Halı Temizliğinde Pratik Bilgiler

Halı Temizliğinde Pratik Bilgiler

Kullanacağjnız Halıya Dikkat

Halılar en başta bakteri, toz ve alerjik hastalıklara sebebiyet veren birçok mikro organizmanın saklandığı yuvalardır. Halı tüylerinin en dibine saklanan zararlı mikro organizmalar özellikle yerde oynayan çocuklarımız için çok büyük risk taşımaktadır. Halı alırken yün ve pamuk halıları tercih edebilirsiniz. Yün halının her bakımdan kullanımı daha avantajlıdır. Dayanıklıdır ve çok leke tutmaz. Uzun ömürlü olması da tercih sebeplerinden biridir. Özellikle yerli üretim olmasına dikkat ediniz. Hasır kullanımını da bu konuda tavsiye edebiliriz.

Halı ve kilimler çoğunlukla naylon, polyester, lateks, poliüretan, pvc/vinil klorid ve akrelik gibi plastik malzemelerden yapılır. Plastik malzemeler doğal malzemelere göre çok daha fazla toz çeker ve tutar. Mümkünse sentetik malzemelerden ve duvardan duvara halılardan kaçınılmalıdır.

Doğal ipliklerle dokunmuş yerli halılar endüstriyel halılar gibi kimyasallar içermezler. Endüstriyel halılardaki dayanaklılık, boyalar, yangın önleyiciler, ilaçlamalar çok değişik mamuller ve kimyasallar içerir. Bunlar özellikle kullanmaya başladığınız ilk 3 ayda evinizin havasını kimyasallarla zehirlemeye devam eder.

Halı Temizliği

Halıların Temizlenmesi

Halı temizliği için kullanılan piyasadaki şampuanların birçoğunun aktif maddesi genellikle leke çıkarıcı olarak kullanılan bir çözücü olan perkloretilendir. Bu madde kanserojendir ve hemen görülebilen etkileri sersemleme, baş dönmesi, uyku hali, mide bulantısı, titreme, iştah ve uyum kaybı olabilir. Uzun dönemli maruz kalma sonucu karaciğere ya da merkezi sinir sistemine zarar verebilir.

Aynı zamanda bu temizleyicilerin içerisinde kanserojen etkilerinden şüphelenilen naftalin, etanol ve amonyak bulunabilir. Halılarınızı kimyasallarla yıkadığınızda, çocuklarınız üzerinde dolaştıkça ayak tabanından o kimyasalları vücutlarına çekerler. Bu yüzden sağlığınıza tehdit oluşturmayan ekolojik malzemelerle halılarınızı temizleyin.

3 Aşamalı Halı Temizliği

Malzemeler

• Yarım kilo mısır nişastası

• 1 yemek kaşığı Arap sabunu m 1 litre sıcak su

• 1 fincan elma sirkesi

Yapılışı

Yarım kilo kadar mısır nişastasını halılarınızın üzerine serpin. Halıyı biraz silkeleyin dibine oturtun. Yarım saat bekleyin, daha sonra elektrik süpürgesiyle mısır nişastasını süpürdüğünüzde halılarınızın diplerine kadar inmiş olan tüm pislikleri aldığını göreceksiniz. O andan itibaren halının rengi değişecektir. Bu işlemi yaptıktan sonra Arap sabununu sıcak suyla köpürtün ve halınızı güzelce silin. Eğer daha da parlamasını istiyorsanız son olarak elma sirkesiyle bir kez daha silin. Halınız sirke kokacak diye endişe etmeyin. Bu temizlikle dünyanın en temiz halısına sahip olursunuz.

Nane Kokulu Halı Şampuanı

Malzemeler

1 su bardağı su

Yarım fincan Arap sabunu

10 damla nane esans yağı

Yapılışı

Malzemenin tümünü iyice karıştırın. Nemli bir süngerle kirli bölgeyi köpükle ovun. Tamamen kuruyunca elektrik süpürgesiyle süpürün.

Lavanta Özlü Halı Şampuanı

Malzemeler

• 2 fincan karbonat

• Yarım fincan sabun rendesi

• 20 damla lavanta esans yağı

• 4 fincan ılık su

• 1 fincan sirke

Yapılışı

Öncelikle halının dipteki kirlerini ortaya çıkarmak için halıyı fırçalayın. Daha sonra elektrik süpürgesiyle süpürün. Karbonat ve sabun rendesini plastik bir kapta karıştırın. Lavanta yağını da ekleyip iyice karıştırın. Pütür kalmışsa bir çatal yardımıyla ezin. Halının üzerine serpin. Daha sonra ılık su ve sirkeyi bir kovada karıştırın. Temiz bir sünger ya da bez yardımıyla nazikçe halıyı silin. Bir saat bekletin ve tekrar elektrik süpürgesiyle süpürün.

Halı Kokularını Yok Eden Temizleyici

Malzemeler

• 1 fincan karbonat

• 1 fincan boraks

• Yarım fincan mısır unu

• 10 damla limon esans yağı

Yapılışı

Karbonat, boraks ve mısır ununu karıştırın. Ardından limon yağını ekleyin ve iyice karıştırın. Pütürleri yok edene kadar ezin. Karışımı halının üzerine serpin. En az 1 saat bekleyin. Son olarak elektrik süpürgesiyle süpürün.

PRATİK BİLGİLER

Bir iki avuç karbonatı halının her tarafına serpin ve 1-2 saat bekledikten sonra elektrik süpürgesi ile iyice süpürün. Halınızda kötü kokudan eser kalmayacaktır.

Yeteri kadar Arap sabununu sıcak suda köpürtüp uygun bir bezle sildikten sonra sirkeli su ile nemlendirdiğiniz bir bezle halının tüylerini yattığı yönde, zorlamadan silin.

Yarım su bardağı boraks ve yarım su bardağı karbonatı karıştırın; kötü kokan halılara serpin ve birkaç saat sonra süpürün. Bu, kötü kokuları oluşturan bakteri, mantar ve küfleri dezenfekte edecektir.

Sirke aynı zamanda leke sökücüdür. Halı, mobilya, koltuk gibi eşyalarınızda ve çamaşırlarınızda leke oluşmuşsa; lekelerin üzerine sirkeli su dökün! Biraz bekleyip iyice durulayın. Lekelerin çıktığını göreceksiniz.

Sirkeli suda ıslattığınız sentetik bir kumaşla (banyo lifi ya da tül vs.) halı yüzeylerini mükemmel bir şekilde temizlemiş ve parlatmış olursunuz. Halıda sürünen bebeklerinizin hassas cildini de halı şampuanlarında bulunan zararlı kimyasallardan uzak tutmuş olursunuz. Kaldı ki bebeklerinizin ağzı halıya deyse bile zararı dokunmayacaktır.

Eskiden kış aylarında halı temizliği kar ile yapılırdı. Kar antiseptik etki gösterir, mikropları öldürür.

Sıvı temizleyicileri kullanırken halının iyice ıslanmamasına dikkat edin. Eğer halının altı ıslanırsa lekeler kendilerine saklanacak güvenli bir yer bulmuş olurlar.

Çamur lekelerini tuz ya da karbonat serperek temizleyebilirsiniz. Lekenin üzerine tuzu ya da karbonatı serpip yarım saat bekletin. Daha sonra elektrik süpürgesiyle süpürün.

Halıya yapışan sakızın üzerine buz koyarsanız yapışan sakız hemen çıkar.

Halı üzerinde uzun süre duran koltukların izlerini yok etmek için iz olan yerlere tuz dökün. Altı-yedi saat sonra ezik yerin kabardığını ve halının normal hale döndüğünü göreceksiniz.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir