Kış Rüzgarlarında Sörf Yapmak

Kış Rüzgarlarında Sörf Yapmak

“Yazın su sporu yap, kışın bırak” düşüncesi artık değişti. Wetsuit ve drysuit denilen koruyucu kıyafetler soğuk sularda bile konforlu spor yapma imkanı sağlıyor. İşin uzmanları, kış rüzgarlarında sörf yapmanın daha zevkli olduğunu söylüyor…

SPOR yapmak bir kültürdür. Bu kültürü 12 ay boyunca devam ettirmek ise bir yaşam biçimi. Her nekadr iklim şartlan gereği yazm spor yapmak daha kolay görünsede pek çok sporu kış aylarında da rahatlıkla yapabiliriz; yeter ki gerekli malzemelerimiz olsun.

Kışın yapılan popüler sporlar arasında kayak ve snowboard ilk başta geliyor. Yaz aylarında ise yüzme, windsurf, kitesurf, yelken, su altı dalış gibi suyla ilgili sporlar öne çıkıyor. Havalar soğuyunca deniz ile ilgili sporlara ise ara veriliyor. Oysa ilkbahar-yaz aylarında yapılan bu sporları kış aylarında da yapmak mümkün. Teknik tekstil her mevsim spor yapmayı sevenler için uygun kıyafetlerin geliştirilmesine imkan veriyor. Su sporlarında kullanılan bu kıyafetlere İngilizce’de “wetsuitdrysuit” deniyor.

UYGUN OLANINI SEÇİN

Wetsuit, özellikle dalış gibi sualtı sporlarında kullanılıyor.

Neopren kumaşından üretilen ürünün kalınlığı, kış şartlarında 5-10 milimetre arasında değişiyor. Drysuit ise, daha çok su üzerinde yapılan yelken gibi spor branşlarında tercih ediliyor. Kışın kıyafetin kumaş kalınlığı 3- 5 milimetre arasında değişiyor.

Aralık-mart ayları arasında su ve hava sıcaklığı düştüğü için şartlar çok zorlaşıyor ve suda kalma süresi azalıyor. Dalış ve diğer su sporları için kullanılan kıyafetlerin kapalı ve emniyetli olması alınacak önlemlerden biri. Kış aylarında yapılan su sporlarında vücut ısısının düşmesi sonucu oluşabilecek hipotermiden kaçınmak için kalitesiz ve ucuz ürünlerden kaçınmak şart. Wet-suit’lerin en büyük dezavantajı baskıdan dolayı kan dolaşımım zorlaştırması. Antrenmansız bir vücut ile sörf yapılması, ellerin şişmesine, kolların kasılmasına ve krampa neden oluyor. Bu nedenle maske ve özel ayakkabı kullanmayı özellikle kış aylarında ihmal etmemek gerekiyor. Piyasada 100 TL’ye de wetsuit var, 2 bin TL’ye de. Drysuit’lerin fiyatları ise wetsuit’lere göre daha pahalı. Bu elbiselerin fiyatları 960 ila 3.569 TL arasında değişiyor.

“5-5.5 MİLİMLİKLER TERCİH EDİLİYOR”

Decathlon spor mağazası bünyesinde dalış sporları kategorisinde iki marka yer alıyor. Subea markası dalış için kullanılırken, zıpkın avcılığı için Ap-nea markalarının wetsuit’leri satışa sunuluyor. “Kış aylarında kıyafetler, yazdan farklı olarak suyun sıcaklığına göre değişim gösteriyor” diyen Decathlon Su Sporları Türkiye’den Sorumlu Marka Müdürü Mustafa Akdağ, 3 ila 10 milimetreye kadar uzun kollu ve uzun paçalı ıslak kıyafetlerin dalış için kullanabileceğini söylüyor. “Türkiye’de kış aylarında dalış yapılan bölgelerde en çok tercih edilen ıslak dalış kıyafetleri, genelde 5-5.5 milimetre aralığında oluyor. Kıyafeti oluşturan ve neopren dediğimiz malzemenin özelliği, suyu emip bünyesinde hapsetmesi. Sporcunun vücut sıcaklığıyla kıyafette emilmiş suyun birleşmesi kalkan oluşturarak sporcuyu koruyor. Bu durumda kıyafet seçimi, suda bekleme süresi, su sıcaklığı ve sporcunun konfor ısısına göre değişiklik gösteriyor.”

Sualtı sporları ile ilgilenen kişilerin kıyafetlerindeki amaç su içerisinde vücudun ısı kaybım engellemek. Su üzerinde yapılan windsuıf de ise amaç, rüzgara ve güneşe maruz kalınmasından dolayı kıyafetin ekstra olarak ultraviyole ışın etkilerine karşı koruma sağlaması. Yelken sporunda ise bu durum biraz farklı. Kış aylarında yelken yapacak kişiler için öncelik, ıslanmadan, rüzgara karşı korunarak kuru ve sıcak bir vücut ile sporu gerçekleştirmek. Akdağ, “Sporun ulaşılabilir olmasını sağlamayı amaçlıyoruz” diyor. Decathlon’da wetsuit’le-rin fiyatları 100 ila 389 TL arasında değişiyor.

YERLİ ÜRETİCİ YOK

Xtremspor.com firmasının online platformunun yanı sıra İzmir Alaçatı’da mağazası var. ION markasının Türkiye distribütörlüğünü yapan firmada kışlık wetsuit ve drysuit’ler satılıyor. Alaçatı bölgesi dışındaki siparişlerin çoğu Online platform üzerinden yapılıyor. Kışın wetsuit’in tercih edildiğini söyleyen firmanın Ürün ve Pazarlama Müdürü Mert Aypak, drysuit’lerin ise fiyatından dolayı daha az talep gördüğünü belirtiyor. Aypak, “Drysuit’ler wetsuit’le-re göre daha pahalı, bu nedenle fazla talep görmüyor.

Bizim mağazamızda drysuit’lerin ortalama fiyatları 750 euro civarında. Talebin çoğu 4-5 milimetre arasındaki uzun kollu ve uzun bacaklı wetsuit’lere yöneliyor.

Özellikle kitesurf ve wind-surf sporunu yapanlar tercih ediyor. Kışlık wetsuit fiyatları 678 ile 1.126 TL arasında değişiyor” diyor.

Firma ürünlerini Avusturya ve Almanya’dan ithal ediyor. Şu anda Türkiye’de yerli üretim wetsuit ve drysuit elbisesi yapan firma bulunmuyor. Aypak, “Yurtdışm-da çok sayıda marka var.

Türkiye’de üretim maliyeti fazla olacağı için üretimi tercih edilmiyor” diyor.

“KIŞIN SÖRFE İLGİ ARTTI”

Windsurf ve kitesurf birkaç yıl öncesine kadar yalnızca yaz aylarında yapılan sporlardı. Artık yılın 12 ayı bu sporu yapanlara rastlamak mümkün. Bu durum wetsuit ve drysuit satışlarını olumlu yönde etkiliyor.

Aypak bu konuda “Alaçatı’da geçmiş yıllarda windsurf ve kitesurf yapanların sayısı azdı. Son 1-2 yıldır sayıları oldukça arttı. Kıyafet ve spor yönünden bilinçlendik. Yaz ayları kadar olmasa da kışın rüzgarı gören kendini denize bırakıyor. Eskiden Alaçatı’da bu sporları sadece eğitmenler ve yerel halk yapardı. Şimdi kışlık kıyafetini alan denize koşuyor” diyor.

Bu sporlar kışın yapıldığında bazı aksesuarlara ihtiyaç duyuluyor.

Windsurf yapanlara özellikle eldiven önerilirken, yine neopren kumaştan üretilen şapkalar da tercih ediliyor. Aypak, şu uyarılarda bulunuyor:

“Kış aylarında sörf yaparken bele bağlanan trapezleri kullanmak güvenlik açısından önemli. Sporu yaparken rüzgar sizi çektiği için yelken ile uçurtma arasında bir bağlantı noktası oluşturmak gerekiyor. Birini yelkene diğerini ise trapeze bağlıyorsunuz. Böylece güvenliğinizi sağlıyor. Kışın tek farkı suyun sıcaklığının düşmesi. Bunun dışında yaz aylarından fazla bir farkı yok. Hatta kışın rüzgarlı havaya daha fazla maruz kalındığı için sörf yapmak daha eğlenceli.”

“SATIŞLARDA ARTIŞ VAR”

Denizcimalzemeleri.com firmasının online platformu dışında Yalova’da iki mağazası bulunuyor. Yalova’da bu işi yapan tek firma olduklarını söyleyen sitenin sahibi Ali Cesur, Bursa ve Kocaeli gibi bölgelere de ürün temin ettiklerini belirtiyor. Firmanın, mağazasında ve online platformunda, Gill markalı suit’lerin satışı yapılıyor. “Mağazamızda kış sezonu için drysuit kıyafetleri bulunuyor. Bunlar, su üzerinde kullanılan kıyafetler olsa da, suya düştüğünüz zaman sizi 5 metre derinliğe kadar koruyor. Drysuit, içerisine günlük giysilerinizi giyerek kullanılabilen kıyafet” diyor.

Wetsuit’lerin drysuit’lerden farkı ise içerisine kıyafet giyilmeden kullanılması. Bu kıyafetlerinde kendi içinde çeşitleri var. Tüplü dalış yapıldığı zaman wetsuit’in üzerinde tüpün takıldığı noktalar bulunuyor ve elbiselerin içerisine hava verme gibi özellikleri bulunuyor. Spora olan ilgi arttıkça, kıyafetlerdeki satış oranları da yıldan

yıla artış gösteriyor. Geçen yıllarda kış sezonunda 10 suit sattıklarım söyleyen Cesur, bu rakamın şimdilerde 50’nin altına düşmediğini belirtiyor. Cesur, “Türkiye’de yelkencilik ve denizcilik sektörü yavaş ilerliyor. Bu tip kıyafetlerin satışı yelkenciliğin gelişmesine bağlı. Geçen yıllara oranla satışlarımız yükselmeye başladı. Bu da yelkenci sayısının arttığını gösteriyor” diyor. Cesur, ayrıca Türkiye Yelken Federasyonu Yalova Yelken II Temsilcisi olarakta görev yapıyor. Firmada satılan drysuit’lerin fiyat aralığı 1.787 ile 3.569 TL arasında değişiyor.

İyi bakım yapın, uzun yıllar kullanın

Wetsuitier tuzlu suya dayanıklı yapıdaki malzemeden üretilse de, ömrünün uzun olması için dalış aktivitesi sonrasında tatlı suyla durulanması ve askısında kurutulması gerekiyor. Nemden uzak, oda sıcaklığında saklanması, kıyafetin ömrünü uzatıyor. Tuz kristalize bir yapıya sahip olduğu için dalış malzemelerini ve dalış malzemelerinin metal akşamlarını aşındırarak korozyona neden oluyor. Tuz kristalleri ancak tatlı su içerisinde bekletilince eriyor. Bu sebeple dalış malzemelerini bol tatlı suda beklettikten sonra kurutmak, en doğru bakım şekli olarak kabul ediliyor. Havuzlarda ise arıtma amaçtı kullanılan klor ve kimyasal maddeler dalış malzemelerindeki metal ve plastik parçaların aşınmasına neden oluyor. Tuz ve diğer kimyasal maddeler güneş ışığı ile birleşerek aşındırma etkisini artırıyor, bu da malzemenin eskime süresini hızlandırıyor. Bu nedenle tatlı su ile durulamadan sonra dalış malzemeleri güvenli, kuru ve gölge bîr yere alınmalı ve tercihen temiz bir bezle kurutulmalı.

Marka ve çeşit bol

Wetsuit’ler, neopren malzemeden yapılmış, elbiseyle insan vücudu arasında ince bir tabaka halinde su bırakan kıyafetler olarak tanımlanıyor. Neopren malzemenin kalın olması ısı yalıtımını belirli bir seviyede tutsa da hareket kabiliyetini azaltıyor. Full-body elbiselerde iki farklı özellik bulunuyor. Bu oran 4/3 ya da 3/2 şeklinde gösteriliyor. İlki elbisenin torso, yani üst kısmının kalınlık oranını, İkincisi ise kol ve bacak uzantılarındaki kalınlık oranını ifade ediyor.

Drysuit’ler ise daha çok yelken sporunda kullanılıyor. Fiyatları daha yüksek, bu nedenle satış adetleri daha az. İşte, piyasada bulunan bazı wetsuit modelleri ve fiyatları…

MYSTIC DIVA 5/3 FULLSUIT FRONT-ZIP

Diva vvetsuit serisi, yüzde 100 M-Flex 2.0, su geçirmez esnek bantlama ve ultra hafif köpük gibi özelliklerle sahip. Önden fermuarlı yapısı, üst gövdenin çok daha yüksek hareket kabiliyeti kazanmasını sağlarken, suyun vvetsuit’in içine girmesini engelliyor. Böylece vücut sıcaklığı korunuyor. Polar astar, vücut ısısını yansıtarak uzun süre sıcak kalmayı sağlıyor. Ürünün üç farklı renk seçeneği bulunuyor.

Web: www.board-sports.com
Fiyatı: 1.585 TL

MYSTIC STAR 5/4 FULLSUIT DOUBLE FRONT-ZIP

Flex paneller, dört yönlü esnek diz koruması ve GBS su geçirmez dikiş özellikleriyle dikkat çekiyor. Sırt ve göğüs merkezini sıcak tutacak polar astar gibi ekstra özellikleri de bulunuyor.

Web: www.board-sports.com
Fiyatı: 1.075 TL

ION JEVVEL SEMIDRY 4.5-3.5 MM

4.5 ve 3.5 milimetre kalınlığında kumaşı var. Bahar ve kış aylarında tercih edilen wetsuit, tüm su sporları için uygun.

Web: www.xtremspor.com
Fiyatı: 1.052 TL

ION ELEMENT SEMIDRY 5.5-4.5 MM

Esnek, rahat ve konforlu bir yapıda. Bahar ve kış aylarında tüm su sporları için uygun.

Web: www.xtremspor.com
Fiyatı: 799 TL

TIGULUO 9 MM FERMUARSIZ

Soğuk sular için tasarlanmış. 9 milimetre kalınlığa sahip ve içerisindeki termik havlu kaplaması ile ısı yalıtımını sağlıyor. Ürün, fermuarsız üst kısım ve bahçıvan tipi alt kısmı ile birlikte iki parçadan oluşuyor.

Web: www.mertsubonline.com
Fiyatı: 1.910 TL

CRESSI CERNIA 7 MM

7 milimetre kalınlığında. Anatomik kesim sayesinde su altında rahat hareket edebilme imkanı sağlıyor. Ayak ve kol bileklerinde su sızdırmazlık özelliği mevcut. Dışı esnek kumaştan, kafa kısmının siyah bölümleri ince neopren kumaşından yapılmış.

Web: www.mertsubonline.com
Fiyatı: 1.153 TL

GILL KADIN PRO DRYSUİT

Soğuk ve ıslak koşullarda maksimum seviyede su geçirmezlik özelliğine sahip. Denizcileri rüzgar, su ve soğuktan koruyor.

Web: www.denizcimalzemeleri.com
Fiyatı: 2.325 TL

GILL ERKEK PRO DRYSUİT ASPHALT

Üç katmandan oluşan su geçirmez ve nefes alabilir bir kumaştan imal edilmiş. Rahat oturuş için ayarlanılabilir elastik parantez özelliği var. Dayanıklı, su geçirmez fermuarları dikkat çekiyor.

Web: www.denizcimalzemeleri.com
Fiyatı: 3.569 TL

ION BALLISTIC UZUN SU AYAKKABISI 3/2MM RT

Tüm su sporları için uygun. Neopren kumaştan üretilmiş. Rahat ve konforlu bir yapıda.

Web: www.xtremspor.com
Fiyatı: 375 TL

ION 2017 RADI US VVINDSURF HARNESS

Ergonomik tasarımı sayesinde vücudun şeklini alıyor. Kemer sistemi sayesinde daha sabit ve destekleyici. Omurga baskısını önlüyor. Konforu ve manevrayı seven sporseverler için ideal.

Web: www.xtremspor.com
Fiyatı: 788 TL

AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir