Çocuklarda Uyku Apnesi

Çocuklarda Uyku Apnesi

Çocuklarda görülen uyku apnesi

Alerjik nezleye bağlı burun tıkanıklığı çocuklarda genellikle ağız açık uyumak ve gece horlamak şeklinde kendini gösterir. Hatta bu durum o kadar ileri gidebilir ki “uyku apnesi” adı verilen oldukça ciddiye alınması gereken bir tablo gelişebilir.

Apne kelimesi Yunancada “soluksuz kalmak” anlamına gelir. Günümüzde her 100 çocuktan 10’unun gece horlaması ve her 100 çocuktan 2’sinin de uyku apnesi vardır. Çocuklarda horlamanın uyku apnesinin ilk işareti olabileceği unutulmamalıdır. Horlama burun tıkanıklığına işaret eder. Burnu tıkalı olan çocuklar ağızdan nefes almaya çalışır ve ağızdan nefes alma sonucu titreşen üst solunum yolu horlamaya neden olur.

Çocuklarda Uyku Apnesi

Çocuklarda görülen uyku apnesini önce anne babalar fark eder. Uykusunda huzursuz olan, horlayan, iç çeken çocuk zaman zaman nefes almaya ara verir. 20 saniyeyle başlayıp 40-60 saniyeye kadar uzayabilen bu nefes almama süreçlerinin ardından vücut oksijensiz kalır. Bu durumda beyin hafifçe uyanıklık haline geçerek vücuda nefes alması için alarm verir ve çocuk derin bir nefes alır. Bu süreçler gece boyunca yüzlerce kez tekrarlanır. 20 saniyeden kısa süreli nefes almama durumları genellikle apne olarak kabul edilmez.

Burnu tıkalı olan çocuğun genellikle gece boyu yatakta huzursuz, rahatsız, oradan oraya dönerek hareketli uyuduğu ve çok terlediği görülür.

Burun tıkanıklığına bağlı olarak çocuğun uyku kalitesi bozulur. Uykusunu alamadığı için gündüz uykulu ve yorgun olan çocuk, gün içinde derslerine odaklanamaz ve bu yüzden okuldaki başarısı düşer. Etrafına karşı davranış bozukluğu sergileyen, aynı zamanda hi-peraktif olabilen çocuklar, birçok kez hiperak-tivite/dikkat eksikliği bozukluğu teşhisiyle tedavi edilir. Oysa burun yolu, alerji tedavisiyle açılarak çocuğun gece rahat uyuması sağlandığında davranış bozukluğunun da geçme olasılığı çok yüksektir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir