Çocuklarda Tekrarlayan Bademcik İltihabı
Tekrarlayan bademcik iltihabı
Sık gelişen bademcik iltihabının en önemli nedenlerinden biri, alerjik burun tıkanıklığına bağlı olarak ağızdan nefes almaktır. Ağızdan nefes aldığımızda burunun ısıtma ve mikrop tutma özelliğinden yararlanamamış oluruz. Bu da boğazın girişini tutan bademciklerin daha sık enfeksiyonla mücadele etmesine neden olur. Bademcikler de geniz eti gibi bağışıklık sistemine ait dokulardır. Enfeksiyonlara bağlı çok çalışan bademcikler geniz eti büyümesinde olduğu gibi büyür. Burnu açık tutmak kaydıyla tekrarlayan enfeksiyonları önlemek ve bademcik büyümesini de durdurmak mümkündür.
Sık bademcik iltihaplanmasının bir diğer nedeni de mide reflüsüdür. Alerjik hastalarda sık görülen reflü tablosu düzeltildiğinde ve uygun alerji tedavisiyle burun tıkanıklığı giderildiğinde bademciklerin iltihaplanması durdurulabilir ve gereksiz ameliyat stresi engellenebilir.
/ Hangi çocukta bademcikler ameliyatla alınmalıdır?
Altta yatan alerji veya reflü tedavisine rağmen beyaz lekelerle seyreden ateşli bademcik iltihapları sık yaşanmaya devam ediyorsa ve/veya tedaviye rağmen bademcikler boğazın girişini tıkayacak kadar büyümüş ve birbirine değecek hale gelmişse bademciklerin ameliyatla alınması gerekebilir.
Ancak yine tekrar etmekte fayda var; geniz eti büyümesinde olduğu gibi, bademcik büyümesinde de ameliyat kararı verilmeden önce burun açıcı alerji tedavisi mutlaka denenmelidir. Alerji tedavisiyle burundaki ödem çözüldüğünde çocuk artık ağızdan değil, burundan nefes alabilir hale geleceği için enfeksiyon sıklığı düşecektir. Daha az çalışan bademcikler çocuk büyüdükçe artık boğazı daha az tıkar hale gelir. Böylece ameliyatsız çözüm sağlanmış olur.
Bademcikler ne zaman ameliyatla alınmalıdır?
Alerji tedavisine rağmen;
» Bademciklerde sık beyaz iltihaplı enfeksiyonlar görülüyorsa
* Bademcikler aşırı büyümüş ve birbirine değecek kadar boğaz girişini tıkıyorsa » Uyku apne sendromu yaşanıyorsa
Sık enfeksiyona, alerjiden başka hangi durumlar neden olur?
Sık hastalanan ve sık antibiyotik kullanması gereken bir çocukta tedaviye gidilmeden önce altta bu duruma neden olabilecek bütün problemlerin araştırılması gerekir. Alerji dışında burun tıkanıklığı yapan nedenler arasında burun kemiği eğrilikleri, gastroözefageal (mide) reflü, bağışıklık sistemi yetersizlikleri vardır. Hem alerji hem de diğer nedenlerden bir veya daha fazlası bir arada bulunabilir.
Yani aynı çocukta hem alerji hem de burun kemiği eğriliği varsa, problem iki kat artıyor demektir. Ancak bu yönde 18 yaş altında burun kemiği ameliyatı genellikle yapılamaz. Bu da değiştiremeyeceğimiz bir problemle karşı karşıya olduğumuzu gösterir. O zaman en azından düzeltebileceğimiz bir şey olan alerjiyi doğru ve tam tedavi etmek gerekir ki en azından sorunlardan biri ortadan kalksın. Aynı durum reflü ve bağışıklık yetersizlikleri için de geçerlidir. Bu ek durumlar tedavi edilmezse ne alerji tedavisi ne de ameliyat yüzde yüz çare olacaktır.
Sık hastalanan bir çocukta ilk planda araştırılması gerekenler:
• Alerji
• Bağışıklık sistemi zayıflıkları
• Burun kemiği eğriliği veya benzer mekanik burun problemleri
• Mide reflüsü