Diş estetiğinde tasarımlar ve kullanılan tedaviler

Diş estetiğinde tasarımlar ve kullanılan tedaviler

Artık insanlar çarpık, renklerini beğenmedikleri dişlere mahkum değiller. Diş estetiği, görüntüsüne önem verenler arasında giderek yaygınlaşan bir uygulama. Bu tekniğin uygulanmasını savunan da var, eleştiren de…

“Güzel bir gülüş tasarımı lütfen”

ESKİDEN diş estetiği uygulamalarını daha çok medyada sıkça görünen ünlü isimler yaptırırdı. Şimdi ise elinde akıllı telefonu olan kendi canlı yayınım yapıyor ve özel sanal podyumunda model haline geliyor. Popülerliğini sürdüren “selfie”nin odak noktasında portreler ve bu portrelerin en önemli parçalarından birisi dişler olunca diş hekimlerinin kapısını sağlık değil estetik amaçla çalan kişi sayısı da artmaya başladı. Günümüzde bazı insanlar, teknolojinin ve diş estetiği tekniklerinin imkan vermesi sayesinde kendilerine “güzel gülüş tasarımı” yaptırmayı tercih ediyor.

Gülüş tasarımı, dudak ve diş seviyesi, dişin rengi, dizimi, gülerken dudak ve dişlerin uyumu gibi estetik kriterleri değerlendiren, hekimlerin kişinin fiziksel özellikleri ve istekleri doğrultusunda kişiye özel tasarladığı bir uygulama. Yüz estetiğine olan ilginin artışı, ağız ve diş estetiği beklentisinde de bir artışa neden oldu. Günümüz diş hekimliğinde artık kişilerin yaşma, cinsiyetine, fiziğine ve karakterine özel doğal gülüş tasarımları yapılabiliyor.

Diş estetiğinde dünya genelinde farklı görüşler mevcut. Mesela ABD’de insanlar diş estetiğinde daha yapay ve daha beyaz bir görünüm tercih ederken, Avrupa’da diş hekimleri diş estetiğinin daha çok kişiye özel yapılması taraftarı. Ülkemizde ise insanlar doğal görünüm ve bir diş hekiminin elinden çıktığının anlaşılmadığı uygulamaları tercih ediyor. Gülüş tasarımım tavsiye eden ve diş estetiği üzerine odaklanmış diş hekimleri olduğu gibi, uygulamalara daha temkinli yaklaşan ve doğal dişlerin korunmasının diş hekimlerinin önceliği olması gerektiğini savunan hekimler de var.

dis estetigi

“İLK SEANSTA KARAR VERMEYİN”

Son dönemlerde kadın erkek her kesimden estetik taleplerin arttığım söyleyen Diş Hekimi İlker Erdoğan, yapılan estetik uygulamaların güzel ve sağlıklı dişlerle gülümsemeye sahip olmadan etkisini tam göstermediğini söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Hiç bir iş adamı ya da kadım kendisiyle röportaja gelen bir gazetecinin çektiği ilk fotoğrafı yayınlanmasını kabul etmez. Mutlaka ufak tefek değişiklikler yapma gereği duyar, sebebi, büyük başarılara imza atmıştır ve insanların karşısında kusursuz görünmesi gerektiğini düşünmesidir. Photoshop’la fotoğraflardaki görünümü düzeltebilirsiniz ama dişleri Photoshop’la düzeltmek istediğinizde tüm doğallığı kaybedersiniz. Bunun sebebi dişlere içtenliği eklemenin imkansız olmasıdır. Bana göre, gülüşünüz vücudunuzun en pahalı takınızdan daha değerli bir parçasıdır.”

Erdoğan, bir diş hekiminin işinde ne kadar iyi olduğunun, tedavi sayısı, uygulama yaptığı hastalar, beceri ve vizyonu ile alakalı olduğuna işaret ediyor ve diş estetiği yaptırmayı düşünenlere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Tavsiyem, estetik tedavi yaptıracağınız diş hekiminizle tedaviye ilk seansta karar vermemeniz yönünde.

Başka hekimlere de gidin. Gittiğiniz hekimlerle sohbet edin. Gülüşünüzü, ortak paydalarda buluştuğunuz, işlerini gördüğünüz, hastalarıyla sohbet imkânı bulduğunuz diş hekimine teslim edin.”

“GÜZEL BİR GÜLÜŞ UCUZ DEĞİL”

Erdoğan sağlıklı ve doğal dişlerin korunmasının savundukları önemli bir nokta olduğunu vurgulamadan geçmiyor. “İnsanlar gülüşlerinden mutlu değillerse o zaman bize düşen kendi dişlerine zarar vermeden yapılacak tedavi yöntemlerini seçmek” diyen Erdoğan, hastalarına dişlerine zarar vermeden yapılacak ve sonunda kendilerini mutlu hissetmelerini sağlayacak estetik diş hekimliği uygulamalarını tavsiye ettiğini söylüyor. Erdoğan, uygulamanm fiyatıyla ilgili ise şunları söylüyor: “Bu uygulamaların bir alt ya da üst fiyat sınırı yok. Basit bir diş temizliği ya da beyazlatmayla güzel gülüş sağlayabileceğiniz gibi, pembe estetik ve lamine uygulamaları, hatta ortodontik tedaviye kadar uzanan tedavi süreci de söz konusu olabilir. Bunların hepsi fiyatı farklı şekilde etkileyen unsurlar. Şunu unutmamak gerekir, sorun çıkarmayacak güzel bir gülüş tasarımı pek de ucuz sayılmaz.”

“YAŞLANDIKÇA KAYGI ARTIYOR”

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakül tesi Dekanı Prof. Dr. Gülsüm Ak, toplumsal ilişkilerde ilk tanışma ve karşılaşma sırasındaki dış görünümün, özgüven, ikili ilişkiler ve sosyal statü açısından önemli olduğunu belirterek başlıyor sözlerine. Güzel, çekici ve sağlıklı görünmenin bireye kendini iyi hissettirdiğini söyleyen Ak, “İnsan ömrü uzadı. İnsanlar ilerleyen yaşlarında da görünüşlerine ve sağlıklarına önem veriyor. Bu nedenle estetik müdahaleler gelişen bilim ve teknolojinin yardımı ile her geçen gün artmakta. Yapılan uygulamalar kişilerin estetik taleplerinin cevapları olarak görünse de; modem diş tedavilerinin temel amacının ağız ve diş sağlığını gerçekleştirmek ve korumak olduğu unu tulmamalı” diyor.

Ak’a göre, sosyal hayatında diş ve dişetlerinin görüntüsünden dolayı problem yaşadığını söyleyen hastalar için bu durum estetik kaygının ötesinde sağlıkları için de sorun yaratıyor. Ak, “Diş eksiklikleri, dişlerdeki renkleşme veya şekil bozuklukları ikili iletişimde, sosyal hayatta rahat hareket edememe sorunlarına yol açabilir. Hatta psikolojik rahatsızlıklara kadar varan problemlere neden olabilir. Bu yönden hem hastalarımın ağız sağlığını korumak ve motive etmek için hem de estetik beklentilerini karşılamak adına estetik uygulamaları önerebiliyorum” diyerek gülüş tasarımın önemli olduğunu vurguluyor.

“HARİKALAR YARATMAK MÜMKÜN”

Gülüş tasarımıyla daha genç ve dinamik görünmenin, dişler ve dudak çevresindeki senelerin izlerini silmenin mümkün olduğunu söyleyen Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu ise diş estetiğine yönelik talebin her geçen gün arttığma dikkat çekerek başlıyor sözlerine. “Dişlerimizin şekli, rengi ve kalitesi karşımızdakine bizi genç gösterir, ayrıca sağlık ve kendine güven olarak da yansır. Mükemmel bir gülüş kariyerinizi ve özel hayatınızı da olumlu yönde etkiler. Talep artışında bu unsurlar belirleyici” diyor.

İnsanların güzel görünme isteğinin insanlık var olduğundan beri var olageldiğine dikkat çeken Kışlaoğlu, gelişen teknoloji sayesinde dişlerinin görünüşünden ve gülüşünden memnum olmayan kişilerin estetik yöntemlere başvurabilir hale geldiklerini söylüyor. “Estetik diş hekimliği ile teknolojinin imkânlarından yararlanılarak hastalar üzerinde adeta harikalar yaratılıyor” diyen Kışlaoğ-lu, Kişinin diş yapısına göre yapılacak işlemin değiştiğini vurguluyor ve ardından sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bazı insan vardır ki dişleri çok düzgündür ancak sarıdır. Böyle kişiler sadece uygulama süresi kısa bir yöntem olan diş beyazlatma yaptırıyor. Bazı vakalarda dişlerde ufak tefek aralıklar vardır, bu durumda bonding dediğimiz tedaviler yeterli olur ve tek seansta çözülebilir. Eğer kişinin gülüşünde çok büyük problemler varsa, çapraşıklık, aşınma ve çürükler varsa bu sorunlar porselen lamina veya kaplamalarla çözülüyor. Gülüş tasarımı daha çok bu gibi vakalarda tercih ediliyor.” Ağız ve diş yapısı kişiden kişiye değiştiğinden tedavi süreci ve maliye ti de farklılık gösteriyor.

Kışlaoğlu, bu nedenle gülüş tasarımının maliyet ve sürecinin standardı olmadığını, muayene sonucuna göre kişiye uygun ve kişiyi en iyi şekilde gösterecek estetik dizaynı görüşüp daha iyi bir görünüm kazanmaları için birlikte karar verildiğini belirtiyor.

Gülüş tasarımında kullanılan tedaviler

■ Diş Beyazlatma: Bu yöntemde soğuk ışık altında 1 saat süresince, dişlerin üzerine sürülen özel beyazlatıcı jelle dişlerin içindeki prizmalar arasında birikmiş olan leke yapıcı artıklar temizlenerek dişler beyazlatılır.

■ Porselen Lamına: Tırnak kalınlığında, istenen renk, boy ve formda özel olarak hazırlanmış bir porselen tabakasının dişin ön yüzüne yapıştırılması tekniğidir.

■ Pembe Estetik: Sağlıklı diş eti açık pembe renkte, dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış olup, portakal kabuğuna benzer parlak ama pütürlü bir görünümde olmalıdır. Diş etlerinin sağlığı, rengi ve seviyesi diş estetiğini tamamlar. Bu yöntem, diş etlerinin pembe ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlıyor

■ Kristal Destekli Kaplamalar: Diş estetiği yapan diş hekimleri artık kaplama dişlerde hatta köprülerde bile metalsiz kristal destekli porselenler kullanarak dişin doğâl yapısını birebir taklit edebilen ve ışığı geçirebilen sabit protezler yapmanın mümkün olduğunu söylüyor. Tamamen seramik olan ve metal içermeyen bu dişler katman katman işlenerek, dişin tüm dokuları renk ve tonlama olarak taklit edilebiliyor.

■ Estetik Dolgular: Günümüzde estetik dolgular çürük diş tedavisinde, amalgam dolguların değiştirilmesinde ve dişlerin formunun yeniden biçimlendirilmesinde kullanılıyor. Yapılan dolgular hastanın kendi dişi rengi ve formunda oluyor.

■ Lens Lamine: Dişi kesmeden yapılan estetik lamine uygulamaları.

■ Bonding: Çatlamış, kırılmış dişlerin yeniden yapılması, boşlukların doldurulması, kavitelerin tamir edilmesi yöntemidir. Bonding için kullanılan materyal daha doğal bir diş görünümü oluşturmak için diş renginde dolgu yapımında da kullanılır.

Dr. A. R. İlker CEBECİ / Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı
”Gerekmedikçe yaptırmayını”

Sağlık alanında arz talep ilişkisi, sağlıkta dönüşüm programı ile başlatılan ve sağlığın doğumla gelen bir hak olduğu fikrini zamanla erozyona uğratan bir durum. Bu süreç yılda genel sağlık alanında 700 milyon poliklinik başvurusu ve 100 milyon üzerinde acil başvuru noktasına getirilen, sağlık hizmeti talebi yaratan sağlık sermayedarlarının şimdi de diş hekimliği alanında yaratmaya çalıştıkları yapay ve gerçekçi olmayan bir kışkırtılmış talep alanıdır.Serbest diş hekimlerinin çalışma alanlarını düzenleyen yönetmelikte 2015 Şubat ayında yapılan değişiklik ile tüm itirazlarımıza rağmen, diş hekimliği hizmeti veren merkezlerin sahiplerinin meslek dışı sermaye sahipleri de olabileceği maddesi konuldu. Salt kar amaçlı işletmecilerin bir sağlık kurumunda yatırım yapmalarının sonucu, diş hekimlerinin mesleki özerkliklerini zorlar noktalara gitmektir. Biz TDB üyesi diş hekimleri çok yüksek oranda öncelikle koruyucu ağız diş sağlığı uygulamalarını ön plana çıkartmayı etik ve insani bir değer olarak kabul ediyoruz. Tam bir sağlık hali elde edilmeden estetik amaçlı uygulamaları önermiyoruz. İyi bir ağız diş sağlığının insana ömür boyu güven veren bir gülüşü zaten kazandıracağını savunuyoruz. Bununla beraber gerçek bir estetik ihtiyaç varsa o hastanın ihtiyacı olan tedavi hizmetlerini de günümüzün en son uygulamalarını kullanarak yapıyoruz. Hastaya göre kar amaçlı dayatmalara esir olmayan en iyi yöntemi seçtiğimiz için de uzun süre sağlıkla kullanabileceği hizmeti vermiş oluyoruz.

HATİCE ALDEMİR




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir