Kişiselleştirilmiş güzellik

Kişiselleştirilmiş güzellik

Sıra sadece size özel üretilmiş güzellik ürünlerine geldi. ABD’de bir firma, kişinin yaşı, cilt özellikleri, etnisitesi ve doğduğu coğrafi bölgeye göre özel formüllü cilt bakım ürünleri üretiyor…

KADINLARIN erkeklere göre güzelliklerine daha düşkün olduğu bir gerçek. Kuaförden kozmetik ürünlere, kıyafetten parfüme alışverişi daha çok yapan genellikle kadın oluyor. Kadının güzelliğe merakıysa günümüzde sosyal medya aracılığıyla giderek artıyor. Özellikle makyaj malzemesi satan uluslararası markalara her yıl birkaç tane eklenmesi ve YouTube başta olmak üzere makyaj vlogger’larmm izlenme rekorları kırması, güzellik sektörünün her yıl katlanarak büyüdüğünün göstergesi.

Başta makyaj olmak üzere güzellik ürünlerinin odaklandığı birkaç pazarlama unsuru var: Markanın değerini, lüks bir ürünü veya içeriği, bir yaşam biçimini satmak. Son yıllarda moda olan pazarlama yöntemlerinden başka biriyse o yıl moda olan (aloe vera, argan, jojoba gibi) doğal içerikli kozmetik ürünler… O yılın trend olan doğal içeriği bir anda büyük markaların kremlerinin içine giriveriyor. Bazı kadınlarsa, markanın doğal içerikli bir yüz kremi piyasaya sürmesine rağmen, herkes için üretilen bu kremin onlara iyi gelmemesi…

SİZE ÖZEL KREM

Eminim bazı kadın okuyucular bu tespiti onaylayacaktır. Bazı ürünler bazılarının beklentilerini karşılasa da, sizinkini karşılamaz. Bunun nedeni, her ürünün herkese uygun olmaması. Herkesin farklı cilt veya saç tipi var. Bu gerçekten yola çıkan bazı girişimciler kozmetikle yapay zekayı buluşturarak kişiselleştirilmiş çözümler sunuyor. Artık teknoloji sizin yaşınız, cilt tipiniz, beklentilerinizi dikkate alarak sadece size yarayabilecek bir krem üretebiliyor.

Bu bakış açısıyla ABD’de piyasaya sürülen bir marka Proven. Dünyanın en geniş “güzellik data bankasına” sahip olduğunu ileri süren Proven’un kurucularından Ming Zhao, kişinin gerekli verileri sunması halinde sahip oldukları bu veri bankasına bakılarak kişi için “en uygun” kremin üretileceğini söylüyor. Proven, sizinle bir anket yaparak sizden yaşınız, cildinizle ilgili amacınız, etnisiteniz ve ait olduğunuz coğrafi bölgeyi öğreniyor.

Veri bankasında nasıl bilgilerin bulunduğuna, algoritmanın hangi verilere bakarak sizin için en iyi çözümü bulduğuna bakacak olursak; Zhao, 8 milyon tüketicinin cilt bakım ürünleriyle ilgili yorumları, piyasadaki 100 bin cilt bakım ürünü, 20 bin güzellik bakım içeriği ve cilt ile güzellik içeriği hakkmdaki 4 binin üzerinde bilimsel makalenin, sizin için özel olarak üretilen kremin veri tabanını oluşturduğunu söylüyor. Algoritma söz geli-mi akne, cilt kırışıklığı gibi anahtar kelimeleri veri tabanındaki farklı ürün kategorileri arasında arıyor. Bu kategoriler arasında bağlantılar kurarak sizin için ideal çözümü ortaya çıkarıyor.

ROBOT DEĞİL UZMAN HAZIRLIYOR

Unutmadan, tabii sizin hangi ırka ait olduğunuz, nasıl bir sosyal ve kültürel altyapıdan geldiğiniz, dünyanın hangi coğrafyasında yaşadığınız gibi veriler de daha önceki veriler gibi sisteme dahil ediliyor.

İşin güzel kısmına bakacak olursak, sizin için bir cilt profili ortaya çıkarılıyor. Zhao, “Bazı insanların kremine bazı içerikleri yüksek dozda verirken bazılarının kremine koymuyoruz bile. Buna göre kremi formüle ediyoruz” diyor. “Kremi kim hazırlıyor, bir robot mu?” diye soracak olursanız, cevap hayır. Zhao bu soruya, “Bir kremi sürdüğünüzde cildiniz nasıl hissediyor? Ne zaman nemli hissediyorsunuz? Ne kadar oranda yağ katılınca soğuk havadan korunabilirsiniz? Bu soruların cevabını ancak formülasyon uzmanı bilebilir” diyerek insanla teknolojinin görevleri arasındaki ayırımı yapıyor.

Türkiye’den saç ekim robotu

Ortadoğu ve Körfez ülkeleri başta olmak üzere her yıl binlerce kişinin saç ektirmeye geldiği İstanbul’dan bir saç ekim robotunun çıkması çok sevindirici. Dünya FUE (Follicular Unit Extraction] Enstitüsü’nün başkan yardımcısı olan ve 17 yıldır saç ekim alanında çalışan Dr. Koray Erdoğan, saç ekimi için bir robot geliştirdi. Erdoğan, başın arkasından alınan ve saç dökülmesi olan alanlara ekilen graftların ekim sırasında zarar görmesini önlemek için kendi adını taşıyan Koray Erdoğan Embedding Placer (KEEP) adlı bir alet geliştirdi. Birkaç aylık çalışmayla geliştirdikleri alete kendi adını veren Erdoğan, KEEP’in kökleri yerleştirirken oluşan zararı en aza indirdiğini söylüyor. Patenti Erdoğan’a ait olan alet, kısa sürede tüm dünyada saç ekim uzmanlarınca kullanılmaya başlanacak.

Şimdi de TÜBİTAK ve Kocaeli Üniversitesi işbirliğiyle bir robot üzerinde çalıştıklarını ve robotun Mayıs 2018’de sonuçlanmasını beklediklerini belirten Erdoğan, “Robot, tek tek fotoğraflarını çekmeye gerek kalmadan bütün kafayı tarayacak. Hem kökleri çıkaracağımız bölgede hem de ekim yapacağımız bölgede saçların kalınlıklarını ve sayısını optik sistemle ölçecek. Şu anda bizim ortalama bir saatte yaptığımız işlemi, saniyeler içinde, optik olarak kendisi tamamlayacak. Bunun hakikaten saç ekiminde büyük bir devrim olacağını düşünüyorum” diyor.

Alzheimer’ın erken teşhisi için yeni umut

Kanada’daki Wilfrid Laurier Üniversitesi’nde başlatılan bir proje sayesinde Alzheimer hastalığının makine öğrenimi ve yapay zeka teknolojileri sayesinde erken teşhisi amaçlanıyor. Yaklaşık 10 bin Alzheimer hastasının bilişsel zekasındaki düşüşü mevcut teknolojiden daha erken teşhis edebilen bir cihaz sistem geliştirdiklerini belirten Doç. Josephine McMurray, erken teşhisin hastalığın ilerleyişini yavaşlatabileceğini belirtiyor.

Çalışma sonucunda hastalardan alınan veriler, Kanada Sağlık Enstitüsü’ndeki verilerle bir algoritma üzerinde buluşturularak “erken risk faktörleri” ortaya çıkarılacak. Algoritma, veri tabanındaki bilgilerle hastalar hakkmdaki bilgileri karşılaştırarak bu risk faktörlerine ulaşacak.

Beş saniyede hasar dosyası kapanıyor

Finans sektörü yapay zekanın ilk olarak kullanıldığı ve kolay geri dönüş alınan alanlar arasında yer alıyor. Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin (TRAI) düzenlediği ve bir ilk olan Türkiye Yapay Zeka Zirvesi’nde konuşan Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Abacı, finans alanında yaşanan hızlı gelişmenin sigorta sektörüne de yansıdığını belirterek, “Yapay Zeka teknolojilerini bir şekilde müşteriye daha iyi hizmet verebilmek için kullanabilen Finans şirketleri diğerlerinden ayrışacak” değerlendirmesinde bulundu. Geliştirdikleri mobil uygulama sayesinde hasar faturasını ve IBAN bilgisini paylaşan müşterilere anında ödeme yapabildiklerini belirten Abacı, “Müşterilerimiz gönder tuşuna bastıktan en geç beş saniye sonra hasar ihbarını alıyoruz, gönderdiği faturayı yapay zeka teknolojileri ile analiz ediyoruz, ödemeyi API aracılığı ile banka hesabına yatırıyoruz ve hasar dosyasını da kapatıyoruz” dedi.

Anadolu Sigorta’nın geliştirdiği AS’LI isimli bir robot da bulunuyor. AS’LI, acentelerin yenileme dönemi gelmiş kaskolarını tespit ediyor, bunlar için teklif hazırlıyor, bu projeler onaylanırsa, ilgili kişiler tarafından poliçelendiriliyor.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir