Cildinize Kış Bakımı
CİLDİMİZİN KURUDUĞUNU HANGİ BELİRTİLERDEN ANLARIZ?
Cilt daha gergin, daha pütürlü hale geliyor, pullanma, kızarıklık ve yanma hissi oluşuyor. İleri durumlarda kaşıntı şikayetleri artıyor ve kuruluğa bağlı egzamalar oluşabiliyor.
NEMLENDİRİCİLERİN ÇALIŞMA PRENSİBİ NEDİR?
Nemlendiriciler su çeker ve onun aynı değerde kalmasını sabitler. Cüdin üç tabakası var: Üst, orta ve alt. Kan dolaşımı ile dağıtılan nem orta tabakaya kadar geliyor ve suyu, nemi buraya kadar getiriyor. Buradan su yukarı çıkıyor ve derinin üst tabakasına geçerek buharlaşıyor. Yani cilt bu şekilde kendini nemlendiriyor. Eğer cilt sağlıklı bir şekilde nemlendirilmezse kremlerle cildin üst tabakaya taşıdığı nem buharlaşıyor ve cilt kuruyor.
SU İÇMENİN NEM KONUSUNDAKİ ETKİLERİ NELER?
Nemlendirme içten dışa oluşan bir durum. Eğer dışarıdan su alımı yetersiz ise vücutta kan dolaşımı yavaş oluyor. Yetersiz sıvı tüketimi cildin yetersiz nemlendirilmesi anlamına geliyor. “Çok su içenin cildi daha nemli olur” algısı da yanlış. Sadece su alımı cildin yeterli neme ulaşması için yeterli değil. Bunun için mutlaka nemlendiricilerden de yardım alınmalı. Ürünler mevsimlik olmalı, yaz ve kış için kullanılan ürünler karıştırılmamalı. Kışın soğuk su içemiyorsak, limonlu ılık su şeklinde su tüketimi tercih edilmeli.
KIŞ AYLARINDA EN SIK YAPILAN HATALAR NELER VE KURULUĞU ÖNLEMEK İÇİN NE YAPILMALI?
• Düzenli aralıklarla banyo yapılmalı. Yani su ile temasımız düzenli aralıklarla olmalı ve ılık su tercih edilmeli. Ne çok seyrek, ne çok sık… Cildinizin tipine uygun bir şekilde sıklığını belirleyin.
• Suyun ısısı ne aşırı sıcak olsun, ne de soğuk; vücut ısısına yakın derecede yıkanmalı. Yani siz yıkanırken aynalar buharlaşmasın.
• Duşta kalma süresi de önemli. Uzun süre kaldıkça yağ tabakası azalıyor.
• Banyo sonrası hemen nemlendirici uygulanmalı yani durulandıktan 30 saniye sonra, hafif kurulanarak nemlendirici sürülmeli. Banyonun üzerinden 15-20 dakika geçtikten sonra sürülen nemlendirici çok fazla anlam ifade etmiyor.
• Kışın sadece vazelin kullanımı yeterli değil.
• Özel bölgelerde daha yoğun nemlendirme yapılmalı. Dışa açık, kıyafet ile örtülü olmayan (ayak tabanı, el, yüz, dudak gibi) bölgelere farklı bakım uygulanmalı.
• Ellere dışarı çıkmadan önce daha yoğun nemlendiriciler sürülmeli. Yıkadıktan sonra gün içerisinde nemlendirilmeli ve mutlaka eldiven takılmalı.
• Ayak tabanlarında kalınlaşma varsa geceleri ve sabahları duştan sonra soyucu kullanılabilir.
• Soğuktan içeri geldikten sonra hemen ısınılmamalı.
KIŞ AYLARINDA DA : GÜNEŞ GÜVENLİĞİ : SAĞLANMALI
Güneş yanıkları sadece yaz aylarında l değil, kış aylarında da görülüyor.
Uz. Dr. Eneida Kote, “Halk arasında rüzgar yanığı olarak adlandırılan yanıklar aslında güneş yanıklarıdır” diyor ve ekliyor: “Özellikle yüksek yerlerde kayak yapıldığı için hem bulunulan yükseklikten dolayı hem de kardan yansıyan ultraviyole ışınlar nedeniyle daha etkili güneş ışınlarına maruz kalınıyor. Bu durum deniz kıyısında vuran güneşten daha zararlı olabiliyor.”
GÜNEŞ KORUYUCUNUZ GLİSERİN VE LANOLİN İÇERMELİ
Karlı havalarda dışarı çıkmadan ya da kaymaya başlamadan önce mutlaka cilde güneş koruyucu krem sürülmeli.
Bu kremler en az 30 koruma faktörlü olmalı; UVA, UVB, lanolin ve gliserin içermeli. Hem besleyen hem de güneşten koruyan ürünler cilt sağlığı açısından daha önemli. Gerekirse öncesinde cilde besleyici bir nemlendirici, üzerine de güneş koruyucu krem sürülebilir. Kış aylarında dışarıda yapılan spor sırasında özellikle tabaka oluşturacak, yoğun nemlendiriciler kullanılmasına dikkat edilmeli.