Kan Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bedeni zararlı maddelerden arındırmak için kan alınırken ortaya çıkabilecek istenmeyen durumlar olabilir. Ancak bu durumları önlemek için gerekli tedbirler alınırsa kan alma işlemi sorunsuz gerçekleşir. Bu istenmeyen durumların başında “baygınlık geçirme” gelir. Baygınlık genelde kan almadan önceki hazırlık döneminde olur. Kan aldırmadan önce kusmak baygınlığı önler. Özellikle midesinde safra olan ve mide ağzı zayıf olan kişiler için önceden kusarak baygınlığın önüne geçilmiş olur. Bayılmayı önlemek için kan aldırmadan önce nar, ekşi elma, ayva yenmeli, koruk veya limon şerbeti içilmelidir. Bunlardan herhangi biri kan aldırmadan önce az miktarda yenilir veya içilirse baygınlığa engel olur. Eğer kan alınacak kişinin mizacı soğuk ise o zaman tarçın, karanfil, amber şerbetlerinden biri verilir. Ancak kan aldıran kimse hafif şeyler yemeli ve ağır gıdalardan kaçınmalıdır.
Eski hekimlerin üzerinde en çok durduğu ve önem verdiği konulardan birisi de kan alma işlemidir. (Hacamat) Kan alma işlemi yapılırken kan alan hekim elinin altında bir miktar faydalı misk bulundurur. Baygınlık olduğu zaman hekim hastayı kusturur ve miski de burnuna tutarak koklatır. Bir başka usul de miski, gülsuyu veya nar suyu içinde ezip boğazına damlatır, gülbeşeker ezip ağzına koyar. Böylece hastanın tekrar aklı başına gelir ve artık tekrar bayılmaz.
Kan aldırırken bayılan kimse arkası üzerine yatırılmalıdır. Kanı yeterince veya daha az akıtmalı, kesinlikle gereksiz ve fazla kan akıtılmamalıdır.
Bilinmesi gereken bir başka husus da kan alındıktan sonra kanın nasıl durdurulacağıdır. Bunun için hazırlanan toz kullanılır. Bu toz mazı47ve şapı yakıp kül haline getirdikten sonra dövülmesi ile elde edilir. Kanın durmadığı durumlarda oraya bu tozdan serpilir. Toz hemen etkisini gösterir.