Banyo ve Tuvalet Temizliği İçin Pratik Bilgiler
Banyo Temizliği
Banyolar, nemin fazla bulunmasından dolayı mikropların ürediği yerlerdir. Banyo temizliği ev hijyeni açısından çok önemlidir. Banyoyu sürekli olarak temiz tutmak ve sık sık havalandırmak ev hayatımızın kalitesini arttıracaktır. Banyo temizliği ile ilgili alışkanlık haline getirilecek birkaç uygulama, genel temizliği daha kolay hale getirecektir.
Banyonuz evin kapalı alanlarından biri olduğu için sürekli havalandırmalısınız. Eğer banyonuzda cam varsa özellikle duş aldığınız zaman banyo camını açık tutmalısınız. Banyo için havalandırma çok önemlidir. Duş alırken oluşan klor buharları toksiktir. Camdan veya kapıdan gelen hava karbondioksit gibi toksinlerin birikmesini engelleyecektir. Evinizin havasının güvenli olması için evinizi dışarıdan gelen havadan asla mahrum bırakmayın.
Banyolar için bir başka tehdit de küf ve pastır. Özellikle banyonuzda eşikli, ahşap kenarlıklı bir cam varsa küf oluşumu kaçınılmazdır. Duş alırken ya da banyo yaparken oluşan buhar, pencerenin ahşap kısmını etkileyebilir, boyaların soyulmasına ve küflenmesine neden olabilir. Elektrikli bir fan kullanarak bu problemi çözebilirsiniz.
PRATİK BİLGİ
Banyo terlikleriniz, ister sünger, ister, plastik ister tahta olsun sirke bunlar için ideal temizleyici ve bakteri önleyicidir. Sirkeyi kaynatıp terlikleri 5 dakika içinde bekletin.
Lavabo Temizliği
Banyo ve tuvaletlerdeki lavabolar ev temizliği için son derece önemlidir. Lavabo temizliği sık sık yapılmalıdır. Lavabo temizliğine başlamak için öncelikle bir süre sıcak su akıtın. Sıcak su, lavabodaki kirlerin kabarmasını ve daha kolay çıkmasını sağlayacaktır.
Banyo muslukları ve lavabolarda sarımsı lekeler oluşabilir. Bunları temizleyip kokularını yok etmek için aşağıdaki tarifleri güvenle kullanabilirsiniz.
MALZEMELER
1 su bardağı boraks
Yarım su bardağı çamaşır sodası
Yarım su bardağı karbonat
10 damla limon, portakal, greyfurt ya da lavanta yağı
Yapılışı
Tüm malzemeyi bir plastik kapta iyice karıştırın. Nemli bir sünger yardımıyla lavabonuza ovarak uygulayabilirsiniz. Ovalama işlemi bittikten sonra sıcak suyla durulayın.
Lavabo İçin Beyazlatıcı Ovma Tozu
Malzemeler
1 fincan karbonat 1 çay kaşığı boraks Çeyrek fincan rendelenmiş limon, portakal veya greyfurt kabuğu
Yapılışı
Malzemelerin tümünü tercihen üzerinde delikli bir kapağı olan plastik bir kutuya koyun. İyice çalkalayın. Bu karışımdan az bir miktar lavaboya serpin ve nemli bir süngerle ovun. Temiz suyla durulayın.
PRATİK BİLGİ
Limonu musluk bataryalarını temizlemede kullanabilirsiniz. Suların kireçlerinden dolayı leke olan musluk bataryalarını limon sıkarak temizlediğinizde pırıl pırıl olduklarını göreceksiniz.
Kireç lekelerini çıkarmak için bir bezi limon suyu ile ıslatıp kireç lekesinin üzerinde 30 dk süre ile bırakınız, lekeler çıkacaktır.
Duşakabin ve Küvet Temizliği
Duş ve küvetlerinizi haftada iki defa temizlemelisiniz. Küvetler ve duşakabinler banyo temizliğinin en önemli unsurlarından biridir. Küvetinizi temizlemeye başlamadan önce sıcak suyla küvetinizi yıkayın. Sıcak su kirlerin kabarmasını ve daha kolay temizlemenizi sağlayacaktır.
Pratik Duşakabin Temizleyici
Malzemeler
1 tatlı kaşığı çamaşır sodası
• 1 tatlı kaşığı boraks
1 yemek kaşığı Arap sabunu
1 çay bardağı doğal sirke Yarım litre kaynamış su
Yapılışı
Bir püskürtme şişesine bütün malzemeyi koyup iyice çalkalayın. Hazırlamış olduğunuz bu temizleyiciyi duş çevresindeki duvarlar ve duşakabinlere sıkın. Sirkeli su ile durulayıp, pamuklu bezle silin.
Pratik Küvet Temizleyicisi
1,5 çay bardağı sirke Yarım litre su
1 tatlı kaşığı boraks
2 tatlı kaşığı karbonat
Yapılışı
Fısfıs şişemizin içerisine öncelikle sirkemizi koyuyoruz. Bunun üzerini suyla tamamlıyoruz. Alt yapı olarak sirkeli su elde etmiş oluyoruz. Bir tatlı kaşığı boraks ilave ediyoruz. 2 tatlı kaşığı karbonat atıyoruz. Bütün malzemeyi iyice çalkalıyoruz. Her kullanımda bu çalkalama işlemini yapmalıyız.
Banyo temizliğinde özellikle küvetler parlak ve kaygan yüzeyler olduğu için mikropları çok tutmazlar ancak genelde şampuan ve sabun atıkları kalır. Sirkenin en büyük özelliği şampuan ve sabun artıklarını çözebilmesidir. Banyo küvetimize hazırlamış olduğumuz solüsyonu sıkıyoruz ve ovarak temizliyoruz. Temizlikte biraz da bilek gücü lazım bunu unutmayalım.
Lavantalı Ovma Tozu
SA fincan karbonat 1 çay kaşığı sıvı doğal sabun Çeyrek fincan yemek tuzu 5 damla lavanta yağı
Tüm malzemeyi bir kap yardımıyla karıştırın. Üzerine yumuşak bir macun kıvamına gelecek kadar su ekleyin. Malzemeyi karıştırın. Bu karışımı küvetinize nemli bir sünger yardımıyla sürüp temizleninceye kadar ovun. Daha sonra suyla durulayın.
PRATİK BİLGİ
Banyo ve duşakabin camlarını karbonat ile silip durulayın. Aradaki farkı görünce çok şaşıracaksınız.
Plastik duş perdelerini eldivenle, ılık suda 2 kahve fincanı boraksla yıkayın. Asarak güneşte kurutun.
1 Fincan karbonat ve önceden ısıttığınız sıcak sirkeyi lavabo ve küvet giderlerini açmak için kullanabilirsiniz.
Çam Esanslı Temizleyici
Malzemeler
• 2 fincan su
• 2 çay kaşığı boraks
• 8 damla çam esans yağı
• 4 damla sedir esans yağı
Yapılışı
Bu malzemelerin hepsini temiz bir sprey şişesinde karıştırın. Her kullanımdan önce çalkalayın. Banyo yüzeylerine püskürtün ve nemli bir bezle silerek temizleyin.
Pratik Yiizey Temizleyici
Malzemeler
• 4 litre sıcak su
• 1 yemek kaşığı karbonat
• 1 tatlı kaşığı boraks
• 2 tatlı kaşığı çamaşır sodası
• Yarım bardak sirke
• Biraz Arap sabunu
Yapılışı
4 litre sıcak suya diğer bütün malzemeleri katın. İyice karıştırıp yerlere fırça yardımıyla uygulayın. Temiz suyla ıslatılmış yumuşak bir bezle durulayın. Bu karışım, tuvalet çevresini de kokudan arındırıp dezenfekte ederek temizler. Artanını tuvalete boşaltıp birkaç dakika bekletebilir ve fırçalayıp rezervuarı çekebilirsiniz.
Banyo Fayanslarının Temizliği
Banyo fayanslarının arasındaki macunlar da bakteriler için gözde yerleşim mekânıdır. Haftada bir defa banyo fayanslarınızı düzenli olarak temizlemelisiniz. Aksi takdirde her banyo yapışınızdan sonra oluşan klor buharları fayans arasındaki macunlara nüfus ederek orada bakterilerin üremesine neden olur. Bu da banyonuz ve sizin için çok ciddi tehdittir. Aşağıdaki tarifle güvenli bir temizlik sağlayabilirsiniz.
Pratik Fayans Temizleyicisi
Malzemeler
1 çay bardağı kabartma tozu
1 fincan limon suyu Sirke Tuz
Yapılışı
Öncelikle fayansları sirkeyle temizleyin. Daha sonra kabartma tozu, limon suyu ve göz kararı tuzu macun kıvamına gelecek şekilde karıştırın. Bu karışımı, sadece banyo temizliği için kullandığınız diş fırçası yardımıyla fayans aralarına ovarak uygulayabilirsiniz. İşiniz bittiğinde diş fırçasını sirkeli suyla temizleyiniz.
PRATİK BİLGİLER
Banyo temizliği için; 1 bardak karbonat ve 2 kaşık boraksı karıştırıp bir serpme kavanozuna koyun. Bu karışım banyodaki her şeyi temizlemek için kullanılabilir. Temizlediğiniz yeri su ile durulayıp yumuşak bir bezle kurulayın.
Banyo fayanslarınızda leke ya da sabun izi varsa; para vererek aldığınız, kanserojen ve sağlıksız kimyasal ilaçlara gerek kalmadan sirke bunların hakkından gelecektir. 2 bardak sirkeyi 5 dakika kaynatıp banyonuzu bununla ıslatıp yarım saat bekleyin. Şimdi durulayın. Bakalım leke meke kalacak mı?
Banyo paspaslarının ferah kokması için yarım fincan karbonata 10 damla lavanta yağı damlatın. Karıştırdıktan sonra banyo paspasınızın üstüne serpin, 15 dakika bekleyip elektrikli süpürge yardımıyla süpürün.
Banyonuzu pırıl pırıl yapmak için 15 günde bir banyonuzu sıcak sirke ile yıkayın. Sirkeyi kaynatıp banyonuzu kaynamış sirke ile silin. Daha sonra su ile güzelce durulayın.
Tuvalet Temizliği
Tuvalet temizliği hijyen için son derece önemlidir. Bu nedenle özellikle kalabalık ailelerde tuvaletlerin sık sık temizlenmesi gerekir. Tuvalet temizliğine başlamadan önce banyonuzun camını açın ve temiz hava girmesini sağlayın.
Pratik Tuvalet Temizleyicisi
Malzemeler
Yarım bardak karbonat
• Yarım bardak sirke
• 1 kova kaynar su
Yapılışı
Karbonat ile sirkeyi tuvalete dökün. Fokurdama yaratan bu kimyasal reaksiyon sonunda tuvaletiniz kokulardan arınmış ve temizlenmiş olacaktır. Yine fırçaladıktan sonra üzerine bir kova kaynar su döküp sifonu çekin.
Tuvalet yüzey Temizleyicisi
Malzemeler
2 yemek kaşığı boraks 1 fincan sirke 500 mİ. sıcak su
Hazırladığınız karışımı, tuvalet çevresi ve diğer yüzeylerdeki mikropları öldürmek için püskürterek kullanabilirsiniz.
Klozetler İçin Anti-Bakteriyel Sprey Temizleyici
1 su bardağı su
Çeyrek su bardağı doğal sabun rendesi (Arap sabunu da olabilir)
Çeyrek su bardağı çamaşır sodası
Çeyrek su bardağı boraks
10 damla çay ağacı yağı
10 damla lavanta yağı
Yapılışı
Tüm malzemeyi püskürtme şişesine koyun ve iyice çalkalayın. Klozetin oturma kısmının çevresine ve altına hazırladığınız malzemeyi sıkın ve nemli bir bez veya sünger yardımıyla silin.
Klozetler İçin Leke Çıkarıcı Temizleyici
Malzemeler
Yarım çay bardağı sirke Yarım çay bardağı çamaşır sodası Yarım çay bardağı boraks 1 yemek kaşığı limon tuzu 10 damla lavanta yağı
5 damla limon yağı
Yapılışı
Tüm malzemeyi karıştırın. Tamamını klozete dökün ve 1 gece bekletin. Ertesi sabah sifonu çektiğinizde lekelerin yok olduğunu göreceksiniz.
Pratik klozet İçi Temizleyicisi
Malzemeler;
• Çeyrek fincan sirke
• Yarım fincan karbonat
• 10 damla çay ağacı veya lavanta yağı
Yapılışı
Tüm malzemeyi karıştırıp klozetinizin iç bölmesine dökün. Tuvalet fırçası yardımıyla fırçalayın. Sifonu çekerek durulayın.
PRATİK BİLGİLER
Tuvaletteki kötü kokular için çöp kutunuza bir miktar boraks ekleyin. Boraks, bakteri ve küflenmeyi önlediğinden kötü koku oluşmasını önler.
Tuvaletinizin ferah kokmasını istiyorsanız; tuvalet kâğıdının ortasındaki karton silindir kısmına hoşlandığınız bir esans yağından birkaç damla damlatın. Tuvalet kâğıdını her kullanışınızda ferah kokuyu yeniden hissedeceksiniz.
Klozetlerinizi temizlemek için sifon haznesine ayda bir kez 1 su bardağı karbonat atın. Bir gece sifonu çekmeyin. Ertesi sabah birkaç defa sifonu çekin. Böylelikle hem sifon hazneniz hem de klozetiniz temizlenir.