Fitness performansınızı doğru adımlarla iki katına çıkarmak

Fitness performansınızı doğru adımlarla iki katına çıkarmak

Kabul ediyoruz, fit olmak emek ve zaman istiyor! Fitness adına yaptığınız hiçbir şey hızlı ve kolay olmamalı. Fitness performansınızı doğru adımlarla iki katına çıkarmak için bu maddeleri izleyin.

İyi şeyler zaman alır sözünden yola çıkalım. Başarı hiçbir zaman kolay elde edilmiyor. Bu ister mesleğinizle alakalı olsun ister vücudunuzla… Bir şeyin sonucunun iyi ve güzel olmasını istiyorsanız, emek harcamanız ve sabır göstermeniz gerekiyor. Etrafınızda ya da arkadaş çevrenizde gördüğünüz hızlı ve kolay yoldan sonuçlar verdiğini iddia eden egzersiz ve beslenme programları konusunda çekimser davranmanızı öneririz. Programlar ya da listeler doğru olsa bile, bunları bir kere uygulayıp bırakmanız hiçbir işinize yaramaz… İyisi mi siz sağlıklı beslenmenize ve düzenli egzersizlerinize sadık kalın, gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.

fit-1

SAĞLIKLI BESLENİN

Kolay değil, egzersiz yaparken enerji harcıyor, kalori yakıyorsunuz… Kilo vermek isteyen biri için enerji harcamak güzel gibi gözükse de unutmayın ki kaybettiğiniz enerjiyi ayakta durabilmek için geri almaya ihtiyacınız var. Spor yaparken amacınız kilo vermek olabileceği gibi, kas kütlesini artırarak yapınızı genişletmek de olabilir. Her iki durum için de farklı beslenme tekniklerinin olduğunu hatırlayın. Spor yaptığınız zaman diliminde vitamin ve minerallerin çok önemli bir yere sahip olduğunu, bunların aynı zamanda sizi hastalıklardan da uzak tutacağmı unutmayın. Dengeli bir diyet programı uygularken, renkli sebze ve meyvelerden, protein kaynaklarından ve işlenmemiş gıdalardan destek almaya çalışın.

MEDİTASYON YAPIN

Genel olarak hareketli ve temposu yüksek egzersizler yapmaktan keyif alıyorsanız bugüne kadar yoga ya da pilates yapmamış olmanız normal karşılanabilir. Ancak ne kadar hızlı harekeder yaparsanız yapın, kaslarınızın ve eklemlerinizin ekstra özene ihtiyacı olacak. Bu ihtiyacı 5-10 dakikalık esnemeyle giderebilirsiniz tabii. Ancak uzun vadede kalıcı bir rahatlıktan bahsediyorsak yoga ve benzer meditatif egzersizler tek çözümünüz olacak. Bu teknikler vücudunuzu, kas dokularınızı ve kemiklerinizi rahatlatacağı gibi zihninizde de olumlu değişiklikler sağlayacak.

SU İÇİN

Egzersiz boyunca vücudunuz su ve elektrolit kaybına uğruyor. Kaybettiğiniz enerji ve kaloriyi geri almanız gerektiği gibi vücudunuzdan attığınız suyun da telafisini yapmanız gerekiyor. Günlük yaşantınızda en az iki litre su içmeniz gerektiğini zaten biliyorsunuz. Ancak yoğun olarak egzersiz yapan biriyseniz, su tüketimine daha fazla dikkat etmeniz şart. Egzersiz sırasında suluğunuzu yanınızdan ayırmayın.

Her susadığınızda az da olsa içmeye çalışın. Egzersiz sırasında su içmenin kas kramplarını önleyeceğini unutmayın.

DOĞRU NEFES ALIN

Egzersiz yaparken çok yoruluyorum, bir anda nefesim kesiliyor diye şikayet ediyorsanız, muhtemelen egzersiz sırasında doğru tekniklerle nefes alıp vermiyorsunuz. Doğru tekniği bir yana bırakalım, bazen nefes almayı unutup, nefesinizi tutuyor bile olabilirsiniz. Yaptığınız egzersizin hakkını verebilmek, daha dayanıklı olabilmek, egzersizi yarıda kesmemek için düzenli olarak nefes alıp vermeniz gerekiyor. Nefesi nasıl alıp vereceğiniz, yapacağınız harekete göre değişkenlik gösteren bir durum. Nefesinizi doğru bir sisteme oturttuğunuz takdirde, antrenmanlarınız daha uzun soluklu ve etkili olacak…

FARKLILIK YARATIN

Hep aynı sporu yapmaktan sıkılmıyor musunuz? Evet, belli bir programınız ya da sadık kalmanız gereken setler olabilir ancak bu yeni denizlere yelken açmayacağınız anlamına gelmemeli. Kardiyo egzersizi yapmayı, koşmayı çok seviyorsunuz diyelim. O zaman bir de kick boksa ya da crossfit’e yönelin. Peki ya sezon sporlarına ne dersiniz? Kışın kayak ya da snowboard, yazın sörf ya da kiteboard spor anlayışınıza farklı bir yorum katabilir.

SÜREKLİLİK SAĞLAYIN

Daha en başında söyledik, bu iş emek ve sabır istiyor… Bir hafta ya da ay boyunca ağır egzersiz yaptığınızda bir sonuç alamayıp her şeyi bir anda sonlandırmaym. Çünkü spor meyvelerini zaman içinde gösteriyor. Egzersiz tek başma bir şey ifade etmeyeceği gibi, sağlıklı beslenmeyi de şart koşar. Egzersizin ancak düzenli olarak yaptığınızda fayda sağlayacağını hatırlayın. Birkaç gün spor yapıp, bir ay ara verip sonra tekrar başlamanız sizin için yararlı olmayacak. Bu duruma karşı gelmek için kendinize hangi günleri spora ayıracağınıza dair bir program yazın. En önemlisi de sadık kalmaya çalışm. Notlar defterde kalmasın…

EĞİTMENE DANIŞIN

Her ne kadar sporla ilgilenen kişiler bir şekilde bilgi sahibi olsa da hiçbir şey bir kişisel eğitmenin bilgisiyle bir tutulmamalı. Sonuçta işin en doğrusunu bilen spor hocaları bu işin okulunu okudu. Haliyle en çabuk şekilde sonuca götürecek kişiler de onlar. Amacınıza uygun olarak, hangi hareketi nasıl, ne kadar yapmanız gerektiğini biliyorlar. Kendi başınıza spor yaptığınızda bir verim akmıyorsanız, dışarıdan destek almakta fayda var.

Ancak ekonomik durumunuz her ay belli bir ödeme yapamayacak kadar güçlü olmayabilir. Siz de çareyi ünlü eğitmenlerin çıkarttıkları DVD’lerde bulabilirsiniz.

Ev ortamında yapabileceğiniz DVD programları, cebinizi yakmayacak cinsten…

Elif Gürsoy




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir