Spor salonlarında insanları rahatsız eden 10 davranış

Spor salonlarında insanları rahatsız eden 10 davranış

Spor salonları sadece egzersiz yapılan yerler değil aynı zamanda birbirinden çok farklı yüzlerce insanın bir araya geldiği sosyal ortamlar. Hal böyle olunca bir arada uyum içinde spor yapabilmek, stres atabilmek için bazı kurallara uymak gerekiyor. Sektör profesyonellerine, üyelere sorduk ve spor salonlarında insanları rahatsız eden 10 davranışı sizin için derledik.

Makineleri işgal ediyorsunuz

En temel gym kurallarından biri, makineleri gereksiz yere işgal etmemek… Makinelerde dinlenmek ya da cep telefonu ile oynamak başkalarının zamanından çalıyor. Setler arasında kısa bir dinlenmeye evet ancak bench’in üzerine oturup telefonda konuşmaya, telefonda oyun oynamaya, yazışmaya hayır.

Deodorantı başkalarına püskürtüyorsunuz!

Tabii ki kişisel hijyenimize dikkat ediyoruz, temiz kokmak için deodorant kullanıyoruz. Ancak spor salonunda çok güçlü kokulardan uzak durmak gerekiyor. Birçok kişinin kokulara karşı hassasiyeti var ve derin derin nefes alınan bu ortamlarda keskin kokular rahatsız edici olabiliyor. Soyunma odalarında ise bir başka problem yaşanıyor. Genellikle çok büyük olmayan, iş çıkış saatlerinde sıkış tıkış olabilen bu alanlarda deodorant püskürtmek alerjisi ve astım sorunu olanları nefessiz bırakıp epey bir kızdırabiliyor. Spor çantasına küçük bir roll-on atmak sorunu kökten çözebilir.

spor yapmak

Yanındakiyle rekabet ediyorsunuz

Sağlıklı bir rekabet motivasyonu korumak için iyi olabilir. Ancak bunu önümüzdeki 5K koşusu için saklayıp spor salonlarında rekabetçi tutumlardan kaçınmak gerekiyor.

Koşu bandında yanmdakinin hızına göz atıp bir basamak yükselten ya da havuzda yan kulvardakini geçmek için şapada şupada su sıçratarak yüzenler, emin olun fark ediliyorsunuz ve bu çok itici…

Ekipmanı yerine koymuyorsunuz

Aslında kullanılan ekipmanı yerine koymak basit bir gym etiği. Ancak aksi davranışlarla her zaman karşılaşabiliyoruz. Grup dersi sona eriyor, herkes elindeki barları, step tahtalarını, matları, topları yerine koyuyor. Ancak bazıları için bu onların yapması gereken bir şey değil. Ekipmanı yerde bırakıp uzaklaşıyorlar. Ya da örneğin ağırlık makinelerinde çalışmak istediğinizde bara takılı ağırlıkların yere atıldığım görebiliyorsunuz. Can sıkıcı olmasının yanında bir başka kişinin kullanımını engelleyecek bir davranış. Çünkü herkes aynı büyüklükte ağırlığı kaldıramayabiliyor. Basit kural, eğer kaldırabiliyorsan yerine de koyabilirsin.

Selfie çılgınısınız

Çalışmalar sonunda elde edilen sonuçtan memnun olmak, bununla övünmek kötü bir şey değil elbette. Ancak spor salonuna adeta selfie (özçekim) çekmek için gelmiş izlenimini yaratmamak için kameralara bir sınırlandırma getirmek gerekiyor. Aynalar karşısında 15 dakika poz vererek mükemmel görüntüyü yakalamak spora ayıracağınız zamanı çaldığı gibi başkalarının da dikkatini dağıtıyor.

Bağırıyorsunuz

Stüdyo derslerinde fondaki şarkıyı yüksek sesle söylemek sizi rahatlatsa da başkalarının sinirini bozabiliyor. Konu yüksek sesten açılmışken… Her ne kadar uzmanlar sesli ifadenin egzersiz sırasında dayanma gücünüzü artırdığını söylese de, ağırlık kaldırırken ya da şınav çekerken abartılı sesler çıkarmak da gym üyeleri tarafından hoş karşılanmıyor. Telefonda yüksek sesle konuşmak da bir başka problem. Mümkün olduğunca telefon kullanımını azaltmak, konuşurken de alçak sesle konuşmak gerekiyor.

Derse geç giriyorsunuz

Zumba ya da yoga dersi başlayalı 10 dakika olmuşken derse dahil olarak başkalarının dikkatini dağıtmak, dersin akışını bozmak dışmda kendinize de kötülük yapıyorsunuz. Isınma aşamasına katılmadan birden zorlu harekeüere girişmek yaralanmalara davetiye çıkarabiliyor. Öte yandan eğitmenin de söz konusu kişinin herhangi bir sakatlığı, rahatsızlığım sormak, buna göre uyarılarda bulunmak ve daha güvenli bir egzersiz yapmasını sağlayacak vakti olmuyor.

Hocalık taslıyorsunuz

Mesele egzersiz, spor, sağlıklı yaşam olunca hemen herkesin bir fikri var! Amacınız sadece yardımcı olmak bile olsa gym arkadaşlarınıza tavsiyeler vermemek, uyarılarda bulunmamak en doğrusu. Konuya hakim olup olmadığınız bir yana herkesin kişisel durumu farklı olabilir.

Başkalarının alanına fazla yaklaşıyorsunuz

Yazılı bir kural olmasa da spor yaparken başkalarına kişisel bir alan bırakmak, araya biraz mesafe koymak gerekiyor. Salonun boş olduğu saatlerde herhangi bir koşu bandına çıkabilecekken koşan tek kişinin yanma yerleşmek size de biraz tuhaf gelmiyor mu? Ya da pilates dersinde matı bir başkasının dibine yerleştirmek?..

Ekipmanı terli bırakıyorsunuz

Spor salonunda terlemek doğal ancak makineleri, matları hatta zemini sırılsıklam bırakmak başkaları için oldukça rahatsız edici olduğu kadar sağlıksız da. Matların üzerine ya da makinelere oturduğunuzda altınıza bir havlu sermek hem sizi mikroplardan korur, hem de başkalarını terden. Küçük bir uyarı; havlunun bir yüzü her zaman vücudunuza değsin, diğer yüzü bench’lere ya da mata…




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir