Kan Alınması Sakıncalı Olan Kişiler
Kan alma konusunda dikkat edilecek kuralların başında, çok sıcak ve çok soğuk havalarda kan alınmaması gelir. Mizacı çok sıcak ve soğuk olan kişilerden, çok zayıf ve çok şişman kişilerden, beyaz tenli ve etleri gevşek olan kişilerden ve benzi sarı olup kanı az olanlardan kan almamak gerekir.
Sıtması olan kimsenin nöbet gününde yani sıtmasının tuttuğu gün kan alınmaz. Çok ağrısı olan hastanın önce ağrısı dindirilir, daha sonra kanı alınır. Çünkü ağrı hıkları kendine çeker; kan aldırmak da hıkları dışarıya çekeceğinden, bu iki çekilme ortasında zorlanma meydana gelir ve zayıflık doğar.
On iki yaşından küçük çocuklardan ve altmış yaşından büyük olanlardan kan alınmamalıdır. Bu durum zaruret halinde ve kan alınacak kişinin damarları iri olup mizacı kuvvetli ise değişir. Bu şartlar altında seksen yaşında bile olsa yaşlılardan kan alınabilir.
Hasta olanlardan hamile kadınlardan ve hayz gören kadınlardan kan alınmamalıdır. Ayrıca kusmaktan, cinsel münasebetten, ishalden, uykusuzluktan sonra, müshil içildikten sonra, vücudu ısıtıp çokça terleten bir iş yaptıktan sonra da kan aldırmamalıdır. Eğer zaruret olursa bu hallerden iki ya da üç gün sonra işlem yapılmalıdır. Ayrıca çok öfke ve hüzün içinde olan kimseden de kan almak doğru değildir.
Hekimler kan almanın gerektiği zamanda, gerektiği kadar olması ve kurallara dikkat edilmesi halinde faydalı olduğunu vurgularlar.