İnsan ilişkileriniz sağlıklı mı?

İnsan ilişkileriniz sağlıklı mı?

İşte kendinizle ve etrafınızdaki insanlarla samimi ilişkiler kurmak için ihtiyacınız olanlar…

Farkındalık şu günlerde oldukça moda. Herkes meditasyonun, zihni dinlendirmenin, kendinizle ve dünyayla barışık olmanın faydalarından bahsediyor.

Peki farkındalık gerçekten işe yarıyor mu?

Pek çok insan meditasyonu günlük rutinlerine dahil etmeye çalışıyor ama birkaç gün sonra bu farkındalık olayının kendilerine uygun olmadığını düşünerek vazgeçiyorlar. Ama belki de bu kadar çabuk vazgeçmemelisiniz. Farkındalık plajda bağdaş kurarak oturmak ve güneş doğarken kendi kendinize bir şeyler mırıldanmaktan ibaret değildir. Farkındalığın büyük bir kısmı; günlük rutininizde değişiklikler yapmaktan, zor durumlar karşısında sert çıkmak yerine sakin bir şekilde yanıt vermekten ve diğer insanlarla empati kurmaktan ibarettir. ‘Mindful Relationships’ kitabında Richard Chambers ve Margie Ulbrick de bu konuyu ele almaktadır, ikili, farkındalığın kendinizle ve çevrenizdekilerle gerçek bağlar kurmayı nasıl öğretebileceğini inceliyor.

farkindalik

HAYAT BOYU FARKINDALIK

Chambers, farkındalık temelli terapi üzerine uzmanlaşan ve konusunda uluslararası mecrada tanınan bir klinik psikolog. Margie Ulbrick ise aile avukatı, ilişki danışmanı, psikoterapist ve yazar. Beraber mükemmel bir farkındalık rehberi ürettiler. ‘Mindful Relationships’ farkındalığın ne olduğunu ortaya koyar, farkındalığın beyne olan bilimsel etkilerini inceler, günlük hayattaki farkındalığın nasıl arttırılacağı konusunda yol gösterir ve son olarak bu konsepti etrafınızdaki insanlarla daha güçlü ilişkiler oluşturma konusunda nasıl kullanabileceğinizi açıklar. Sakin kalmak ve durup derin bir nefes almak düşündüğünüzden daha faydalı olabilir.

BEYİN GÜCÜNÜZÜ ARTTITMAK

Anlamanız gereken ilk şey farkındalığın beyniniz üzerinde olumlu bir etkisi olduğudur. Beyinin vücudunuzdaki diğer kaslardan farkı yoktur. Ne kadar çok çalıştırırsınız o kadar gelişir ve güçlenir. Farkındalığınızı geliştirdiğinizde, beyninizin bazı bölgeleri normalden daha fazla çalışır. Alnımzın tam arkasında ön frontal korteks bulunur. Bu kısım; dikkat etme, düşünme, anlamlandırma, plan yapma ve problem çözme gibi bütün mental süreçlerden sorumludur. Ayrıca duygularınızı kontrol etmede ve dürtülerinizi dizginlemede de rol oynar.

Farkındalığın diğer biryönü ise, dikkatiniz dağıldığında rahatsız olmadan tekrar dikkatinizi toplayabilmenizdir. Ön frontal korteks dikkat sürenizden sorumlu olduğu için, bu dikkatinizi meşgul ‘OÖuğunuz şeye tekrar odaklama egzersizi, ön frontal korteks’inizde yeni bağlantılar oluşturur. Bu tekniği ne kadar çok uygularsanız ön frontal korteksiniz ve kısa süreli hafıza, duygu düzenleme, planlama ya da zihinsel esneklik gibi fonksiyonlarınız da, o kadar güçlenir.

GÜZEL BİR ZIHIN

Çevrenizdekilerle ilişkilerinizi geliştirmek için farkındalığa odaklanmadan önce, kendi zihinsel iyiliğinize zaman harcamalı ve çaba göstermelisiniz. Flepimiz pazar günü koltuğa yayılıp TV izlemeye bayılırız. Ancak iş zihnimizi rahatlatmaya, düşüncelerden arınmaya, teknolojiden uzak kalmaya ve bir an olsun sadece düşünmeye geldiğinde, işte onu beceremiyoruz. Sürekli hareket halinde olan birtoplumda yaşıyoruz ve durup beklemek bize yanlış ya da yapay geliyor. Fakat doğru olan bir şey varsa o da bunun tam karşıtı. Zihnin çalışma şeklini, neden düşündüğümüzü ve neden belli şekillerde hareket ettiğimizi daha iyi anlamamız gerekiyor. Çünkü bu, insanların dünyadaki baskın tür olmasının temel nedeni. Zihnimiz diğer canlılar ile karşılaştırılamayacak derecede olağanüstü işler başarmaktadır.

HUZURLU BİR ZİHİN

‘Mindful Relationships’ kitabında günün herhangi bir zamanında, hatta kitap okurken bile deneyebileceğiniz farkındalık egzersizleri içermektedir. Oldukça kısa ve basit ama şaşırtıcı şekilde etkili… Bu egzersizlerden biri ‘Basit Farkındalık Meditasyonu’dur. Bu egzersiz için oturacak rahat bir yer bulup, 5 dakika boyunca gözlerinizi kapatmanız ve dikkatinizi vücudunuza yönlendirmeniz gerekmektedir. Yavaşça duruşunuzun, kaslarınızdaki kasılmanın ve nefes alışınızın daha çok farkına varacaksınız. Gözlerinizi kapatarak ve hareketsiz durarak, diğer hislerinizi arttırıyorsunuz, dikkatinizi odaklayabiliyorsunuz.

Genelde dikkatinizi dağıtan şeyler yani cep telefonunuz sizi yolunuzdan saptırmayacak. Gözlerinizi açtığınız anda daha rahatlamış hissedeceksiniz. Meditasyon yapmadan önce kafanızı meşgul eden stres, en azından zihninizi sakinleştirebilecek kadar azalacak. Aymanda pek çok şeyi yapan varlıklar olduğumuz için bu tip egzersizleri yapmak pratik gerektirir. Birkaç dakikalığına kendinizi dünyaya kapatmak çok zor, ancak bunu başarabildiğinizde modunuz ve zihinsel huzurunuz için çok faydalı olacaktır.

GERÇEK BAĞLANTILAR YARATMAK

Farkındalığınızı zihninizi sakinleştirmek için kullanmayı öğrendiğinizde, tekrardan diğer insanlarla bağlantı kurmak için kullanabilirsiniz. Pek çok çift için iletişim ve anlama eksikliği ilişkinin bitmesine neden olabilir. Kitabın’yazarları, yanlış gidenin ne olduğunu öğrenme ve ilişkilerini yeniden kurma konusunda, farkındalığın işe yaradığını göstermek için terapiye gelen çiftleri örnek olarak göstermektedir. Her iki birey de korkularını ve güvensizliklerini paylaştıklarında, partneriyle empati kurmanın daha kolay olduğunu söylemiştir. Farkındalığı kendi yararlarına kullanmanın, partnerleriyle olan ilişkilerinde pozitif etkisi olduğunu belirtmişlerdir. Farkındalık sadece romantik ilişkilerde değil, her türlü ilişkide uygulanabilir. Hayatınıza farkındalığı dâhil ettiğinizde arkadaşlarınızla ve ailenizle olan ilişkilerinizin genel manada iyileştiğini göreceksiniz. Böylece çevrenizdeki herkes size pozitif enerji verecek ve onlar hakkındaki düşünceleriniz de daha olumlu olacaktır. Yani tam bir kazan kazan durumu! Deneyin ve değişimi kendi gözlerinizle görün.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir