Evdeki Elektrikli Cihazlardan Tasarruf Etme Yöntemleri

Evdeki Elektrikli Cihazlardan Tasarruf Etme Yöntemleri

BUZDOLABI

Buzdolapları da tasarruf modasına uydu. Bugünün 355 litrelik orta boy bir buzdolabı, sadece 85 vvatt’lık bir güçle çalışabiliyor. 8-10 yıl önce aynı büyüklükteki buzdolapları, 130 watt’tı. Değişik modellerden hangisinin size uyduğuna karar vermelisiniz. Ailede yetişkin her birey başına buzdolabında 140 litre yer olmalıdır. Bir-iki kişinin yaşadığı evlerde tek kapılı buzdolapları yeterli. Kalabalık bir aile iseniz Fransız tipi iki kapılı buzdolabı edinebilirsiniz.

Yemeklerde sürekli olarak donmuş gıda kullanıyorsanız, buzluğu yukarıda olan, taze sebze ve meyve ile besleniyorsanız buzluğu altta olan modelleri seçmelisiniz. Buzdolabının kapağını açmadan pınarından soğuk su içme ya da buz alma imkanı varsa bu, enerji tasarrufu demektir. Çünkü kapağı sürekli açıp kapayarak içerideki soğuk havanın kaçmasına neden oluyorsunuz. Unutmayın, buzdolabının kapağını 15-20 saniye açık bırakırsanız, içerideki soğuk havanın yüzde 90’ı dışarı kaçar.

buzdolabi

Yeriniz darsa, kapağının açılış yönü değiştirilebilen buzdolaplarını tercih edin. Kapağı açık unutulduğunda sesli ikazda bulunan buzdolapları, tasarruf için çok önemli. Ne de olsa evinizde, aralıklı da olsa, 24 saat çalışan tek elektrikli cihaz buzdolabıdır. Bu yüzden buzdolaplarında A, A-t-, A++, A+ + + logoları aranmalıdır. Bu logolar, elektrikli cihazın yüzde 30-35 oranında az enerji harcadığını gösterir. Alfabede A’dan G’ye doğru iniş, enerji israfının işaretidir. Ama ne yazık ki A+ + + buzdolapları pahalıdır. ABD, Kanada, Avrupa Birliği, Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Tayvan’da, “Energy Star” logosu geçerlidir.

Bu ülkelerde, enerji tasarruflu evler bile Energy Star logosuyla etiketlenir.

BULAŞIK MAKİNESİ

Az da çok da kullansak, bulaşık makineleri mutfaklarımızda vazgeçilmez bir yardımcı oldu. Düğmeleri basılan ya da çevrilen modelleri de var, elektronik, dokunmatik tuşlu olanları da. Elektronik olanlar elbette ki daha şık duruyor ama şart değiller. Önemli olan makinenin içi. Önce içindeki raf düzenine bakın. Kullandığınız tabak, çanağı ve bardakları biliyorsunuz. Raf düzeni, kendi mutfak eşyalarınıza uygun mu, değil mi? Bulaşık makinelerinin birkaç programlı olmaları, bir avantaj. Hafif bulaşıkları, kısa programla yıkayabilir, su ve elektrik tasarrufu sağlayabilirsiniz.

bulasik makinesi

Makinenin özelliklerini iyi inceleyin. Örneğin gümüş takımlarınız yoksa ve makinenin gümüş çatal/kaşık için ayrı bir programı varsa, satın alırken gereksiz yere fazladan para ödemiş olursunuz. Ama çocukların kurcalayamayacağı güvenlik kilidi varsa, yıkamanın başlarında unuttuğunuz bir tabağı, kapağını açıp rafa son anda koyabiliyorsanız, yemek artıkları küçük bir öğütücü ile ufalanıp makineden atılabiliyorsa, bunlar tabii ki artı puanlardır. Daha önce teflon tabanlı tencere/tavaları makinede yıkayamıyorduk. Şimdi de seramik tabanlı mutfak malzemelerini makineye koyamıyoruz. İnsanlar neden önce bulaşık makinesi icat eder, sonra da makinede yıkanmayacak mutfak malzemeleri yapar ki?




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir