Başka bir açıdan bakarsak, gece yemeği benim ilk öğünüm!
Aslıhan (25)
Aslıhan, kalorinin kitabını yazmış bir boğa burcu. Biraz komik oluyor tabii, hem iştahlı hem de kilo takıntılı olmak ama boğa tarafı hep galip geliyor, inkar etse de gece yemeleri gün içindeki en sevdiği dakikalar ve yemek yemek için hep bir bahanesi var…
“Tam tahıllı ekmeğim bitti mi anne?”
“Bilmiyorum Aslı, bak işte ekmekliğe.”
“E yok, bitmiş, ben şimdi ne yiyeceğim, tost yapamayacaksam? Açlıktan ölüyorum yahu!”
“Akşamdan pilav kaldı işte 2 kaşık bir şey zaten, ye işte ondan bir şey olmaz.”
“Vallahi bana sorsan hiçbir şeyden bir şey olmaz ama göbeğim bizimle aynı fikirde değil anne.”
“Meyve ye?”
“Meyve daha çok acıktırıyor, hayatta yemem!”
“Açık tutma o buzdolabını o kadar, düşün öyle aç o zaman, ben yatıyorum.”
Annem elektrik tasarrufu konusunda biraz hassas evet… Ama şu an onu düşünemeyeceğim, off ben şimdi ne yiyeceğim? Her gece bu saatte deli gibi acıkıyorum. Öyle böyle acıkmak değil ama, hafiften karın gurultusu olsa kibar kibar, neyse diyeceğim. Ama bu bayılma öncesi gibi geliyor. Elim ayağım boşalıyor, bağımlıymışım gibi kendimi mutfağa atıyorum.
Ortaokul yıllarından beri gece acıkırım. Ama o zamanlarda acıktığım an uyurdum, ki açken uyunuyor, gerçekten!
Lisede de öyle yaptım. Zaten ertesi sabah okul varken nereye geç yatıyorsun, internet yok bir şey yok, iki mesaj-laşma, biraz kitap okuma, hooop uyku…
Ama üniversiteye bir girdim, başladı bu gece oturmaları, çalışmaları, atıştırmaları… İşte bir şekilde dengeliyordum… Kilo almıyordum, hareketliydim, ufacık bir dikkatle bile her zaman fit kalırdım. Ama şimdi? Şimdi üzerime oturmuş, asla gitmeyen 4 kilom var.
Ama gece açlığıyla da idare etmek öyle zor ki, biliyorum, bu gece yemelerini bir kessem, her şey şahane olacak. Ama işte gece de bitirmem gereken bir ton işim oluyor, eve iş getiriyorum en nihayetinde, e açken de konsantre olamıyorum, yediğim için de kilo alıyorum… Seçenek de yok ki, delireceğim…
Mesela, beni tok tutan en önemli, en kurtarıcı şey ay-ran-leblebi. Hem hafif, hem lezzetli bir ikili ama sonra kabız oluyorum… Tost-çay İkilisiyse tok tutuyor, müthiş lezzetli ama yedikten sonra vicdan azabı çekiyorum. Karışık kuruyemiş tabağı yapsam, kendimi yağı kemirmiş gibi günahkâr hissediyorum. Galeta yesem, yine ekmek, yoğurt yesem, yanında bir şey yokken çekilmiyor…
Hem de dolapta öyle az şey var ki…
Acaba muzla süt mü içsem? Acaba çok kalorili olur mu? Doyurur mu?
Merhaba Aslıhan,
Senin yazdıklarım okuyunca, kendi üniversite yıllarımı haürladım. Gece sabahlara kadar çalışüğım, uyumadan sınava gittiğim günlerimi, uykusuz gecelerimi. Hep sabah erken kalkıp çalışan arkadaşlarıma özenirdim. Sen de benim gibi gece ders çalışabilenlerdensin. Gece yarısında başlayan açlıkları çok iyi bilirim. Yedikten sonra da gelen vicdan azabım. Ama sana sevindirici bir haberim var. Florida Eyalet Üni-versitesi’nde yapılan yeni bir araşürma bugüne kadar söylenenleri yerle bir edecek nitelikte. Çünkü araştırmayla, uyumadan önce protein ya da karbonhidrat içeren hafif bir şey atıştırmanın, sanıldığı gibi kilo aldırmadığı, aksine metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybım kolaylaşürdığı belirlendi.
Çalışmaya katılanlar, iki gruba ayrıldı. İlk grubun yatmadan önce 150 kalori almasına izin verildi. Çalışma sonucunda ilk grubun, gece hiçbir şey yemeyen ikinci gruba oranla daha yüksek bazal metabolizma oranına sahip olduğu belirlendi.
Yine aynı çalışma, yatmadan önce bir şeyler atıştıran kişilerin sabah daha az açlık hissettiğini gösterdi. Bilim insanları, gece özellikle protein açısından zengin gıdalar tüketenlerin, ertesi gün öğünler arasında fazla acıkmadığını belirledi.
VVayne Eyalet Üniversitesinde yapılan farklı bir çalışma ise yatmadan önce lif açısından zengin gıdalar tüketen kişilerin daha kolay kilo kaybettiğini gözler önüne serdi.
Bilim işte böyle bir şey… Her gün gelişen ve değişen kurallar var. Benim üniversitede okuduğum yıllarda, yüksek kolesterol içeriği nedeniyle, danışanlarımıza yumurtayı haftada birden fazla vermemiz gerektiği söylenirdi. Tam okulu bitirme aşamasında ‘yumurta aklandı’ dediler… ‘Her gün yenebilir ve kolesterol içermez.’
Bu durum her şey için geçerli bence. Her şeyi kararında ve kendi bedenimizin farkında olarak tüketmemiz en önemlisi. Sana iyi gelen besin, bir başkasına kötü gelebilir. Birine ara öğün iyi gelirken, bir diğerine kötü gelebilir. Bu nedenle herkes kendi vücudunu tanımalı ve kendinin doktoru olmalıdır.
Gece atıştırmaları ile ilgili de aynı durum geçerli. Araştırma sonuçları böyle diyor ama herkese iyi gelir diye de bir kural yok. Özellikle de reflüsü olanlar için. Ayrıca dikkat edilmesi gereken başka bir nokta, yaptığınız atıştırmanın 150 kaloriyi geçmemesi ve günlük ihtiyacınız olan toplamda almanız gereken kaloriyi de aşmamanız…
Hepimiz gün içinde farklı saatlerde de olsa mutlaka atıştırmalık bir şeyler yemeye ihtiyaç duyarız. Kimi sabah saatlerinde, kimi akşam üstü gibi, bazıları da senin gibi geceleri…
Hem atiştırmalık tüketip hem de sağlıklı olabiliriz. Doğru atıştırmalıkları uygun miktarda seçerek yapabiliriz bunu. Atıştırmalık seçerken en önemli kural şu: Hem zevk almalıyız hem de sağlığımızı korumalıyız.
Öğün aralarında bir şeyler atıştırmak istediğinde elin cipslere, çikolatalara uzanmadan önce biraz dur ve düşün! Atıştırmak normal bir eylem; onu sağlıksız kılan seçimlerimiz. İşte sana sağlıklı atıştırmalık önerileri… Kendine iyi geleni sen seç!
SAĞLIKLI SEÇENEKLER
Tarhana cipsi:
Olmazsa olmazlardan biri. Ekşi sevenler için iyi bir alternatif. Yoğurt ve buğdaydan yapıldığı için de son derece besleyici bir cips.
Yulaf ezmesi:
Akşamları atıştırmak istediğinde 3 çorba kaşığı yulaf ezmesini suyla ya da sütle pişirip üzerine 1 çorba kaşığı yaban mersini veya 1 çorba kaşığı kuru üzüm ekleyerek tüketebilirsin. Bu şekilde hem kan şekerini dengelemiş hem de düşük kalorili ara öğününü tamamlamış olursun. Yulaf ezmesinin lif miktarı yüksektir ve karın doyurucu özelliğe sahiptir. Çalışmalara göre yulaf ezmesi herhangi bir tahıla göre aynı miktarda lif ve kalori içermesine rağmen daha karın doyurucudur.
Yeşil elma:
Dilimlenmiş yeşil elma üzerine 1 çay kaşığı tarçın veya Türk kahvesi serpebilirsin… Tatlı niyetine yiyebilirsin.
Süzme yoğurt:
Yoğun kıvamda olduğu için doygunluk hissi sağlar. Yoğurdunu meyveyle tatlandırabilirsin. Süt ürünlerinden alman kalsiyumun zayıflattiğı da araştırmalarla kanıtlanmıştır. Üstelik protein ve lif de içerir.
Kurutulmuş meyve ve yemişten tahıllı bar:
Çikolata yemek yerine bu tür barları tercih edebilirsin.
Pirinç ve mısır patlağı:
Yağlı patlamış mısır veya cips yerine daha sağlıklı bir seçenektir.
Kuru meyveler ve leblebi:
Yarım çay bardağı leblebi ve 1 çorba kaşığı kuru üzüm, kuru kayısı veya hurmayı karıştırarak yiyebilirsin. Doyurucudur. Kabızlık sorunu yaşıyorsan, leblebi yerine 2 tam ceviz veya 5 adet badem tüketebilirsin.
Donmuş meyve:
Üzümleri ve kirazları dondurup kendine güzel bir deneyim yaşatabilirsin. Yahut istediğin meyveyi blender’da püre haline getirip buzluğa atar, ara sıra çıkarıp karıştırarak sonuçta harika bir meyveli dondurma elde edebilirsin. Aynı şeyi bazı sebzelerle de deneyebilirsin.
Taze kırmızı biber:
Buzdolabında kırmızı biberler bulundur. Canın atıştırmak istediğinde bunları yersen hem kalori almaz, hem de vücudunun C vitamini ihtiyacına katkıda bulunursun.
Süt, peynir:
Bir bardak sütle birlikte 2 adet bisküvi iyi bir seçenek olabilir ya da muzlu süt sana doyurucu geliyorsa içebilirsin.
Bir dilim ekmekle bir dilim peynir de olabilir. Bu 3 seçenek de hem karbonhidrat hem protein içerdiğinden dolayı tatlıdan daha doyurucu olur.