Datça Yarımadasında bembeyaz badem çiçekleri açıyor
Ülkemizin üçte ikisine kar yağarken Datça Yarımadasında bembeyaz badem çiçekleri açıyor. Badem Çiçeği Festivali kış ortasında bahar havası solumak isteyenleri ağırlıyor. Tur şirketlerinin gezileri cezbedici…
ÇOK güzel bir renge ve kokuya sahip olan badem çiçeğinin anlamı da kendisi kadar güzel: “Aşkımızın sürmesini ümit ediyorum”. Badem çiçeği, aşkın devam etmesini ve buna bağlı umudu simgeleyen bir çiçek ..türü; demet ve buket haline getirilerek uzun süre vazoda saklanabiliyor.
Anadolu’nun en erken baharı yaşayan coğrafyası Datça’da badem çiçekleri şimdilerde yavaş yavaş kendini gösteriyor. Akdeniz ile Ege’nin en eşsiz buluşma noktası olan Datça’da Ocak ve Şubat aylarında Türkiye’nin üçte ikisine karlar yağarken burada bembeyaz badem çiçekleri açıyor. Baharın habercisi olan badem çiçekleri Datça Yarımadası’nı boydan boya bir gelin gibi süslüyor. Datça’nın en güzel zamanları, badem çiçeklerinin görsel şöleni ile başlıyor.
Bu yıl İkincisi yapılacak Badem Çiçeği Festivali, ziyaretçilere Datça’nın bu harika zamanına tanıklık etmek, şehirden biraz uzaklaşıp nefes almak, doğaya dönüp Datça’nın en özel tatlarım deneyim-lemek, farklı atölyelerde hoş vakit geçirirken, yeni şeyler öğrenmek için müthiş fırsat sunuyor. 8-10 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek ve üç gün sürecek festival, tur şirketlerinin programları arasında yerini almış durumda.
DATÇA’YI DENEYİMLEME DAVETİ
Datça Badem Çiçeği Festivali, Atalays’ Events organizasyon şirketi tarafından, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Datça Belediyesi, Datça Kaymakamlığı, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası katkılarıyla düzenleniyor. Atalays’ Events kurucu ortakları ve aynı zamanda Datça Sapphire Hotel’in sahipleri olan Özge ve Uğur Atalay kardeşler, yaz aylarında güneye inmeyi tercih eden yerel turiste seslenerek yaz dışında da Datça’yı deneyimlemeye davet ediyor: “Datça gerek doğal güzellikleri ve tarihi, gerekse muhteşem iklimi ve çok çeşitli doğa sporlarına imkân sağlaması açısından bulunmaz bir belde.
Datça’da yaz dışı nitelikli turizmi geliştirmeye yönelik çalışmalarımız sürüyor. Biz Şubat-Kasım ayları arasında dokuz ay boyunca denize giriyoruz, sizi de bekleriz” diyorlar.
Festival kapsamındaki konserler, dans gösterileri, performanslar, kişisel gelişim çalışmaları, yetişkin ve çocuk atölyeleri katılımcılara farklı deneyimler ve keyifli anlar sunarken, panayır alanındaki stantlar da yöresel lezzetleri ve el emeği ürünleri ile Akdeniz-Ege ruhunu sergiliyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen doğaseverleri ağırlayacak olan Badem Çiçeği Festivali, Datça’nın tarihini, kültürel değerlerini ve lezzetlerini misafirleriyle buluşturacak.
özge Atalay, “Badem Çiçeği Festivali, kısa sürede tur şirketlerinin ve gezi rehberlerinin en tercih edilen destinasyon-ları arasında yerini almayı başardı, çok sayıda tur şirketi festivale katılım sağladı. Festival, medyada da kısa zamanda büyük bir başarı yakaladı; yazılı basında 1.5 milyon TL reklam eşdeğerine ulaştı ve yaklaşık 13 milyon kişiye erişim sağladı” bilgisini veriyor.
İlk senesinde büyük ilgi gören festivalin, bu sene daha da büyüyeceğini anlatan Atalay, etkinliklerin ve festival coşkusunun tüm yarımadaya yayılacağını söylüyor. Festivalin, panayır alanlarının ötesine geçerek köy meydanlarında, Eski Datça sokaklarında, kültür merkezlerinde de kutlanacağını aktaran Atalay, “Birbirinden renkli sokak etkinlikleri düzenlenecek; sokak sanatçıları, müzisyenler, jonglörler, bando ekipleri festival davetlisi olarak katılım göstererek festivale renk katacaklar” diye konuşuyor.
TARİH VE KÜLTÜR TURLARI
Yarımadada gizli kalmış güzelliklerin ve tarihi bölgelerin de ziyaretçiler tarafından görülebilmesi için festival kapsamında yarımada turları düzenleniyor. Düzenlenen tur gezileri ile başta Knidos Antik Kenti olmak üzere Eski Datça, Hızırşah Kültür Evi, Hızırşah İpek Atölyesi, Knidos Şarapçılık gibi yarımadanın değerlerini ve kültürünü yansıtan yerler katılımcılara tanıtılıyor.
Festivale damgasmı vuran etkinliklerden bir diğeri ise “Badem Çiçeği” konulu fotoğraf yarışması. Festivalin gerçekleştiği hafta çekilen fotoğraflar arasında gerçekleşen yarışmada birbirinden güzel doğa görüntüleri ortaya çıkıyor.
BALI DA ÇOK DEĞERLİ
Öte yandan Badem Çiçeği Festivali, ikinci yılında sosyal sorumluluk projelerine de destek vermeye hazırlanıyor: “Arılar yaşasın diye Badem Çiçeği Festivali’nde Hepimiz Aynı Kovandayız” diyor Özge Atalay. Greenpeace de Datça Badem Çiçeği Festivali’nde yerini alıyor.
Datça, Türkiye’nin bal üretimi açısından en önemli bölgelerinden biri niteliğinde. Kekik, çam, keçiboynuzu, hayıt, lavanta ve çiçek balları Datça’nın sevilen bal çeşitlerinden sadece bazıları.
Greenpeace’in arı ölümlerinin önüne geçilmesi için yürüttüğü “Hepimiz Aynı Kovandayız!” kampanyası ve kuruluşun diğer tüm çalışmaları üç gün sürecek Badem Çiçeği Festivali’nde ziyaretçilerle buluşacak.
Türkiye’nin önde gelen çevreci STK’larmdan bir diğeri olan TEMA da festivalde yer alacak ve kömürün zararlarım halka aktaracak. Ayrıca Engelim Olmayın Derneği, Datça Yerel Tohum Derneği gibi toplum yararına çalışmalar yapan yerel kuruluşlar da panayır alanlarında ziyaretçilerle bir araya gelecek.
“İLK YILINDA BİLE ÇOK İLGİ GÖRDÜ”
“Herkes uzun ve soğuk kışın bitmesini beklerken Datça Yarımadası’na muhteşem bir bahar başlıyor” diyen Antonina Turizm Genel Koordinatörü Sibel Tuna, kış ortasında Datça turunu bu yıl üçüncü kez düzenlediklerini ifade ediyor. Tuna, Badem Çiçeği Festivali’nin geçen yıl ilk kez yapılmasına rağmen yoğun ilgi gördüğünü vurguluyor ve şunları ifade ediyor: “Sanatçılar, zanaatkârlar ve yöre insanı stantlar kurdu, müzisyenler keyifli dinletiler gerçekleştirdi. Pek çok eğlenceli etkinlik yapıldı. Biz Antonina Turizm olarak festival alanlarından Eski Datça’ya ve bölgedeki sürprizli noktalara uzanan turlar düzenledik. Bu yıl Datçalıların festivale çok daha iyi hazırlandığını ve artık daha tecrübeli olduklarını biliyoruz. Bu bahar şöleni, yine çok renkli geçecek. Turumuza herkesi davet ediyoruz.”
Antonina Turizm’in festival zamanı Datça Yarımadası ve Akyaka Kültür turu 1.545 TL’den satışa sunuluyor.
“İklimi tam insan boyunda”
Dünyaca ünlü yazar Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın Datça’nın havası hakkında şöyle bir sözü vardır: “İklimi tam insan boyundadır. Sıcağı da soğuğu da insan tahammülünü aşmaz. İklimi paltoyla, sobayla ya da yelpazeyle düzeltmeye gerek yoktur.” Yunan tarihçi, coğrafyacı ve filozof Strabon da: “Tanrı sevdiği kullarının uzun ömürlü olmasını isterse Datça yarımadasına bırakır” der…
Hakan ÖKSEL / Prontotour Yurtiçi Turlar Genel Müdür Yardımcısı
“Bu sene kültür turları parlayacak”
Yabancı turistlerin sahil otellerinde oluşturduğu doluluk, yerli misafir için ayrılan kapasitenin düşürülmesi ve fiyatların artması 2Û19’da kültür turlarındaki parlamaya neden olacak. Prontotour, Kapadokya, Karadeniz, Gap Turları gibi klasik kültür turlarının dışında butik turlara ağırlık verecek. Kemaliye, Van, Mardin, Urfa ve Antakya gibi turlarla daha da detaylı gezi imkanları sunulacak. Katılımcılar İznik Zeytin Hasadı Turu, Antep Fıstık Hasadı Turu ile dalından fıstık veya zeytin toplayabilecekler.
Datça Badem Çiçeği Festivali’nden Adana Portakal Çiçeği Festivali’ne, Urla Enginar Festivali’nden Konya Çumra Lale Festivali’ne, İsparta Gül ve Lavanta Festivallerine kadar birçok güzel festivale tur programları düzenleyerek festival coşkusunu yaşatıyoruz. Datça turumuzda sadece ilçe değil bunun yanında Akyaka, Marmaris ve Knidos antik şehri gezisi de yapılıyor. Bir gece konaklamalı iki günlük uçaklı paket olarak açılan bu turumuz 769 TL’den satışa sunuldu” bilgisini veriyor.
Yasin KOLAŞIN / Tarım Ekonomisti
“Nurlu badem çok özel”
Datça, Türkiye’nin en önde gelen badem bölgesi ve 82 çeşit badem türüne ev sahipliği yapıyor. Yarımadada toplamda 13 bin dekar badem bahçesi bulunuyor. Bu da aşağı yukarı 350 bin kadar badem ağacına eşit. Bu kadar ağaçtan da yaklaşık 2 bin ton badem elde ediliyor. Tüm Türkiye’de yaklaşık 20 bin ton badem üretildiğine göre, ülkenin badem üretiminin yaklaşık yüzde 10’u Datça’da gerçekleşiyor. Tüm dünyada badem fiyatları bademin iriliğine ve lezzetine göre belirlenir. Dünya badem üretiminin yüzde 80’ini gerçekleştiren Amerikalılar bu konuda bir ölçek geliştirmiş. Bir onsa (yaklaşık 28 gram) düşen badem sayısına göre iriliği belirlerler. Amerikalıların en iri bademi 1 onsda 18-20 adet aralığındadır. Yani 20 adet badem 28 gram çeker. Nurlu badem ise şu anda dünyanın bilinen en iri bademi olarak, 1 onsda 13-16 adet arasında çekmektedir. İriliğinin dünya çapında olmasının dışında Datça’nın susuz tarımı sayesinde eşsiz bir lezzete de sahip. Datça bademleri ve Nurlu badem, diğer bademlerden daha yüksek fiyata alıcı bulabilir.
Yıllar içerisinde halk, pazarlarda Datça bademini gördüğü anda talep etti bu da kısıtlı olan arz yüzünden fiyatları farklı kıldı. Yani Datça bademi bu değerini reklam kampanyalarıyla ya da devlet desteğiyle değil, bileğinin hakkıyla, tüketicinin tercihiyle kazandı. Datça yarımadasındaki badem tarımı, gerek ziraat teknikleri, gerek tür çeşitliliği, gerek doğal kaynakların korunması ve diğerlerinden öne çıkan dünya çapındaki özel türleriyle dünyada eşi benzeri olmayan bir örnek. Bu özellikleri daha çok tanıtılmalı ve korunmalı.
Mustafa Ercan / Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı
“Ölü sezon ortadan kalkıyor”
Datça Badem Çiçeği Festivalimizin İkincisi için büyük bir heyecan içindeyiz. Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen festivale oldukça yoğun bir ilgi ve katılım oldu. Gerek bölgemizden gerek Türkiye’nin çeşitli illerinden vatandaşlarımız Datça’ya gelip bizlerle birlikte oldu.
Datça’nın Badem Çiçeği Festivali tabii ki ismi bademle özdeşleşen Datça için önemli ama festivalimiz sadece bademle ilgili değil. Köylülerimizin ve Datça’da yaşayanlarımızın ürettiği ürünler de gelen ziyaretçilerimizin beğenisine sunuluyor. Datça bir şölen alanına dönüşüyor. Muğla dünyanın en güzel İli. Datça’da Muğla’nın en güzel ilçelerinden birisi.
Bizler Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrimizin ekonomik ve kültürel gelişimi için gönüllü olarak çalışıyoruz. Muğla’da turizmin 12 aya yayılması ve ölü sezon tabirinin ortadan kalkması için elimizden gelen tüm desteği sağlıyoruz. Kendimizi sponsor olarak değil, bir paydaş, bir işbirlikçi, bir yol arkadaşı olarak görüyoruz. Şubat ayında, bademler çiçek açtığında Datça’da buluşmak dileğiyle.
Özlem Kapar Bayburs