İğne Batırmadan Şeker Ölçen Lazer Diyabet Aleti
Üzerinde çalışılan lazer alet, hele bir de portatif olacak şekilde küçültülürse, şeker hastalarının kendilerine iğne batırmasına gerek kalmadan sadece avuç içlerini aletin üzerine tutarak kan şekerlerini kolayca ölçmelerini sağlayacak.
Tyiomedical Optics Express dergisinde yayımlanan sonuçlara göre, insanlar avuç içlerini lazer aletin üzerine yerleştirdiğinde, lazer ışınları deri hücrelerini zarar vermeden geçtikten sonra kısmen şeker molekülleri tarafından emiliyor. Lazer ışınlarını emen moleküllerin miktarı özel bir monitörde görülüyor. Böylece uzmanlar kişilerin kan şekeri seviyesini hesaplıyor.
Glikoz monitörlerinin ölçtüğü ve okuduğu kan şekeri seviyelerinin daha önceden belirlenen standartlara uyması gerekiyor. Uzmanlar geliştirdikleri yöntemin hassasiyet derecesinden ve doğruluğundan da son derece memnun. Kan şekeri ölçümü yapabilen lazer aletin hassasiyet derecesinin yaklaşık %84 olduğu ve bunun standartların hayli üstünde bir oran olduğu belirtiliyor.
Sistemin temelinde ise kızılötesi lazer frekansı yatıyor. Tıbbi cihazlarda genelde kızılötesine yakın lazer teknolojisi kullanılıyor. Bu frekanstaki lazer su molekülleri tarafından engellenmiyor, bu nedenle insan vücudunda kullanılabiliyor. Fakat deri içindeki bazı asitler ve kimyasal maddelerle etkileşime girdiği için kan şekerini belirlemekte kullanılamıyor. Orta kızılötesi frekanstaki ışınlar ise bu kimyasal maddelerden fazla etkilenmediği için kan şekeri ile uyumlu ama piyasadaki lazer aletlerde kullanılması biraz güç. Uzmanların geliştirdiği yeni kuantum kademeli lazer alet ise orta kızılötesi frekansta çalışacak şekilde uyumlu hale getirilmiş. Bu nedenle rahatlıkla deriyi geçerek vücut sıvısındaki şeker moleküllerine ulaşabiliyor.
Geliştirilen alet artık oda sıcaklığında da çalışıyor. Aletin soğutma problemini çözen ekip şu sıralar aletin kolayca taşınabilir büyüklükte olması için uğraşıyor. Deneme süreci ise pilot kliniklerde devam ediyor.