Detoks İle Kilo Vermek İçin Bunlara Dikkat
Hepimiz kilo vermek istiyoruz. Çoğu zaman sohbetlerimiz kilo vermenin üzerinde ve çevresinde dolaşıyor. Çoğunlukla kış ve bahar aylarında kilo vermek, kilo vermeyi istemek mevsim normallerinde bir davranış. Son trend ise detoksla kilo vermek. Detoksun kelime anlamı ise vücutta biriken toksik maddelerin atılması ve uzaklaştırılması. Yani vücuttan bütün toksinleri atmak ve vücudu yenilemek için yapılıyor.
İçinde bulunduğumuz ayların yorgunluk ve depresyon değil, canlılık ve enerji kazandırmasına destek olması ve kilo verme çabası detoksla birleşirse; detoks kilo vermek için çarelerden bir tanesi olarak algılanıp, kilo vereceğim diye yatıp, kilo vereceğim diye kalkmak, detoksla yatıp, detoksla kalkmaya dönüşür. Vücudumuzda biriken toksik maddeleri atmak, vücudumuzu yenilenmek ve canlandırmak için de detoks yaparız.
PEKİ DETOKS NE DEĞİLDİR?
Detoks, süreci bir-iki gün veya bir-iki hafta gibi kısa bir süreye indirgeyerek, bağırsak boşaltmak anlamına gelmiyor. Sağlıksız ve katı uygulanan, bağırsak boşaltmaya dayalı lavman yapılan detoks olarak adlandırılan uygulamaların hiçbir şekilde detoks olarak düşünülmemesi gerekiyor. Çünkü detoks; beslenme alışkanlıklarımızda ve yaşam şeklimizde yapacağımız küçük ayarlamalarla her gün, adım adım toksik maddelerin vücudumuzdan atılmasını ifade ediyor. Böylece her gün yenilenip, yeni güne canlı girebiliyoruz. Her gün küçük adımlarla vücudumuzu sarsmadan yenilemek ve canlandırmak ile sağlıklı detoks oluyor.
Herkesin beslenme ve yaşam şekli farklılık gösteriyor. Sağlık durumu ve metabolizması kişiye özel oluyor. Dolayısıyla uygulanacak detoks şekli ve ayrıntıları her birey için farklılık gösteriyor. Sağlıklı ve yeterli beslenerek vücudunuzdan toksik maddeleri atmak, hareketli yaşamak, açık havada bol bol yürümek, bol su içmek doğal detoksun parçalarım oluşturuyor. Detoksta mevsim sebzeleri ve meyveleri doğal hali ile tüketiliyor.
GÜNLÜK DETOKSUN ADIMLARI
• Her gün 30 dakaika açık havada yürüyün.
• Her gün 15 dakika direkt güneş ışığı görün, D vitamini alın. Öğlen saatlerinde 10-30 dakika arasında açık havada orta tempoda yürüyüş yapın. Böylece hem enerji harcayın hem de D vitamini ihtiyacınızı tamamlayın.
• D vitamini metabolizmanızı hızlandırıp, yağ yakmanıza destek oluyor. Daha sağlıklı ve hafif olma şansınızı artırıyor.
• Gün içinde hayatınızın ve yaşam ritminizin izin verdiği ölçüde küçük dinleme molaları verin.
• Her gün bol miktarda ve sürekli su için. Günde en az iki-üç litre su içerek toksik maddeleri vücudunuzda hiç barındırmadan hemen atın.
• Su dışında, sağlıklı içecekler de doğal detoksun parçalarıdır. Ayran ve taze sıkılmış meyve suları, su yerine kabul edilebilecek, vücudunuzun su oranına destek sağlayacak içecekler arasında yer alıyor. Ayrıca sebze ve meyvelerin yapısındaki su da su ihtiyacını karşılamaya katkı sağlıyor. Çay, kahve, asitli içecekler ve alkollü içecekler ise sıvı ihtiyacını karşılamıyor. Aksine vücuttan su atımını artırıyor. Bu nedenle bu tür içeceklerin tüketiminde aşırıya kaçılmaması, susuzluk hissedildiğinde ilk seçeneğin her zaman su olması gerekiyor.
• Detoksun en büyük destekçisinin sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmek olduğunu unutmayın. Kahvaltı öğünü vücudumuzun çalışmaya başlaması ve gece boyunca azalan kan şekerinin dengelenmesi açısından büyük önem taşıyor. Günde altı öğün beslenmeli ve metabolizmayı yavaşlatmamak için dört saatten uzun süre aç kalmamak gerekiyor.
• Yeterli ve kaliteli protein alın. Vücuda gerekli olan azotun ve aminoasitlerin karşılanması için beslenme programında proteinin yeterli miktarda yer alması gerekiyor. Protein ihtiyacınızı sadece bitkisel kaynaklardan karşılamayın. Kaliteli protein kaynakları olan hayvansal ürünlere de beslenmenizde yeteri kadar yer verin. Örnek protein olan yumurtanın her gün tüketimi, protein kalitesini artırarak, vücudunuzda gaz oluşmasını engelleyeceğini unutmayın.
• Diyetinizde yeterli ölçüde ve kalitede karbonhidrat olmasına özen gösterin. Kasları koruyucu özellikteki karbonhidratlar, vücutta elzem bazı öğelerin sentezinde kullanılıyor.
Akıllı yağlar tüketin. Yağ tüketimi, miktar ve yağın cinsi açısından önem taşıyor. Gün boyunca yemek, salata ve besinlerin içerisinde yer alan doğal yağlar ile karşılanan yağ ihtiyacının değişik yağ çeşitlerinden dengeli olarak alınması gerekiyor.
Mevsiminde karaciğer dostu olan enginarı haftada en az bir gün yemeye özen gösterin.
Sağlıklı yiyecekler tüketin. Beslenmenizde dört ana besin grubu olan et grubu, süt ve süt ürünleri, sebze-meyve ile tahıl ürünlerinin her öğünde ihtiyacınızı karşılayacak miktarda olmasına dikkat edin. Et grubundan kırmızı et, tavuk, hindi ve balık; süt grubundan süt, yoğurt, ayran ve cacık; tahıl ürünlerinden tam buğday ekmeği, tam çavdar ekmeği, bulgur, yulaf, kabuklu pirinç, patates; mevsim sebzelerinden taze fasulye, bezelye, patlıcan, barbunya, kabak ile meyvelerden de çilek ve eriği sofranızda mutlaka bulundurun.
- Pozitif olun, stresten uzak durun.
- Alkol kullanmamaya özen gösterin.
- Sigara kullanmayın ve sigara içilen yerlerde bulunmayın.
- Katkı maddelerinden kaçının.
- Düzenli ye yeterli uyumaya özen gösterin.
SAĞLIKLI DETOKSA BAŞLAYIN
Bu adımlarla her gün, yavaş yavaş sağlıklı detoks uygulayın. Piyasada sunulan ve bağırsak boşaltma mantığı altında olan, bağırsağı boşaltan detoks programlarının faydadan çok zarar getireceğini unutmayın.
Bunlar özellikle bağırsakta bulunan faydalı bakterileri yok edip, bağırsak florasını bozuyor, bağışıklık sistemini çökertiyor. Bu tür yan etkileri olan, metabolizmanızı hırpalayan detokslar uygulamayın.
Her gün yapılan sağlıklı detoksla dolaşımın düzelip, vücuttaki ödemin atılacağını, böylece vücudumuzda biriken fazla toksinlerden arınacağımızı unutmayın.