Çamaşır ve Kıyafet Temizliğinde Pratik Bilgiler

Çamaşır ve Kıyafet Temizliğinde Pratik Bilgiler

Kullanmış olduğunuz çamaşır deterjanları size çok ciddi zararlar vermektedir. O deterjanlar yalnızca çamaşırı temizlemeye odaklıdır. Sizin sağlığınız onun umurunda değildir. Çamaşırları bu deterjanlarla yıkadığınızda çamaşırlarınızı temizler ancak zararlı mikroorganizmaları çamaşırınıza hapsetmektedir. Yani çamaşırlarınızdaki leke çıkıyor ancak bu çamaşırlar teninize değdiğinde sağlığınızın olumsuz etkilendiğini unutmayın.

Organik temizliğe geçtiğinizde çamaşırlarınızın sarardığını görebilirsiniz. İşte bu durum aslında çamaşırlarınızda kalan kimyasal deterjan kalıntıları yüzündendir. Bu yüzden organik temizliğe geçmeden önce öncelikle çamaşır sodasını kullanın. Çamaşır makinenizin deterjan gözüne çamaşır sodası koyun. Bu işlemden sonra o çamaşırlarda organik temizleme yöntemi uygulamalısınız. Bu uygulama renklilerde de beyazlarda da uygulanabilir.
Çamaşır sodası öncelikle suyu yumuşatır, daha iyi köpürmeyi sağlar.

Çamaşırlarınızı sabun tozuyla da yıkayabilirsiniz. Deterjan gözüne sabun tozu, yumuşatıcı gözüne beyaz sirke kullandığınızda organik bir temizlik yapmış olursunuz. Beyaz sirke temizliğin baş aktörüdür.

Çamaşır ve Kıyafet Temizliği

Çamaşır Yıkamanın İpuçları

Öncelikle çamaşırlarınızı renklerine göre tasnif edin. Beyazlar, pastel renkler ve koyu renkler ayrı ayrı yıkanmalıdır.

Havlular, çarşaflar ve yatak koruyucuları ayrı yıkanmalıdır.

Kalın kumaşları, nazik bir şekilde yıkanması gereken narin çamaşırlardan ayırın.

Cepli kıyafetlerinizi makineye atarken ceplerini boşaltmayı unutmayın.

Ağır lekelere ön yıkama işlemi yapın.

İnatçı lekeleri en az 30 dakika sıcak suya yatırın.

Açık renk kirli kıyafetler, havlular, beyaz çamaşırlarınızı sıcak suyla yıkayın. Ancak pamuklu veya yün kıyafetlerinizi asla sıcak su ile yıkamayın. Pamuklu kumaşlar için soğuk su kullanın. Yünlüleri elde yıkayın ya da makinenizin özel yün yıkama programını kullanın.

Çamaşır Yıkamada Kullanılabilecek Esans Yağları ve Faydaları

Limon: Çamaşırların beyazlamasına yardım eder.

Portakal: Lekelerin giderilmesine yardım eder ve çamaşırları beyazlatır.

Nane: Nanenin çamaşıra verdiği koku soğuk algınlığı ve sinüs problemlerinin giderilmesine yardım eder.

Lavanta: Rahatlatır.

Papatya: Sakinleştirir.

Biberiye: Sakinleştirir. (Yün, ipek veya saten için uygun değildir.)

Çay ağacı: Anti bakteriyeldir.

Okaliptüs: Soğuk algınlığı ve sinüs problemleri için mükemmeldir.

Sedir: Temiz ve ağaçsı bir koku verir,

Doğal Çamaşır Deterjanları

Pratik Toz Çamaşır Deterjanı

Malzemeler

1 çorba kaşığı boraks 1 çorba kaşığı çamaşır sodası Yarım çorba kaşığı karbonat

Yapılışı

Malzemeleri deterjan gözüne koyun ve makinenizi çalıştırın. Bu karışıma dilerseniz 1 ölçü doğal zeytinyağı sabunu rendesi de ekleyebilirsiniz. Renkliler için kullanırken doğal zeytinyağı sabunu rendesini 2 ölçü olarak arttırın; boraks ve çamaşır sodası miktarını da yarım ölçü olarak azaltın. (Örnek: 2 çay bardağı doğal sabun rendesi, yarım çay bardağı çamaşır sodası ve boraks, çeyrek çay bardağı karbonat)

Doğal Likit Çamaşır Deterjanı

Malzemeler

• 1 litre su

• 1 kalıp zeytinyağlı sabun rendesi (1 su bardağı Arap sabunu da olabilir.)

• Yarım su bardağı boraks

• 1 su bardağı çamaşır sodası

Yapılışı

1 litre suyu tencereye koyup ocakta kaynatın. Kaynayan suya rendenizin ince kısmıyla rendelediğiniz sabunu ekleyin ve karıştırmaya başlayın. Sabun iyice eridikten sonra içerisine bir su bardağı çamaşır sodası ve yarım su bardağı boraks ekleyip iyice karıştırın. Likit sabununuz kullanıma hazır. Deterjan kabına aldığınız deterjanınızın kıvamı biraz koyulaşabilir. Bunu engellemek için bir miktar su ekleyebilirsiniz.

Elde Yıkamada Suyun Sertliği İçin Formül

Malzemeler

1 fincan doğal sabun rendesi

• 1 fincan çamaşır sodası Yarım fincan boraks

• 2 fincan elma sirkesi

10 damla istediğiniz esans yağı

Yapılışı

Sabun rendesi, çamaşır sodası ve boraksı sağlam bir plastik kutuda karıştırın. Başka bir kapta sirke ve esans yağını karıştırın. Yıkama için sabun karışımından yarım fincan kullanın; durulama sırasında sirkeli karışımdan yarım fincan kullanın.

Ter Lekelerini Gidermek İçin Pratik Deterjan

Malzemeler

• 1 yemek kaşığı karbonat

• Çeyrek fincan elma sirkesi

• 5 damla limon veya okaliptüs esans yağı

Yapılışı

Tüm malzemeyi karıştırın. Lekelerin üzerine bu karışımdan koyarak yumuşak bir bezle veya bir diş fırçası ile ovun. Ovma işlemi bitince yıkayın.

Terli Çamaşırlar İçin Suda Bekletme Formülü

Malzemeler

• 1 fincan beyaz sirke

• Çeyrek fincan limon suyu

• 6 damla çay ağacı esans yağı

Yapılışı

Sirkeyi, limon suyunu ve esans yağını karıştırın ve ılık su dolu bir leğendeki çamaşırlara dökün. İyice ıslanması için bir saat bekleyin. Daha sonra çamaşırlarınızı makinede yıkayabilirsiniz.

Doğal Çamaşır Yemuşatıcıları

Sirke doğal temizlikte tercih edilen bir yumuşatıcıdır. Zararsız bir madde olmasının yanında aynı zamanda durulama esnasında sabun kalıntılarını da temizler.

Limonlu Yumuşatıcı

Malzemeler

6 fincan beyaz sirke 1 fincan karbonat

1 fincan su 15 damla limon yağı

Yapılışı

Malzemeleri plastik bir kapta karıştırın. Makinenizin yumuşatıcı gözüne hazırlamış olduğunuz yumuşatıcıdan 1 fincan ekleyin. Bu tarif çamaşırlarınızın hem güzel kokmasını hem de yumuşacık olmasını sağlayacaktır.

Lavanta Esanslı Yumuşatıcı

Malzemeler;

4 litre beyaz sirke 20 damla lavanta yağı

Yapılışı

Plastik bir kaba sirkeyi koyun; üzerine lavanta yağını ekleyin. Kullanmadan önce iyice çalkalayın. Makinenizin yumuşatıcı gözüne bir fincan koyarak kullanabilirsiniz.

PRATİK BİLGİLER

Renkli kıyafetlerinizi ilk yıkayacağınız zaman sirkeli suya 4-5 saat yatırın.

Sonra çıkartıp asın, kurusun. Daha sonra yıkayın. Sirke, boyayı kendisine hapsedecektir. Bu işlem kıyafetlerinizin rengini eskiyinceye kadar muhafaza edecektir.

Kemer, bir insanın üzerinde olabilecek en kirli şeydir. Çünkü tuvaletten çıkarken ellerimizi yıkamadan temas ettiğimiz, kullandığımız aksesuardır. Bu yüzden kemer tokasının ve kemerin zaman zaman sirkeli, karbonatlı su ile temizlenmesi gerekir.

Elde çamaşır yıkarken Arap sabunu, doğal zeytinyağlı sabun ya da doğal sabun rendesi kullanabilirsiniz. Lekeli çamaşırlar için boraks, limon suyu, hidrojen peroksit veya sirke eklediğiniz suya yatırdıktan sonra yıkayın.

Eğer kıyafetinize meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin, ilk yıkamada çıkacaktır.

Sertleşen havlularınızı yumuşatmak istiyorsanız; kuruduktan sonra tüylerinin ters yönünde sert bir fırça yardımıyla fırçalayın.

Çok yıkamaktan kıyafetlerinizdeki iliklerin yıpranmasını önlemek için, kıyafetlerinizin düğmelerini ilikleyip öyle yıkayın.

Fırfırlı ve ütülenmesi zor olan perdelerinizin yıkandıktan sonra ütülemeden düzgün durmasını istiyorsanız son durulama suyuna bir çay bardağı tuz katın.

Ütüde sararan elbiseleri hemen oksijenli su ile silerseniz sararan yerlerin kaybolduğunu görürsünüz.

Renkli gömlekler yıkanmadan önce 1-2 saat sirkeli suda bırakılırsa renkleri daha canlı olur.

Beyaz yünlü kıyafetler çok çabuk sararır. Bunu önlemek için bir kova suya 2 limon sıkıp yünlülerinizi bu suda 1 gün bekletin.

Kıyafetlerinizdeki çay ve kahve lekelerini karbonatla silerek çıkartabilirsiniz.

Beyaz kumaştan mürekkep lekesini çıkarmak için lekenin üzerine bol şeker serpin ve limon suyu ile iyice ıslatın. 3 saat beklettikten sonra sıcak sabunlu su ile yıkayın.

Ütünüzün altı kirlendiyse ve ütünüzün altı yapışıyorsa bir parça pamuğu sirkeye batırın ve yavaşça ovun. Kirden eser kalmayacaktır.

Sararmış perde ve danteller için bir kova suyun içine bir miktar kabartma tozu atıp sararan perde ve dantellerinizi o suya batırıp iki üç saat bekletin.

Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için gömleği yıkamaya atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin, sonra makineye atın.

Eğer kıyafetlerinizi kuru temizlemeye vermişseniz kullanmadan önce en az 1 gün balkonda havalandırın.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir