Kendin Değiş
Kendin Değiş
– Neden değişmem gerekiyor?
– Gidişattan memnun değilsen, bir şeylerin de değişmesini istiyorsan, eşini değiştiremeyeceğine göre kendini değiştir. Zaten kadın değiştiğinde erkek de farkında olmadan muhtemelen değişir.
– Ben değişirsem Ferhat da mı değişecek?
– Evet. Sen değiştiğinde onun aynı kalması mümkün değil. İki kişi bir araya gelince üçüncü mutlaka doğar. Kadın ve erkek bir araya geldiğinde, çocuktan önce ilişkileri doğar. İlişki kadın ve erkeğin davranışlarından doğar. Birinin davranışı değiştiğinde aralarındaki ilişki de değişir.
Evlilik, karı-koca ilişkisinin beşiğidir. Evlilik öncesi, tanışma ve nişanlılık devresi; ilişkinin hamilelik devresidir. Bir arada yaşamaya başlamadan nasıl bir çocuğunuz olacağını tam olarak bilemezsiniz. İlişkinin doğumu evlilikle, aynı evde yaşamaya başlayınca, gerçekleşir. İlişkiler de aynı bebek gibidir. Doğar, büyür, ölür. İyi bakılırsa uzun yıllar yaşar.
– Bizim ilişkimiz az daha ölüyordu.
– Bugüne kadar onu sağlıklı besleseydiniz, bu hâlde olmazdınız. İlişkinizi sevgiyle de besleyebilirsiniz, kırgınlıkla da, kızgınlıkla da, inatla da, kıskançlıkla da. Size kalmış.
– Çok hata yapıyoruz. Belki bunun sebebi de biziz. Biz ikimiz de çok iyi insanlar olsak mutlu mutlu yaşarız.
– İki kişinin iyi anlaşabilmesi, mutlu bir evlilik yürütebilmesi için ikisinin de iyi insanlar olması gerekmez. İki kötü de birbiri ile iyi anlaşabilir. Bir iyi, bir kötü de anlaşabilir. Veya iki iyi insan birbiri ile hiç anlaşamayabilir. Suyu teşkil eden oksijen ve hidrojendir. İkisi bir araya geldiğinde, “su” diye ikisinden çok farklı bir şey ortaya çıkar. Karı-kocanın ilişkisi de ikisinin birbirlerine karşı tutum ve davranışlarıyla şekillendiği için, eşlerin tutumlarına göre ilişkileri değişir.
– Bu yüzden taraflardan birinin değişmesiyle ilişki değişir, diyorsunuz.
– Evet. Eşinin davranışını değiştirmeye kimsenin gücü yetmez fakat insan gayret ederse kendi davranışlarını değiştirebilir. Fakat kadınlar bu değişim işinde pek istikrarlı olamıyorlar. Değişime istekliler ama hemen karşılık görmek, sonuç almak istedikleri için, karşılık göremeyince çabucak vazgeçiyorlar. Hemen vazgeçmeseler, evliliklerinde güzel değişimler yaşayacaklardır.
– Bu biz kadınların suçu mu? Erkekler de kadınlara hiç destek olmuyor. Şimdi sizinle konuşunca birkaç değişim isteğim aklama geldi. Mesela bir arkadaşımıza gitmiştik, arkadaşım kocasına sürekli “Kocacığım, kocacığım!” deyip duruyordu. Eve gelince Ferhat “Sen hiç bana ‘Kocacığım’ demiyorsun…” diye sitem etti. Ben de ertesi günü ona “Kocacığım!” dedim, bana güldü. Ben de bir daha demedim.
– Şirinciğim çok güzel anlattın. Zaten bütün mesele bu. Kadın değişim isteğiyle farklı bir şey yaptığında, kocası bunu tuhaf görebilir, gülebilir veya ne yapacağını şaşırıp hiç tepki vermeyebilir. Bu durumda kadın “Ne yapsam faydası yok, bu adam hiçbir şeyden anlamıyor veya dalga geçiyor…” diye hemen vazgeçmemelidir. Yaptığına devam ederse bir müddet sonra eşinde beklediği değişmeleri görmeye başlayacaktır.
– Yani “Kocacığım!” demeye devam etseydim alışır giderdik, öyle mi?
– Evet. Mühim olan, istikrarlı olmak, vazgeçmemek.
– Bu adımı da atmayı deneyeceğim ama tabii biraz daha uzun vadeli bir adım bu.
– Zaten her şeyi birdenbire yapmanı beklemediğimi söylemiştim. Yaptığının farkında bile olman bir adımdır.