Çocuklarda Alerjik Nezle Tedavisi
Alerjik nezle tedavisi
Alerjik nezlenin ilaçla tedavisi öne çıkan belirtilere ve bunların şiddetine göre planlanır. Özellikle hapşırık, burun akıntısı, burun kaşıntısı belirtileri daha ağırlıktaysa ve şiddeti hastanın yaşam kalitesini çok etkilemiyorsa sadece antihistaminik adı verilen ağızdan alerji şuruplarıyla ilaç tedavisine gidilebilir. Ancak antihistaminik denilen basit alerji şurupları ya da tabletleri hapşırığı, burun akıntısını, burun kaşıntısını başarıyla ortadan kaldırırken çoğu zaman alerjiye bağlı burun tıkanıklığını açmaya ve tekrarlayan sinüzit ve ortakulak enfeksiyonlarını önlemeye yetmez.
Peki o zaman ne yapacağız?..
Kortizonlu burun spreyi ne zaman devreye girmelidir?
Antihistaminik içeren alerji ilaçlarının hapşırığı, burun akıntısını, burun kaşıntısını baskılamaya yetmediği durumlarda veya burun tıkanıklığının ve burun tıkanıklığına bağlı sinüzit ve ortakulak enfeksiyonlarının ön planda olduğu hallerde kortizonlu burun spreyleriyle tedavi yoluna gidilmesi gerekebilir.
Şunu özellikle belirtmekte fayda var; kortizonlu burun spreyleri akut yani hızlı bir şekilde burnu açan ilaçlar değildirler. Devamlı kullanıldığında faydalı olurlar. Kullanım süresinde önden belirlenmiş bir üst sınır yoktur. Hastanın ihtiyacı devam ettiği sürece uygulanabilir, içeriğindeki kortizon mikrogram dozunda olduğundan ve kana karışma yüzdesi düşük olduğundan uygun dozda kullanıldığında kortizona bağlı yan etki görülme olasılığı çok düşüktür.
Öte yandan burun tıkanıklığına bağlı olarak gece boyu huzursuz uyuyan çocukta gece salgılanan büyüme hormonu yeterince salgılanamaz. Bunun sonucu olarak da yetersiz alerji tedavisine bağlı büyüme geri kalabilir. Bu durum da kortizona bağlı en çok korkulan yan etki olan büyüme geriliği açısından değerlendirildiğinde bu ilaçları kullanarak burnu açık tutmak büyüme açısından faydalı bile olabilir.
Bu konuda siz ailelerin bilmesi gereken en önemli şey, kortizonlu ilaçlara başlamaya ya da ilaçları kesmeye sizin karar veremeye-ceğinizdir. Bu ilaçların doz ve süre ayarlanması çocuk alerjisi uzmanı kontrolünde yapılmalıdır. Kortizonlu burun spreyleri özellikle uzun ve devamlı kullanıma uygun üretilmiş ilaçlardır. Eğer düzgün teknikle kullanılırlarsa uzun süre kullanıma bağlı yan etki görülme olasılığı çok düşüktür.
Kortizonlu burun spreylerine bağlı görülen en sık yan etki burun kanamasıdır. Bu yan etki doğru teknikle en aza indirilebilir. Burundaki akıntı tuzlu karbonatlı suyla temizlendikten sonra kortizonlu burun spreyi burnun yan duvarlarına doğru, dik pozisyonda sıkmak gerekir. Yatarak uygulamak doğru değildir. Kortizonlu sprey uygulandıktan sonra burun sümkürülmemelidir.
Her zaman altını çizmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Kortizonlu ilaçlar alerjiyi ortadan kaldırmaz, sadece baskılar. Aşı tedavisiyle alerjiyi tedavi etmeden, kortizonlu ilaçların kesilmesi halinde burun şikayetleri yeniden başlar.
Bu nedenle alerjik nezle tedavisi başlanırken, ilk planda dilaltı alerji aşı tedavisi ve ilaç tedavisi de aynı anda başlanmalıdır. Dilaltı aşı etkisini göstermeye başlayıp da alerji kendiliğinden söndüğünde kortizonlu burun spreylerine ihtiyaç kalmayacağı için ilaç tedavisi azaltılarak kesilmelidir. Dilaltı damla/tablet aşı tedavisinden ilerleyen bölümlerde ayrıntılı olarak söz edeceğiz.
Alerjik nezlede burun tıkanıklığının giderilmesinin önemine geri dönecek olursak, alerji tedavisiyle burnu açılan çocuğun uyku kalitesi düzelir, sonuç olarak çocuğun okul başarısı yükselir, gece uykuda büyüme hormonu salgısı artar. Çocuk serpilir. Burun tıkanıklığı sonucu gelişen kulak enfeksiyonları, sinüzit, bademcik iltihapları ve en önemlisi astım gelişimi önlenmiş olur. En önemlisi de çocuk gereksiz yere ameliyat stresinden kurtulur.