Adet Döneminiz Size Ne Anlatmak İstiyor
Adet dönemleri, kimileri için çok sancılı geçerken, kimileri için de düzensiz olabiliyor. Hepimizin takip etmesi gereken bu özel dönem, bizlere aslında bir şeyler anlatmak istiyor.
ADET ÖNCESİ AĞRILAR, DÜZENSİZ PERİYODLAR VEYA AŞIRI KANAMA GİBİ PROBLEMLER KADINLARIN YABANCISI OLMADIKLARI KONULAR. BU SORUNLAR GENELLİKLE ÇOK AĞIR DEĞİLDİR VE GEÇİCİDİR. YALNIZ BU DURUMU KONTROL ALTINDA TUTMAK ADINA BELİRLİ ARALIKLARLA DOKTOR MUAYENENİZİ YAPTIRMAYI UNUTMAYIN.
SİNYALLERİ ANLAMAYA ÇALIŞIN
Düzensiz beslenme, yeme bozuklukları ya da aşırı stresli dönemlerde kadınlar adetten kesilebilir. İnsan bünyesi tuhaftır, bazı zamanlarda kendini koruma altına alır ve hamile kalmak için elverişli zamanlar olmadığını adeta anlar. Adet döngüsünün düzenli olmamasının anlamı, her kadın için farklıdır. Kimi kadın için genç yaşta olması buna sebepken, kimisi için ise menopoz çağrısıdır. Menopoz öncesinde adet döngüsü düzensizleşebilir çünkü yumurtalık hormonlarında değişim başlamaktadır. Ergenlik ve menopoz öncesi arasında kalan yaşam süresinde ise kadının düzenli adet görmesi beklenir. Tabii bu dönemde de hamilelik, çeşitli hastalıklar, ilaçlar, stres ve kistler gibi çeşitli sebeplerden ötürü döngünün düzeni değişebilir.
Normal şartlarda iki adet döneminin arasında 22-35 gün olması beklenir. Aylık döngüler arasında artı/eksi beş güne kadar değişkenlik olabilir. Fakat bu değişikliğin çok belirgin ve hızla olması bir sorun olduğunun işareti olabilir.
Yani 35 günde bir adet gören kadın, aniden 22 günde bir adet görmeye başlıyorsa, bu uyarı sinyali olabilir. Uzmanlar bu gibi durumların geçiştirilmemesi ve hemen doktora danışılması gerektiğini söylüyor.
ADET GÜNLÜĞÜ TUTUN
Adet düzensizliği kadar dönemin kaç gün sürdüğü de önemli bir husus. İki ila sekiz gün normal karşılanırken, bunun dışındaki süreler dikkate alınmalı. Bunun için adetinizin başlama ve bitiş tarihini düzenli olarak not alıp her ay takip etmelisiniz. Kadınların bu özel günleri için birçok akıllı telefon uygulaması yer alıyor. Kendi adet takviminizi oluşturarak, sürecin başladığı ve bittiği günleri not edebilirsiniz. Hatta adet sancılarınızı, kanamanızın yoğunluğunu da belirtebilirsiniz. Notlarınıza göre uygulama, size sonraki adetinize kaç gün kaldığını hatırlatırken, aynı zamanda hamile kalma ihtimaliniz olan günleri de hesaplıyor. Bu kadınların dilinden anlayan uygulamaları, App Store’da adet takvimi/ günlüğü kelimeleriyle aratarak ulaşabilirsiniz. “KotexÖzel Gün Takvimi”, “Periyot Günlüğü”, “Period Tracker” gibi uygulamalar size yardımcı olacaktır. Adet döneminizi takip etmek için teknolojiden yardım almayı unutmayın.
BUNLARI NOT ETMEYİ UNUTMAYIN!
■ Adetiniz ayın kaçında başladı?
■ Adetinizin ilk gününden, sonrakinin ilk gününe kadar kaç gün geçti?
■ Adet kanamanız kaç gün sürdü?
■ Kanamanızın yoğunluğu az mı çok mu? En şiddetli günler hangileri?
■ Adet kanaması haricinde lekelenme var mı? Varsa ne zaman?
■ Kullandığınız ilaçlar neler?
■ Adetiniz süresince baş ağrısı, halsizlik, mide-bağırsaksorunları oluştu mu?