Aceleci Olmak Bir Problem mi?

Aceleci Olmak Bir Problem mi?

ACELECİBİR YAPIM VAR. ARKADAŞ LARIM BU YÜZDEN BANA “PANİKATAK” LAKABINI TAKTI. BU GERÇEKTEN BİR PROBLEM Mİ?

• Eda, İstanbul

Aslında arkadaşların haksız değil. Aceleci hayat, gerçekten de panik atağa sebep olabiliyor. Panik ataklar ve panik bozukluğundan korunmak için kişilerin kendinde yapabileceği değişikliklerin başında “acele etmemek” yer alıyor.

Hepimiz hızlı olmak isteriz ama hızlılık ile acelecilik farklı şeyler.

Hızlı olmak, birim zamanda daha çok iş yapmak ya da daha uzun bir yolu almak anlamına gelir. Oysa acelecilik, yapılacakları “bir an önce’’ yapma isteğidir.

Ancak hiçbir durum, olabileceği zamandan daha erken olmaz. O nedenle “acele işe şeytan karışır” denir. Sabır kazanmayı başardığında panik atak ve panik bozukluğu riskin azalır. Bunun için tavsiyelerim;

Erteleme. Olanak ölçüsünde işlerini erteleme, sonra sıkışırsın. Bu da işi yapamama korkusu, acelecilik ve telaş getirir. Bundan sonrası panik atak olabilir.

Yavaş davran. Grup içinde en önde mi yürüyorsun? Sofrada yemeği en önce mi bitirirsin? Çoğu zaman karşındakinin sözünü keser misin? Bunu her fark ettiğinde yavaşla. Öğrenmek yavaşlık ister. Yeni karşılaştığın, yeni öğrendiğin bilgi ya da eylemler söz konusu olduğunda başarılı olmak için acele etme. Ustalık yavaş öğrenmekle kazanılır.

Tek rakibin sensin. Çağımız herkesi büyük bir yarış içindeymiş gibi hissettiriyor. Sürekli birilerini geçmemiz gerekiyormuş gibi… Oysa kimse yapabileceğinden daha çoğunu yapamaz. Bunun yerine, yapabileceklerinin en çoğunu yapmaya uğraş. Bunun bir an önce olması da şart değil. Geliştikçe, girdiğin her yarışta becerin kadar başarı elde edersin,

PROF. DR. MUSTAFA SERCAN Okan Üniversitesi Hastanesi’nde Psikiyatri Uzmanı




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir