Kan Aldırma ve Hacamatın Zamanı

Kan Aldırma ve Hacamatın Zamanı

Kan aldırmak veya hacamat yapmanın çok önemli bir kuralı da ayın günlerine göre hareket etmektir. Ayın gökyüzünde görülen şek-line göre ayarlama yapmak eski tıpta çok önemlidir. Ayın büyüyüp küçülmesi ile nasıl denizlerde gelgit oluyorsa; kanda da aynı şekilde gelgit 1er olduğu bilinmektedir. Bu sebeple kan almak veya hacamat yapmayı kandaki gel-git hareketine göre düzenlemek gerekir.

Hacamat

Ayın on dördü ve on beşinde kan aldırmamak ve hacamat yapılmamalıdır. Ayın on altı ve on yedisi olup ayın aydınlığı eksilene kadar beklemekte fayda vardır. Çünkü ayın on dördünde vücuttaki hıklar harekete geçip dışarıya meylederler. Kılcal damarlara kadar bütün damarlar dolar. Bu vakitte kan alındığı zaman ince kan çok akar. Buna karşılık zararlı hıklar az gelir. Ne zaman ki ayın on dördü geçer; temiz kan içeri döner. Bununla birlikte kanla dışarı hareket etmiş olan hıklar galiz yani ağır, kirli kan, ağır olduğu için, dışarıda kalıp kanla beraber hemen içeriye dönemez. Bu günlerde temiz kan içeriye döndüğü halde hıklar dışarıda kaldığından kan alınır, hacamat yapılırsa bedendeki artık ve zararlı maddeler atılır ve kan temizlenir.

Hacamatın ayın yanmay olma döneminden önce yapılması da uygun değildir, çünkü bedendeki hıklar dışarıya doğru hareket etmemiştir. En uygun zaman ayın küçülmeye başladığı vakitlerdir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir