Moda İkonları
MODA İKONLARI
Dünya moda tarihi ünlü kimliklerin katılımıyla geniş halk kitlelerinde yer bulmuştu. Günümüzde de ünlü insanların giydiği kıyafetler konuşuluyor. Sinema tarihine damgasını vurmuş ünlü isimler moda ikonlan oldular ve olmaya devam ediyorlar. Bu bölümde unutulmaz moda ikonlarından kısacık bahsedeceğim, çünkü hepsinin ayrı bir iddiası ve kendilerine özgü tarzlan vardı. Haydi bakalım zamanda yolculuk başlıyor…
Audrey Hepbum
50lerde Hollywood’un dünyaya kazandırdığı önemli isim, siyah kısa saçlan, uzun eldivenleri, siyah uzun elbiseleri ve daracık pantolonlarıyla Audrey Hepbum…
Dönemin trendlerinin aksine kendisine yakıştırdığı çizgisinden ayrılmadan, 50lerin moda akımlarına karşı çıkarak kendi akımını yaratmışta. Seksilikten uzak, asil ve şık bir tarzı benimseyerek farklı bir yere oturmuştu Hepbum. Audrey Hepbum döneminin zerafet kraliçesi olarak adlandırılan bir yıldızdı. Fiziksel özellikleri, Marilyn Monroe ve Elizabeth Taylor gibi o dönemin diğer aktrislerine göre çok farklıydı. Rahat, şık ama sade ve seksi olmayan bir giyim tarzına sahipti. Özellikle babet ayakkabıları ve siyah elbisesi favorileri arasındaydı. Özellikle de Breakfast at Tiffany’s filminde kullandığı o büyük siyah güneş gözlüklerini asla unutamayız.
Bettie Page
Saç rengi ve kesimiyle 1950lere damgasını vuran Bettie Page…
Eğer Bettie Page olmasaydı bugün ne Dita Von Teese, ne Katy Perry, ne de Christina Aguilera olurdu! 0,19501i yılların en önemli top modellerinden biriydi. Ona gösterilen büyük ilgi, yalnızca o döneme çığır açan moda anlayışı değildi, uzun süren depresyonu da onun ilgi odağı olmasmı sağlıyordu. Yıllarca neredeyse hiç röportaj vermedi. Röportaj vermeyi kabul ettiğindeyse fotoğrafının çekilmesini istemedi. Birçok şarkıya, kitaba, film ve belgesele konu olan Bettie Page, bazı kadın haklan savunuculan tarafından da “kadınların özgürleşmesinin öncülerinden” kabul edildi.
Brigitte Bardot
San, uzun, kabarık ve kırpmalı saçlan, koyu, dumanlı göz makyajı, bikinleri, mini şortlan ve St.Tropezle akıllarda yer eden Brigitte Bardot…
Seksi aktris 50lerden 60lara geçerken Marilyn’in başlattığı seksi moda akımını devam ettirdi. 60ların seksi moda ikonu, giydiği giysiler ve kullandığı aksesuarlarla kendinden söz ettiriyordu. St. Tropez’i bile popüler bir yer haline getirenin Brigitte Bardot olduğu söylenir.
Debbie Harry
Siyah dar kotlar, yırtık pırtık t-shirtler, koyu cam güneş gözlükleri ve deri ceketler…
Debbie Harry, aykırı ve çekici moda anlayışının öncülerinden biriydi. Rock ve punk tarzının temsilcisi olan Debbie Harry’nin, özellikle sahnede giydikleri onun moda anlayışını ortaya kpyuy or.
Diana Ross
Muhteşem fiziği, ilginç saç şekilleri, sahnedeki kostümleri, uzun kalem elbiseleri, saç bantlan ve kürkleriyle Diana Ross…
601ı yıllarda Supreme adlı müzik grubuyla hayatımıza girdi Diana Ross. Tarzıyla büyük beğeni topladı. Hatta birçok tasanmcı 601ı yıllarda Diana Ross’un tarzından etkilendi, Ross onlara ilham kaynağı oldu.
Diane Keaton
Rahat, salaş, maskülen giyim tarzı ve şıklığıyla Diana Keaton…
Katharine Hepbum’e oldukça benzediğinden de olsa gerek ilgiyi her zaman üzerine çekti. Film galalarında ve özel davetlerde giydiği kıyafetler son derece sıra dışıydı. Bir çeşit kadm smokini giyerek dikkatleri üzerine çekti. Moda ikonu olması boşuna değil.
Grace Kelly
Duru güzelliği ve zarafeti, sade giyisileri ve zarif takılanyla ünlü Monaco Prensesi Grace Kelly…
Oscar Ödülü almış bir oyuncu olmasından çok yaptığı evlilik sonrası kazandığı Monaco Prensesi unvanı ile dönemin unutulmaz isimleri araşma giren Grace Kelly, moda dünyasında asaleti temsil ediyor. Kelly, san dalgalı saçları, kırmızı rujuyla 50lerin modasını takip etse de genelde sadeliğiyle modacılara ilham kaynağı olmuş. Hala gelmiş geçmiş en ünlü moda ikonlan arasındaki yerini koruyor.
Usta yönetmen Hitchcock’un favori film yıldızlarından. Balenciaga, Yves Saint Laurent, Dior and Givenchy gibi ta-sarımcılann kıyafetlerini tercih eden Grace Kelly, her zaman abartıdan uzak, kontrollü ve şık bir tarzı benimsedi. Monaco Prensi Prens Rainierle olan evliliğinin ilk yılının sonunda hamile kalmış ve şiş kamını Hermes bir çantayla kapatarak poz vermişti. Ardından, bu çanta tam bir patlama yaratmış, hatta çantanın adı ‘Kelly Bag’ olarak değiştirilmişti.
Jackie Kennedy Onasis
Elbiseleriyle uyumlu şapkaları, eldivenleri, zarafeti ve şıklığıyla Jackie Kennedy Onasis…
Gelmiş geçmiş en büyük moda ikonlarından biri olarak hafızalarda yer edindi. Hayatı boyunca Fransız tasarımcıların kreasyonlarını takip etti ve kullandı. Zevk sahibi olmasının etkisi yalnızca giydiklerinde değil, Beyaz Saray’ın dekorasyonunda da görüldü. Beyaz Saray’a adım attığı günden itibaren ilk işi dönemin meşhur stilisti Oleg Cassini’den yardım alarak gardırobunu baştan düzenlemek oldu. Fransız moda anlayışına hayrandı ve en sık parçalar kullandığı tasarımcılar Dior, Givenchy ve Chanel oldu.
Jane Birkin
Kahverengi, düz ve kırpmalı saçlan, kocaman masmavi gözleri, kusursuz fiziği, kısacık elbise ve şortlanyla Jane Birkin…
60 lar modası Jane Birkin ile bambaşka bir boyut kazamışü. Moda dünyasının asi ikonlarından Birkin salaş görünümüyle adeta kendi modasını yaratmıştı. Rahatlığıyla moda ikonlarının en iddialılarından biri olmuştu. Ünlü modacı Hermes Jane Birkin’e ithafen bir çanta yaratarak, Birkin’in moda ikonluğunu bir anlarımda tescillemişti.
Kate Middleton
Sade, şık ve sofistike tarzıyla Kate Middleton…
Prens VViiliam’ın hayatına girdiği andan itibaren Ingiliz basınının gözdesi haline gelen Kate Middleton, günümüzün yeni moda ikonlarından biri olarak gösteriliyor. Kıyafetlerini son derece makul fiyatlardan satın almabilecek mağazalardan aldığından İngiliz halkının hayranlığını her geçen gün arün-yor. Nişanlandıklarında parmağına geçirdiği o meşhur yüzük büyük bir sükse yaratmıştı.
Katherine Hepbum
Çekici yüz hatları, bağımsız ruhu, sıra dışı kıyafetleriyle Katherine Hepbum…
O, akıllarda hep pantolon giyen kadm olarak kalacak. Bu olağanüstü kadmm moda anlayışı ve dönemine etkisi, Amerika’da Kent State Üniversitesi’nde toplam 700 parçadan oluşan kostümleriyle gayet net anlaşılabilir. Moda ikonu olarak anılmasındaki en büyük sebeplerden biri; erkek stilinden esinlenerek kadınlarında rahat ama bir o kadar da alımlı olunabileceğini göstermesidir.
Lauren Hutton
Yeşil gözleri, doğal san saçlanyla, doğal ve salaş giyimin öncülerinden Lauren Hutton…
Henüz 201i yaşlarındayken Amerikan moda anlayışına şekil veren Lauren Hutton, yaşlandığında bile ikonluğundan bir şey kaybetmedi.
Salaş giyimin öncülerinden olan Hutton’m, en sık giydiği kıyafetler arasında özellikle kargo pantolonlar, salaş t-shirtler, tarz şapkalar dönemine damga vurmuş.
Madonna
Tüm dünyanın modaya bakışını değiştiren, pop ikonu, kusursuz fiziği, aykırı sahne kostümleriyle Madonna…
801i yıllarda hayatımıza giren, sıra dışı sahne kostümleri ve şarkı sözleriyle bütün bakışlan üzerine toplayan Madonna’nın en ilginç yanlarından biri, her zaman sade makyajı tercih etmesi. Müzik tarzıyla birlikte sürekli değişkenlik gösteren moda anlayışı her zaman ön planda oldu. Sahnede ilk giydiğinde çok ses getirmiş olan o meşhur Gaultier sütyenle başlattığı moda rüzgârında giydikleri hala konuşuluyor.
Marilyn Monroe
Siyah süveter, vücut hatlarını ortaya çıkaran dar kapri-ler ve tabii ki göğüs dekoltesi bol olan elbiseleriyle Marilyn Monroe…
Üzerine ne geçirirse geçirsin, olağanüstü fiziği sayesinde her şey o kadar seksi duruyordu ki dünyanın en güzel kadını unvanını tamamen hak ediyor. Gencecikken hayata gözlerini yumması ise onun gizemi ve güzelliğinin her yüzyıla damgasını vurmasını sağlıyor.
Marilyn Monroe, 50 li yıllarda moda dünyasında fenomen oluyor. Sapsan dalgalı saçlarından takma kirpiklerine, kıpkırmızı rujundan, dudağının üzerindeki benine, giydiklerinden yaptıklarına kadar her yönüyle Monroe 501erin seksi yüzü oluyor^.,
Uçuşan beyaz elbisesi, gösterişli takılan ve yaşadığı hayatıyla başlı başına bir ilham perisi olan ve her tasarımcının yeri geldiğinde ilham aldığı Monroe bugün de moda ikonlarının başmda geliyor.
Prenses Diana
Utangaç ve kiniğin görüntüsü, pürüzsüz yüzü, zarafeti ve sadeliğiyle Prenses Diana…
Hk olarak muhteşem gelinliği moda dünyasında konuşuldu. Oysa Prens Charles ile nişanlı olduğu dönemlerde yaşından büyük kıyafetler giydiği için eleştiri yağmuruna tutulmuş, ardından dönemin Vogue dergisi editörü Anna Harvey’den yardım alarak o yılların en ünlü moda tasarımcılarının kıyafetlerini giymeye başlamışta. Asıl değişimi Prens Charles’tan boşandıktan sonra yaşamış, uluslararası bir moda ikonu haline gelmişti. Valentino, Chanel, Versace ve Ungaro her zaman favori tasanmcılan olmuştu.