Biçim bellekli polimer
“Biçim bellekli polimer” olarak adlandırılan ve Teksas A&M Üniversitesinden bir ekip tarafından geliştirilen bu biyobozunur malzeme, hasar görmüş bir yüzdeki boşlukları doldurmak için ve kemik gelişiminde 3 boyutlu destek iskelesi olarak kullanılabilecek.
Araştırma ekibi geliştirdikleri yeni malzemeyi, bu ayın başında San Fransiscoda gerçekleştirilen 248. Ulusal Amerikan Kimya Derneği Toplantısında sundu.
Araştırmacılar biçim bellekli polimeri, polikaprolakton moleküllerini birbirlerine bağlayarak ve bir köpük haline getirerek elde etti. Yumuşak bir malzeme olan bu polimere 60°C’ye kadar ısıtıldığında şekil vermek hayli kolay, ayrıca kırılmadan vücut sıcaklığına kadar soğutulabiliyor. Aynı zamanda üç boyutlu baskı ve kalıplama amacıyla kullanılabiliyor. Yani bu malzemeye son derece hassas kalıp ve kemik destek iskelesi şekilleri verilebilir. Ayrıca osteoblast yani kemik üretim hücreleri, sünger gibi küçük deliklerle dolu olan bu yeni malzemenin içinde toplanıp kolayca gelişebilir.
Bilim insanları bu son çalışmada biçim bellekli polimeri, kemik üretim hücrelerinin etkinliğini artırmak için, kemiklerin polimere bağlanmasına yardımcı olan polidopamin adındaki farklı bir polimer ile kapladı.
Üç günlük deneme sonrasında, kaplanmış biçim bellekli polimerde, kaplanmamış olanına göre 5 kat daha fazla osteoblast gelişti.
Araştırma ekibinin lideri Melissa Grunlan laboratuvar koşullarında yaptıkları bu çalışmanın sonuçlarının çok heyecan verici olduğunu söylüyor. Şimdi bu yeni malzemeyi başında ve yüzünde kemik hasarı olan hayvanlarda deneyeceklerini belirten Grunlan, her şeyin yolunda gitmesi durumunda klinik denemelere de başlayacaklarını belirtiyor. Böylece hastanın vücudunun başka bir bölümünden alman dokunun kullanıldığı karmaşık ameliyatların yerini birkaç basamaktan oluşan daha basit bir işlem alacak: Polimer ısıtılıp hasar görmüş dokunun şekline uygun şekil verilecek (3D yazıcı yardımıyla), ardından hasarlı bölgeye yerleştirilip soğutulacak. Hastanın kemik hücreleri polimerin gözenekleri içinde gelişmeye başlayacak, polimerin biyobozunur özelliği nedeniyle polimer arkasında yeni oluşmuş kemiği bırakarak yok olacak.