Güçlü bağışıklık için beslenme önerileri

Güçlü bağışıklık için beslenme önerileri

Güçlü bağışıklık için beslenme önerileri

/ Ev dışında hazırlanmış paketli veya pastane ürünü şekerli gıdalardan ve hamur işlerinden mümkün olduğunca uzak durulması sağlanmalıdır. Hamur işleri evde tam tahıl unundan, esmer şekerle ve zeytinyağıyla yapılmalıdır. Tatlı olarak öncelikle taze meyve tüketilmesi teşvik edilmelidir. Çocuk beslenmesinde şekerden kaçmak ana hedef olmakla birlikte çocukların tatlı gereksinimini meyveli ya da az sütlü tatlılardan, kahvaltıda pekmez ve kuşburnu gibi az şekerli marmelatlardan karşılamakta fayda vardır.

Güçlü bağışıklık

/ Kafein içeren kakaolu çikolata, gofret, kakaolu süt, kakaolu kahvaltılık gevrek, kakaolu fındık ezmesi gibi gıdalardan, yine kafein içeren kahve ve kola, tein içeren siyah çay, yeşil çay, buzlu çay gibi içeceklerden uzak durulmalıdır.

/ Et tercihinde bol balık tüketilmesi; diğer etlerden de tercihin kuzu, doğal beslenen hindi ve tavuk eti yönünde olması önerilir. Hayvansal gıdanın yanında bol taze sebze, meyve veya meyve/sebze sularıyla antioksidan destek sağlanmalıdır.

/ Süt tüketiminde günlük keçi, manda, koyun sütü ve bunlardan üretilmiş yoğurt, ayran ve taze peynir tercih edilmelidir. Bunların omega-3’ten zengin olmaları açısından doğal beslenen hayvan sütü kullanılarak yapılmış olanları tercih edilmelidir. Bitkisel sütler; organik pirinç sütü, badem sütü, fındık sütü, hindistancevizi sütü gibi alternatifler denenebilir.

/ Unlu gıda olarak tam tahıl unu ve zeytinya-ğıyla evde yapılan hamur işleri tercih edilmelidir. Şekerli unlu gıda tüketimi beraberinde bol taze çiğ sebze ve sebze yemekleriyle dengelenmelidir.

/ Yağ seçiminde margarin, ayçiçeği ve mısır özü yağı tercih edilmemelidir. Genel olarak yemek ve hamur işlerinde zeytinyağı kullanılmalıdır. Yemekler az yağlı pişirilmelidir, kızartmadan uzak durulmalıdır. Gerçek saf tereyağı az miktarda beslenmede yer alabilir.

/ içecek olarak su tercih edilmelidir. Şekerli, kolalı ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Meyve ve bitki çayları dışında her türlü sıcak veya soğuk çay, kahve beslenme dışında tutulmalıdır. Paketli hazır meyve suyundan uzak durulmalı, taze meyve ve sebze suları tercih edilmelidir.

/ Daima çiğ taze meyve sebze tüketimi teşvik edilmelidir. Meyve suyu yerine meyvenin lifli ve bütün olarak tüketilmesi tercih edilmelidir.

/ Zeytinyağlı sebze yemeklerine ağırlık verilmelidir.

/ Baklagiller bol bitkisel protein kaynağı olarak çocuk beslenmesinde mutlaka yer almalıdır.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir