Boğaz’da deniz kayağı turu yapmak
Hafta sonu destinasyorı arayanların en yeni tercihi Boğaz’da deniz kayağı turu yapmak oldu. Pratik, keyifli ve öğrenmesi çok kolay… Meraklı sayısı hızla artıyor. Tadını bir kere alan, bir daha bırakamıyor…
DENÎZ ve su sporları konusunda yepyeni bir trend giderek ağırlığını hissettirmeye başladı. Su kayağından söz ediyoruz. Olimpik bir spor dalı olmadığından branş olarak sayılmıyor. Deniz kanosu veya deniz kayağı (sea kayak), ortasında kürek çeken kişinin oturabileceği ve içindeyken bacaklarını öne doğru uzatarak yerleşebileceği şekilde dizayn edilmiş tek kişilik bir deniz aracı. Benzerliği nedeniyle kanolar ile deniz kayakları karıştırılsa da, ikisi de birbirinden farklı özelliklere sahip. Kanonun üzeri açıkken, deniz kayaklarının üzeri kapalı, yani bacaklar ıslanmıyor. Üzerinde bulunan özel su geçirmez kapaklı bagajları sayesinde deniz üzerinde uzun süre seyahat olanağı sağlıyor.
Suya yakın olmanın keyfiyle denizin tadını çıkarmak isteyenler için eşi bulunmaz ve popülerliği giderek artan bir aktivite.
4 BİN YILLIK
Deniz kayağının tarihi, günümüzden 4 bin yıl öncesine dayanıyor. İlk olarak Alaska, Kuzey Kanada ve Grönland’ın güney batısında kullanılmış. Eskimolar olarak bilinen Alc-ut ve Inuitler toplulukları tarafından avlanmak ve ulaşım aracı olarak geliştirilmiş. Kuzey Amerika’nın bu denizci yerlileri kayaklarını ahşap ve fok derisi kullanarak imal ediyormuş.
Daha sonraları kayakların dış kaplamaları için kanvas adı verilen bir çeşit kumaş kullanılmaya başlanmış. Yerlilerin kayakları 1 her hava şartında, duruma hakim olabilecekleri şekilde hazırlanmış. Suyun yüzülemeyecek kadar soğuk olması nedeniyle hiçbir zaman yüzme öğrenmeyen Eskimolar, denizde devrildiklerinde kayaklarım terk etmeden özel bir dizi kürek ve vücut hareketleriyle kendilerini ve kayaklarını düzeltir, yollarına devam ederlermiş. Bu tekniği, bugün de deniz kayakçıları “Eskimo Roll” (Eskimo dönüsü) olarak adlandırıyor.
TÜRKİYE ÇOK UYGUN
Sonraki dönemlerde çam ve sedir ağacından çıta kaplama usulüyle yapılan kayaklar hala aynı teknikle üretilmekte. 1950’lere kadar kayaklar ahşap iskeletin üzerine geçirilen kumaşlardan üretiliyordu. Gelişen teknoloji sayesinde çeşitli malzemelerden ve plastik türlerinden imal edilmeye başlanan deniz kavakları, birçok ülkede insanların ilgi alanı ve sportif faaliyet konusu oldu. Türkiye’nin coğrafi koşulları bu sporun yapılması için uygun bir ortam sunuyor.
İLK DENİZ KANOSU KULÜBÜ
Boğaziçi Deniz Kayakçıları Spor Kulübü Derneği (BODEKA), 2006 yılında İstanbul Boğaziçi’nde deniz kayağı (sea kayak) sporunu yaygınlaştırmak ve teşvik etmek için kurulmuş bir oluşum. Türkiye’nin de kano adına kurduğu ilk ve tek kulüp olma özelliğini taşıyor. Derneğin yönetim kurulunda beş, denetim kurulunda ise üç kişi bulunuyor. BODEKA üyeleri, doğayı ve denizi seven, profesyonel ve amatör kano sporcularından oluşuyor. Derneğe üye olmak için ise tek şart yüzme bilmek ve deniz kayağından zevk alan bir bakış açısına sahip olmak. Deniz kanosu olarak da adlandırılan deniz kayağının yaygınlaştırılması adına pek çok proje düzenleyen dernek, sporcularla ve çeşitli derneklerle bir araya gelerek sosyal ve kültürel faaliyetler yürütüyor.
İstanbul’da hemen her hafta sonu Boğaz’ın farklı rotalarında kürek çeken sporcular, Çanakkale Boğazı-Bozcaada geçişi, Marmara Adası çevresi, Heybeliada turu, Trakya’nın Karadeniz sahilleri gibi farklı güzergahlarda aktiviteler düzenliyor. BODEKA’nın sahip olduğu kayaklar ve ekipmanlar üyeler için yeterli sayıda. Üyeler dışında deniz kayakları kiralanamıyor ya da satın alma-1 mıyor. Uluslararası anlamda işbir-i likleri geliştiren ve diğer ülkelerden deniz kayağı kulüplerini misafir eden dernek üyeleri yurtelışındaki etkinliklere katılarak usta kayakçılardan eğitimler de alıyor.
EĞİTİM ŞART
BODEKA’dan deniz kayağı ( eğitimi almak isteyenler için Temel, İleri Seviye ve Tur Liderliği adı altında farklı seviyelere göre verilen dersler mevcut. Temel deniz kayağı eğitimleri havuz veya denizde gerçekleşiyor. Ayrıca online eğitim fırsatıyla temel bilgileri almak da mümkün. “Temel eğitimi almış”, deniz turuna çıkmamış, en fazla 2-4 bofor (ölçü birimi) rüzgar koşullarında 5-8 kilometrelik kısa turlara katılmış kişileri ifade ediyor. “Deneyimli kayakçı” ise, beş bofor rüzgar ve 1.5-2 metre dalga koşullarını de-neyimlemiş, 15 kilometre ve üzeri en az iki turu tamamlamış olanlara deniyor. Son olarak hava ve deniz koşullarını turdan önceki güne kadar izleyerek katılımcılara önceden bilgi veren kişilere ise “tur liderleri” adı veriliyor.
SEKİZ SAAT YETERLİ
Kano Akademisi Spor Kulübü Derneği, 2015 yılında Sinop’la, profesyonel sporcu Volkan Kaya tarafından kurulmuş. Daha önce İstanbul’da faaliyet gösterdikten sonra memleketi Sinop’a taşınarak deniz kayağı faaliyetlerine burada devam eden Kaya, 2009’da katıldığı BODEKA’da bir süre başkanlık görevini yürütmüş, Sinop’a yerleştikten sonrada derneğin üyesi olarak çalışmalarına devam ediyor. Kendi kulübünü, kimsenin desteği olmadan kuran vc spor ekipmanlarını ikinci el kaynaklardan satın alan Kaya, Türkiye’de deniz kayağı eğitimi veren okul olmadığını vc yetişkinlerin bu alana çok fazla önem göstermediğini söylüyor. Deniz kayağı hakkında ise şunları söylüyor:
“BODEKA’nın 2006’da başlattığı oluşum sayesinde, deniz kayağı daha iyi tanınmaya ve bilinmeye başlandı. Deniz kayağı, kanonun olimpik bir branşı değil. Deniz kayağı ile deniz kanosu arasında çok fazla benzerlik olsa da önemli farklar var. Deniz kayağı yaparken yüzme biliyor olmak güvenlik açısından önemlidir fakat teknik olarak şart değildir.”
Dernek, yetişkinler ve çocuklar için iki ayrı eğitim olanağı sunuyor. Temel eğitim iki güne yayılmış olarak sekiz saat sürüyor. Sonrasında ise aday kanocunun suda geçirdiği süreye bağlı olarak öğrenmesi tahmini birkaç ay sürüyor. Çocuklarda ise bu durum biraz farklı. Onlar için belirli bir süreden bahsetmek mümkün değil. Yeni başlayan sporcular, yaklaşık iki aylık süreci takiben yarışlara katılacak seviyeye gelebiliyor.
FİYATLAR 300-350 TL ARASINDA
Kaya, Sinop’ta daha çok yetişkinlerin değil çocukların deniz kayağına ilgisi olduğunu söylüyor. Ortaokul ve lise seviyelerindeki gençlerle, okul ve federasyonun sağlamış olduğu yarışlara katılarak dereceler elde ettiklerini belirtiyor. Kaya’ya deniz kayağının eğitim fiyatını sorduğumuzda ise, bağış usulü çalıştıklarını, herhangi bir ücret belirtmediklerinin altını çiziyor. Ama deniz kayağı eğitimlerinin fiyatları genellikle 300-350 TL arasında değişiyor.
Sinop’ta deniz kayağı yapmak isteyenler için en uygun rota, Sinop Yarım Adası vc çevresiymiş. Daha çok tecrübeli ve ileri seviyede kano kullanabilen kişilerle bu rotayı izlediklerini söyleyen Kaya, başlangıç seviyesindekiler için kısa mesafeleri tercih ettiklerini belirtiyor.
Deniz kayağı yaparken kıyafet
- Su sıcaklığı Önerilen giyim şekli
- 0.3 C° Polar + kuru elbise, neopren bot, başlık, eldiven
- 0.3 – 4.5 C° Polar + kuru elbise, neopren bot, başlık, eldiven
- 4.5 -10 C° Sentetik içlik ya da polarla destekli kuru elbise, neopren bot, başlık, eldiven
- 10 -15.5 C° Sentetik içlik + kuru elbise ya da wetsuit + drytop, neopren bot, şapka
- 15.5 – 21 C° İnce kayak ceketiyle desteklenmiş wetsuit, kayak ayakkabısı, şapka
- 21-26.5 C° İnce ya da kolsuz vvetsuit
- 26.5 C° Üstü Şort – bikini
AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT