani ile soğuk sıkım yöntemiyle sınırlı sayıda üretilen yeni ürünü, ‘Meraklısına Özel Hatay Saurani Natürel Sızma Zeytinyağı’nı tüketicilere sundu. Kristal Yağları’nın davetlisi olarak Hatay’a gittik ve bu özel zeytinyağında kullanılan Saurani zeytinlerinin yetiştiği ağaçlar arasında keyifli bir yolculuğa çıktık.

TÜRK ZEYTİNYAĞININ ÇITASINI YÜKSELTMEK HEDEFLENİYOR

Hatay’ın Altınözü ilçesinde yetişen ve meyveleri yağ bakımından zengin olan Saurani çeşidi zeytinlerin yetiştiği eski ağaçlara bakım yapılmamasmdan dolayı bölgede Gemlik çeşidi zeytin ağaçlarının dikilmesi, Saurani zeytinini yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Hatay’ın sayılı bahçelerinde yetişen, asırlık ağaçların mucizevi meyvesi olan Saurani çeşidi için harekete geçen Kristal Yağları’mn uzman ziraat mühendis kadrosu, üreticileri bilinçlendirerek Saurani zeytin çeşidine sahip çıkılmasını ve üretim kalitesinin yükseltilmesini sağladı. Christopher Dologh; Üreticileri Geliştirme ve Bölgesel Lezzederi Koruma Projesi kapsamında ziraat mühendisi kadrolanyla tüm üretim süreçlerini birebir takip ederek üreticileri bilinçlendirdiklerini, üretim süreçlerini geliştirdiklerini, ideal hasat zamanım belirleyerek ve bekletmeden aynı gün sıkım için üreticileri desteklediklerini söylüyor. Yağhane ve depo sahipleriyle sürekli temas halinde olduklarını ifade eden Dologh, “Zeytin yetiştiriciliği alanında uzman ziraat mühendisleri istihdam ediyoruz. Bu arkadaşlanmız, lokal üreticiler ile birebir iletişim halindeler. Hasat ve üretim aşamalannda kalite kayıplarının azaltılması için gerekli işleme ve depolama koşulları konusunda bilgilendirme yapıyoruz. Bu projeyie önceliğimiz, yerel lezzetleri korumak. Yok olmaya yüz tutan zeytin çeşitlerine sahip çıkma misyonuyla başladığımız yolculuğun meyvelerini, 80’inci yılımızda alıyoruz. Kristal Yağları olarak köklü geçmişimizin verdiği sorumlulukla vazgeçemeyeceğimiz unsurların başında kalite geliyor. Tüm yatırımlarımızı bu çerçevede gerçekleşiyoruz. Amacımız, Türk zeytinyağının çıtasını yükseltmek. Zeytinin ana vatanıyız diyoruz, o halde kaliteli zeytinyağı üretiminin arunlması için hep birlikte çalışmalıyız. Diğer üreticilerin de ‘Üreticileri Geliştirme ve Bölgesel Lezzetleri Koruma Projesi’ne destek olmasını bekliyoruz” diyor.

KÜSER TARIM İLE İŞ BİRLİĞİ YAPILDI

Hatay’da yetişen özel Saurani zeytin çeşidinden ürettikleri zeytinyağı hakkında da bilgi veren Dologh, “Türkiye’de bahçeler çok karışık olduğu için tek çeşit zeytinden bir yağ üretmek çok zor. Yağın içerisine diğer zeytin çeşitleri de girebiliyor. Kristal Yağları olarak bunu başardık ve şişeledik. Zamanında hasat etme, hasat ederken dipleri sırıklarla karıştırmama, kasada toplama, sıkıma mümkün olduğunca çabuk yetiştirme, hattın temizlenmesi ve yıkama suyunun yeni olması gibi dikkat edilmesi gereken birçok husus var. Soğuk sıkım yöntemini kullanıyoruz. Çünkü yağ, şarabın aksine zamanla dost olan bir ürün değil. Fermantasyon yağ için kötü bir şey. Dolayısıyla ürünü ne kadar soğuk tutabilirsek bizim için o kadar iyi. Tüketicimize sunduğumuz yağın, iyi bir yağ olabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bu yolda Hatay’ın en eski üreticisi Küser Tarım ile birlikte çalıştık. Küser Tarım ile iş birliği yapmamızın en önemli nedeni öncelikle kalite standartlarımızın paralel olması. Küser Tarım da bizim gibi kalite odaklı çalışan bir şirket. Ayrıca yeni bir tesis olması da dikkate aldığımız kriterlerden biri oldu” yorumunda bulunuyor. Küser Tarım İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Melek, Hataylı bir üretici olarak yerel değerleri Saurani zeytinini korumak adına Kristal Yağları ile iş birliği yapıyor olmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını dile getiriyor.

Kristal Yağları Hatay’ın ardından bölgesel lezzetleri korumaya ve üreticileri desteklemeye devam edecek. Proje kapsamında bir sonraki bölge olarak Antalya’ya uzanmayı planlayan Kristal Yağları, Antalya’nın Beylik çeşidinden sonra Mersin-Tarsus’un Sarıulak zeytini için de çalışmalara başlayacak. Hatay’da düzenlenen tanıtım gecesine ayrıca Altınözü Belediye Başkanı Rıfat Sarı ile Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş katıldı.

Rıfat Sarı, “Hatay’da 17 milyon zeytin ağacı bulunuyor. Bu sayının 5 milyonu sadece Altınözü’de. Zeytinimizi hak ettiği yere getirmek için elimizden geleneği yapacağız” yorumunda bulunuyor.

Bahar Akgün




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir