Hamamda Ne Kadar Durulmalıdır?

Hamamda Ne Kadar Durulmalıdır?

Hamamda yıkanmanın en önemli kurallarından biri çok kalmamaktır. Bedene zararları şöyledir; Hamamda çok oturmak bedeni kurutur, zayıflatır, kuvveti eksiltir, baş ağrısı yapar, göz nurunu, görme kuvvetini azaltır, duyguları bulanık yapar, tabiatın kuvvetini azaltır, iştahı keser, gıdayı sindiremez olur, ağız tadını bozar, yürek oynaması getirir ve cinsel ilişki kuvvetini azaltır.

Ruha etkisini ise şöyledir; Hamamda çok oturmak gönlü sıkar, tasa, sıkıntı getirir ve keder verir. Hamamda buruna çekilen sıcak hava vücutta biriken, atılamayan maddeleri harekete geçireceğinden sinirleri gevşetir, gönülde kasvet ve sıkıntı doğurur. Ayrıca hamamda çok kalmak kalbin fazla çarpmasına neden olur ve baygınlık getirir.

Hamamda gereğinden fazla kaldığını anlamak için kolay bir yöntem vardır. Eğer parmak şişmiş, parmaktaki yüzük dönemez hale gelmişse beden dolmuş demektir. Bu halde parmakların ucu buruşmaya başlar, bu durumda hamam zararlı hale gelmiştir; hemen çıkmak gerekir.

Hamamda Ne Kadar Durulmalıdır

Hamamda ne kadar durulacağı çok önemlidir. Hamamda kalma süresi; insanın tabiatına göre ayarlanmalıdır. Şişman kişiler hamamda uzun süre ve terleyinceye kadar kalabilirler. Ancak zayıf kişiler hamamda kısa süre kalmalı ve hamamda kaldığı sürede ise; ılık su dökünmelidirler.

Safravî mizaçlı ve sıcak tabiatlı kişiler; aç karnına hamama girmemelidirler. Girerlerse uzun süre kalmamalıdırlar. Böyle tabiatlı kişiler için en iyi olanı hamama girmeden önce, bir iki lokma ekmek ve meyvelerden nar ve elma yemeli; ayrıca elma, nar şerbeti gibi serinletici etkili gıdalar yiyip içmelidirler. Böylece vücutları zarar görmez.

Safravî mizaçlı ve zayıf olanlar; hamamın çok sıcak olmayan bölgesinde oturmalı, çokça su dökünmeli, dökündüğü su sıcak olmamalı ve terlememelidir.

Balgamî mizaçlı ve şişman olanlar; hamamın sıcak bölümüne girmeli orada yıkanmalıdırlar. Çok su dökünmeyip terlemeli, yıkanacağı zaman sıcak su ile yıkanmalıdırlar.

Sevdavî tabiatta olan kişiler; çok sıcak bölümde kalmamalı, çok su dökünmeli ve terlememelidirler.

Demevî tabiatta olan kişiler ise; hamamın orta sıcaklıktaki bölümüne girmeli ve orada terlemelidirler. Sonra gerektiği kadar su dökünmeli ve fazla kalmadan çıkmalıdırlar.

Yaz günlerinde hamama giren gençler ve sıcak tabiatlı olanlar hamamdan çıkınca gülsuyu, nilüfer, menekşe ve sandal ağacının kokularını koklamalıdırlar.

Kış günlerinde özellikle soğuk tabiatlı olanlar öd, amber, ladin yakarak buharını koklamalıdırlar.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir