Kurt Üzümü Suyunun Faydaları
KURT ÜZÜMÜ SUYUNUN MUCİZESİ Mİ?
“DÜNYANIN ÖNDE GELEN BESLENME UZMANI” NASIL OLURSUNUZ? BİR YARIŞMAYI MI kazanırsınız? Bütün beslenme uzmanları bir araya gelip oylama mı yaparlar? En çok makaleyi yayınlayarak mı olunur? Yoksa bu ünvanı size kitaplarınızı ve ürünlerinizi tanıtmak için çalışan bir reklam ajansı mı bahşeder? “Şifalı bitkiler ustası” ve “besin doktoru”, eczacı Earl Mindell için son söylediğimiz geçerli gibi görünüyor. Mindell bir işletmeci. Seminerler veriyor, kitaplar yazıyor, televizyona ve radyolara çıkıyor ve hepsinden önemlisi beslenmeyle ilgili müthiş keşifler yapıyor. İnsanların “20 yaş genç görünmesini ve hissetmesini” sağlayan mucizevi kurt üzümü suyu gibi.
Kuzey Dakota Üniversitesi’nden eczacılık lisansı alan biri olarak Mindell bazı ilginç açıklamalar yapıyor. Broşürlerinden birinde, DNA ve RNA’sı yüksek olan sardalya gibi gıdalar alarak yaşlanmayı tersine çevirmekten söz ediyor. Halbuki vücudumuz tarafından tamamen sindirilen nükleik asitler hücrelerimize kadar ulaşmadığı gibi herhangi bir yarar da sağlamazlar. Bir “anti-aging” enzimi olan süperoksit dismutazın (SOD) haplarının da tanıtımını yapıyor Mindell. SOD’ın öne sürülen yararları hakkında hiçbir kanıt olmamakla birlikte bu enzim sindirim sürecinden sağ salim kurtulamaz. Tamam, belki bu tam anlamıyla eczacılık olmayabilir, yani Mindell affedilebilir. Ancak kendisinin beslenme üzerine doktorası da var! Bir beslenme uzmanının nükleik asitlerin ve enzimlerin kimyası hakkında kesinlikle bilgi sahibi olması gerekir. Mindell sözde doktorasını Pasific Western Üniversitesinde yapmış. Sınıfı olmayan, hiçbir ders verilmeyen, laboratuar çalışması yapılmayan bu üniversite, “geçmiş deneyimler sayesinde edinilen eğitim, iş deneyimi ve bilgilerin esas değerinin farkında olunduğu için derslere katılmadan” diploma veriyor.
“Dr” Mindell’in laboratuar araştırması, epidemiyolojik çalışmalar ve plasebo kontrollü deneylere dayalı, anaakım beslenme bilimine biraz uzak kaldığını buradan anlıyoruz. Dünyanın dört bir yanında çalışan binlerce beslenme araştırmacısının “mucizeler” yaratmakta başarısız olmasını neden takdir edemeyeceği de anlaşılıyor. Bilimde mucizeye rastlamak zordur ancak Mindell kariyerini “mucizeleri keşfetmek” üzerine kurmuş. Soy Miracle / Soya Mucizesi adlı bir kitabı var. Amazing Apple Cider Vinefar / Büyüleyici Elma Şırası Sirkesi diye bir kitap da yazmış. Masalsı bir dille yazdığı Russian Energy Secrets / Rusların Enerji Sırları adlı kitabında Mindell, kanserle, kalp hastalıklarıyla, karaciğer sorunlarıyla 16 sihirli otu kullanarak nasıl savaşacağınızı anlatıyor. Şimdi de “gelmiş geçmiş en önemli sağlık keşfini” yapmış: Himalayalar’dan gelen kurt üzümü suyu.
Mindell, bu Uzakdoğu ilacının her türlü sağlık sorunun çözmek için “nesillerdir” kullanıldığını söylüyor bize. Peki kendisinin keşfi ne o zaman? Belki de Himalaya kurt üzümü suyunu Kuzey Amerikalılar’a nasıl satılacağıdır. Bu Uzakdoğu meyvesinin suyunda olduğu iddia edilen mucizevi tedavi edici özelliklerle ilgili ne tür kanıtlar var? Mindell’in iddiasını desteklemek için ortaya attığı bazı kanıtlar şunlar: Tang hanedanlığı sırasında (yaklaşık MS 800) kurt üzümü ağaçlarıyla kaplı ünlü bir Budist tapınağının yakınlarındaki duvarın yanma bir kuyu açılmış. Yıllar boyunca kuyunun içine sayısız kurt üzümü dökülmüş. Orada dua edenler sağlıklı olduklarını gösteren canlı bir dış görünüşe sahip olmuşlar. 80 yaşında bile saçlarında tek bir beyaz, ağızlarında eksik bir dişleri yokmuş. Çünkü o kuyudan su içmişler. İkna olmadınız mı? Mindell bir de Li Qing Yuen’in öyküsünü anlatıyor. Mindell’e göre Li Qing Yuen, en iyi belgelenmiş uzun ömür vakası. 1678’de doğmuş ve 252 yaşma kadar yaşamış, 14 kez evlenmiş. Bunu yapmayı nasıl mı başarmış? Her gün kurt üzümü yiyerek!
Kurt üzümü suyuyla ilgili zafer şarkıları söyleyen birçok internet sitesine göre bu ürünü mükemmelleştirmek Mindell’in yıllar süren araştırmaları sonucu gerçekleşmiş. Taklitçilerinin ürettiklerinden çok daha üstün bir sonuç almış tabii. Bunlar ne tür araştırmalardı acaba? Mindell, reklam için çektirdiği fotoğraflardaki gibi önlüğünü giyip laboratuarda mı çalıştı? Klinik deneyler mi yaptı? Yaptıysa bile yayınlanmış bilimsel literatürde bu deneylerin kaydı yok. Kurt üzümü suyu içen insanların hastalıktan korunup korunmadığını incelemek için vaka kontrol çalışmaları mı yürüttü? Böyle bir şeye rastlayamadım ben. Ama elbette bu tür bilimsel inceliklere hiç gerek yoktu çünkü tanıtımını yapan sitelerde ve broşürlerde ürünün herhangi bir hastalığı iyileştirme iddiasında olmadığını özenle vurguluyordu.
Mucizevi özelliklere sahip ezoterik bir meyvenin suyunu ilk duyuşumuz değil bu. Hint dutu suyu, mangostan suyu ve inanmazsınız ama turşu suyu bile var. İddialar genellikle aynı. Vitamin bakımından zengin, aminoasitler, mineraller, antioksidanlar ve özel içeriklerin mükemmel karışımlarından söz edilir hep. Kurt üzümü içinse “bağışıklık sistemini güçlendirici polisakkarit-ler” içerdiği söyleniyor. Bazı araştırmalar referans gösterilir ve sonradan bu araştırmaların bazı fizyolojik aktiviteleri gösteren, test tüpleriyle yapılan deneyler olduğu ortaya çıkar. Aklınıza gelebilecek her meyve ve sebze için bu tür sonuçlar elde edebilirsiniz. Önemli olan, iddia edildiği gibi sağlığa yararlı olduğunu kanıtlayan, insanlar üzerinde yapılan klinik deneyler olup olmadığıdır. Tıp literatürü gözden geçirildiğinde bir tek Çin’de yapılan bir çalışmaya rastlanıyor. Bu çalışmada kurt üzümü özütünün kemoterapi tedavisi gören kanserli hastalarda tedaviye katkı sağladığı ortaya konmuş. Bu, kurt üzümü suyunu mucizevi içecek yapmak için yeterli değil. Ama belki de başka alanlarda faydalıdır. Birçok kurt üzümü sitesi, yanlarında eşleri olmadan yolculuğa çıkan erkekleri uyaran bir Çin atasözünü alıntılamış: “Evden bin kilometre uzaklaşan bir adam, kurt üzümü yememeli!” Neden? Çünkü reklamcıların söylediğine göre kurt üzümü bedendeki pek çok sistemi destekliyor. Buna cinsellik güdülerini kontrol eden sistem de dâhil. Onu bilmem ama, kurt üzümünün gayet güzel desteklediği bir şey var, o da Earl Mindell.