Yaşlanmanın negatif özelliklerini azaltmak
Yaş ilerledikçe bedenlerimizdeki değişimi göz önüne alarak, yaşlanmanın negatif özelliklerini azaltmak için düzenli egzersiz ve özellikle de kuvvet egzersizleri yapmalıyız.
Hayatımızın birçok evresinde en çok yeni başlangıçlardan çekinerek yaşarız. Yeni bir iş, yeni bir okul, yeni arkadaşlar, yeni bir ev ya da yeni bir eş… ilk adımı attıktan sonra görürüz ki; her şey aslında çok rahat bir şekilde ilerler ama o ilk adım için hep bir motivasyon bekleriz. Her pazartesi diyete, yaz gelmeden spora başlamak için beklediğimiz gibi hep bir motivasyon tarihleri koyar, bekleriz. Sosyal hayatımızda ya da gözle görünen şeylerimizde yenilikler daha cazip gelir, ancak konu Spora başlamak olunca yerini hep bir erteleme alır. Özellikle de biz kadınlar sürekli yeni çıkan diyet listeleri ya da sağdan soldan duyduğumuz birtakım kurtarıcı sandığımız egzersiz hareketlerini yapmaktan yorulmayız. Fakat nedense düzenli egzersiz yapmak biraz zor gelir. Hem de şöyle bir gerçek varken; kadınların kuvvet antrenmanına erkeklerden daha çok ihtiyacı var!
Yerçekimi kuvveti ile ilerleyen seneler, 20’li yaşlardaki diri ve canlı bedenlerimizi alt etmeye çalıştıkça tek çözüm; bizim mücadeleyi bırakmadan devam etmemizdir. Her geçen sene birçok farklı süreçten geçip zamanla birçok değişime uğrarız. Yaş ilerledikçe bedenlerimizdeki değişimi göz önüne alarak, yaşlanmanın negatif özelliklerini azaltmak için düzenli egzersiz ve özellikle de kuvvet egzersizleri yapmalıyız. Fiziksel güç, kondisyon ve enerji olarak kendimizi yüksek seviyede tutmak için tek gerçek yol budur.
Kuvvet antrenmanı denince aklınıza büyük ağırlıklar, şişmiş kollar ve kalın kaslı bacaklar gelmesin. Kuvvet antrenmanı vücudun tüm kaslarını dengeli şekilde çalıştırarak kas, kemik ve eklem sağlığını korumayı, fiziksel olarak güç kazanmayı, daha sağlıklı bir omurgaya sahip olmayı sağlar. Kuvvetlenen kaslarınız sayesinde daha sık ve fit bir vücuda sahip olurken, hızlanan metabolizmanız sayesinde hem antrenmanda hem de gün içinde daha çok kalori yakımı gerçekleştirirsiniz. Vücut kas kitlenizin artmış olması, kilonuz tartıda değişmese bile (ki bu yüksek oranda, diyet yapmanız ve beslenme programınızla alakalı olacaktır), aynadaki görünüşünüzde çok daha sıkı bir beden olarak size geri dönecektir.
Aynı ağırlıktaki yağ ve kas dokularının kapladığı alanı göz önüne alırsak, tartıda değişmeyen kilonuza rağmen size “Ne kadar kilo vermişsin” diyen birçok kişi olacaktır.
Birçok araştırma; egzersiz yapmanın fiziksel özelliklerimizi geliştirmenin yanında, psikolojik olarak bizlere terapi olduğunu kanıtlamıştır. Sadece egzersiz sırasında değişen hormonlarımız değil, zaman içerisinde bedenimizdeki olumlu gelişmelerde bizi motive eder. Güzel giysilerle kendimizi şımartmak tabii ki çok harika ama asıl harika olan, o giysileri çıkardığımızda kendimizle gurur duymamızdır.
‘Ben kas istemiyorum’ devri artık geride kaldı ve biz kadınlar anladık ki; kas yapmak o kadar da kolay değil! Artık, güçlü görünen karın kasları, six pack’ler, adonis kasları, mini etek altından görünen zarif kaslı bacaklar, sıkı ve dolgun görünen kalçalar herkesin hayali… Önceden bana gelip sadece zayıflamak istediğini söyleyen birçok öğrencimin yerini sıkı ve kaslı görüntü isteyen öğrencilerim aldı. Yani diyeceğim şu ki; kendinize özeni içeriden, bedeninizden başlayarak gösterin. Bedeninizi sevdikçe gülümsemenizdeki aydınlığı göreceksiniz.