Müshil İçmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikle önemli olan bedeni yumuşatacak şekilde beslenmektir. Bağırsakları yumuşatacak gıdalar yenirse müshile gerek kalmadan fazlalıklardan kurtulmuş olunur. Tabiatı yumuşatacak gıdaların en iyisi yağlı çorbalar ve ıspanak yemeğidir. Aspir tohumu kullanmakta çok faydalıdır39. Bu tohum yemeklere ilave ederek kullanılır. Gülbeşeker40 herkes için iyi bir yumuşatıcıdır. Yaşlı kişiler “sade besfâyic şerbeti”41 içmelidir. Gençler ve mizacı sıcak olan kişiler için demirhindi şerbeti42 ve erik şerbeti uygundur. Erik şerbetinin özellikle gül ve menekşe şerbeti ile beraber alınmasında fayda vardır. Genç kızlar için damla sakızı şekerle beraber yenirse hem yumuşaklık vermede hem de mideyi kuvvetlendirmekte çok faydalıdır.
Her şeye rağmen müshil kullanması gereken kimse müshil içmeden önce bedenini buna hazırlamalıdır. Müshil içmeden önceki günler az yiyerek bedende kalan ve hazmedilmemiş gıdaların hazmedil-meşini beklemelidir. Zararlı olabilecek yiyecekler yememelidir. Ayrıca tabiatı yumuşatacak gıdalar yiyerek hazırlanmalıdır. Müshil içmeden önce hangi müshili kullanacaksa o ilacın etkisi ile ters düşmeyecek gıdalarla beslenmelidir.
Müshil içmeden önce bedenin çok yorulmamış olması gerekir. Zorluk çekilerek yapılan iş güç ve yorucu sporlardan sonra müshil içmek doğru değildir. Büyük sevinçler veya büyük öfkelerden sonra da müshil içilmemelidir. Uykusuzken ve cinsel ilişkiden sonra da müshil içilmemesi gerekir. Yaz günlerinde değil sonbaharda müshil içmek tercih edilmelidir. Çok sıcak havalarda ve çok soğuk havalarda müshil içilmemelidir. Çok zayıf ve çok şişman kişilerle birlikte yaşlı kimseler ve çocukların da müshil içmesi tavsiye edilmez. Bu genel kuralların dışındaki durumlarda müshil kullanmak gerekirse uygun zamanı ve ilacı hekim belirler.
Müshil içmeden önce hamama girmeli, uygun spor hareketleri yapılmalı ve uygun gıdalar yenmelidir. Eğer şiddetli kabızlık çekiliyorsa müshil verilmez. Öncelikle bedenin tabiatını yumuşatmak gerekir. Bunun için erik suyu, menekşe şerbeti, demirhindi şerbeti içilmelidir. Ayrıca şiddetli kabızlıkta fitil veya lavman kullanılmalıdır.
Bu durumun dışındakiler için müshil içileceği zaman midedeki yi-” yeceklör sindirilmiş ve henüz acıkmamış olmalıdır. Bu durumda uygun müshil ile beden temizlenir ve sağlık korunur.