Alkali Diyetle Zayıflayın

Alkali Diyetle Zayıflayın

ALKALİ DİYETLE ZAYIFLAYIN!

Beslenme Koçu ve Alkali Şef
MİYASE BÜLBÜL

Alkali diyetin ana ilkesi, günlük beslenme planında yüzde 75-80 alkali yani taze meyve ve sebze (yeşil sebze, lifli sebze, kırmızı renkli sebze), kavrulmamış çiğ kuruyemiş, çekirdekler, filizlendirilmiş, köklendirilmiş gıdalar ile yüzde 20-25 asidik gıdalar yani pişirilmiş hayvansal protein, deniz ürünleri, tam tahıllar, baklagiller ve nişastalı gıdalar ve bunun gibi besinlere yer vermektir. Alkali ve asidik yiyeceklerin asit-alkali tablolarından seçilmesi mümkün. Bu seçimde yüzde 70-75’lik alkali besin tüketimi için yüksek alkali ve orta alkali yiyeceklere ağırlık verirken, hafif alkali besinleri normal düzeyde tutmak, yüzde 20’lik kısım için ise hafif asidik besinleri öncelikle tercih edip orta ve yüksek asidik besinleri çok az seviyede tutmak veya beslenme listesinden çıkarmak gerekir.

alkali diyet nasıl yapılır

Alkali beslenmenin temel kuralları

• Nişastalı besinler yerlerini soğan, sarımsak ile az suda, kısık ateşte, kısa süre pişirilmiş alkali kök sebzelere (pancar, turp, kereviz, şalgam) ve tadı patatese, balkabağına bırakır. Zeytinyağı sosu bu sebzelere ocaktan aldıktan sonra eklenir.

• Tatlıların yerini alkali meyveler (şeftali, kavun, greyfurt, limon, kırmızıbiber, domates, elma) alır. Günlük meyve tüketimi 2-3 porsiyonla kısıtlıdır (küçük bir elma ya da şeftali, küçük bir armut, küçük bir portakal ya da mandalina, 2 erik ya da 2 adet taze incir vb).

• Alkali mönülerin ana proteinlerini alkali kuruyemişler ve keten tohumu, susam, kabak çekirdeği, badem, kestane çekirdekler oluşturuyor. Bu besinler aynı zamanda yüksek yağ oranı içerdiği için mutlaka bir gece temiz ya da alkali suda bekletilerek kalori değerleri azaltılır, içlerinde uyuyan enzimler uyandırılır. Günde toplam 1-1.5 avuç tüketmek uygun olur.

• Yağlar zeytinyağı, fındık yağı, susam yağı, keten tohumu yağı gibi sıvı bitkisel yağlardır. Alkali sıvı yağları ısıya tabi tutmadan, mümkün olduğunca oda sıcaklığında kullanmak gerek. Pişirmekten vazgeçemiyorsanız, tencereye az miktarda sızma zeytinyağı, gerçek organik tereyağı veya güvenilir bir margarin koyabilirsiniz. Düşük yağ içeren sprey yağları da tercih edebilirsiniz, ancak bana biraz sentetik geliyor. Doğalını kullanmayı tercih ederim.

• Alkali mönülerin tuzu, Himalaya tuzu veya deniz tuzudur.

• Çayları bitki çayları, özellikle zencefil, nane, tarçın çayları; kahvesi maksimum bir bardak organik fitre kahve ya da günde 1-2 küçük fincan sade Türk kahvesidir.

• içecekleri sebze ve çok az, taze sıkılmış meyve sularıdır.

• Alkali mönülere yüzde 25 oranında ilave edilen asidik hayvansal gıdalar daha çok soğuk deniz balıklarından, deniz ürünlerinden (kabuklular hariç) tercih edilmeli. Et ve et ürünlerinden vazgeçmek istemiyorsanız, haftada bir organik, otla beslenen bir hayvandan elde edilen kırmızı et veya gerçek köy tavuğu olduğuna emin olduğunuz bir tavuk eti ya da hindi eti tüketebilirsiniz. Ama yanında 1/3 oranında bol yeşil salata ve sebze tüketmeyi unutmayın.

• Bitkisel proteinler ise organik kinoa, organik mercimek, işlenmemiş esmer buğday, organik kuru fasulye, maş fasulyesi, organik nohut, yabani pirinç olmalı. Küçük bir porsiyon işlenmemiş yulaf, işlenmemiş kabuklu esmer pirinç, yabani pirinç tam buğdaydan yapılmış makarna, işlenmemiş arpa eklenebilir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir