Moda Girişimcilik Merkezi Girişimci Modacılar Yetiştirecek
İHKİB, markasını oluşturmuş ancak markalaşma, iş planı geliştirme gibi konularda eksikleri olan modacıları desteklemek amacıyla harekete geçti. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon ihracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından kurulan Türkiye’nin ilk Moda Girişimcilik Merkezi, Türkiye’de moda sektörünün geleceğini etkileyecek adımlar atmayı hedefliyor.
Türkiye’nin ilk Moda Girişimcilik Merkezi, yoğun rekabetin yaşandığı moda sektöründe tasarımcılara markalarını güçlendirebilmeleri için marka stratejileri geliştirme, koleksiyon planlama, gibi konuları destek olmak amacıyla kurulan bir merkez. “İstanbul’u moda merkezi haline getirme ve moda sektörünü büyütme planlarımızın önemli adımlarından biri de buydu” diyor İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon ihracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Üyesi Jale Tuncel.
Dünyaca ünlü tasarımcılar geliyor
Türkiye’de son derece yetenekli tasarımcılar olsa da bunlar çoğu zaman İşi ticarete dökme kısmında sıkıntı yaşıyorlar, işte artık bu noktada İstanbul Fashion Incube devreye giriyor. Yaklaşık 1.5 yıl önce kurulan merkez seçilen tasarımcılara İstanbul’un en merkezi yerleşim yerlerinden biri olan Nişantaşı’nda ofis ve showroom imkânı veriyor. Ayrıca merkezde bulunan özel bir ekip tasarımcıların numunelerini üretiyor. Ayrıca tasarımcıların aynı binada araştırma yapabilecekleri, özellikli kumaş ve materyalleri yakından inceleyebilecekleri materyal kütüphanesi bulunuyor.
Merkezin verdiği imkanlar bununla da sınırlı değil. Tasarımcılara, uluslararası arenada önemli başarılar kazanmış, dünyanın en büyük moda marka ve tasarımcıları ile çalışmış isimler danışmanlıklar veriliyor. Ayrıca geçtiğimiz dönem beklenen başarıyı elde ederek, moda tasarımına ve hazır giyim tekstil sektörüne olumlu katkılarda bulunan merkezde bu dönem tasarımcılara özel koç-luk desteği verilmeye başlandı.
Tasarımcı deneyimli olmalı
Elbette bu kadar desteğe ulaşmak kolay değil. Öncelikle bu merkeze yeni mezun tasarımcılar alınmıyor. Sektörde 3-4 yıldır faaliyet gösteren, çizgisini belirlemiş ancak tasarımlarını tanıtacak bağlantılara ihtiyaç duyan gelecek vaat eden tasarımcılar tercih ediliyor. Tasarımcıları merkeze iki yıl süreyle aldıklarını ancak altı ayda bir geldikleri noktaya bakarak tekrar karar aldıklarını söyleyen İstanbul Fashion Incube Direktörü Seda Lafçı, “Tasarımcıların iş planlarına uymaları ve yaptıkları çalışmaların geri dönüşlerini almaları bizim için çok önemli” diye konuşuyor.
Kısa bir süre olmasına rağmen merkezdeki tasarımcılar başarılı işlere imza atmaya başlamış. Made in Love isimli bir markası bulunan Hande Çokrak, 44 satış noktasına ulaşmış. Galeries Lafayette yeni tasarımcılara ayırdığı özel katına Hande Çokrak’ı davet etmiş.
Türkiye’deki firmalarla tasarımcı işbirliklerini de artıran bir işlev görüyor merkez. Örneğin Ece Gözen merkez sayesinde Fabrika markasıyla işbirliğine gitti ve onlar için 400 parçalık bir koleksiyon hazırladı. Yine merkezin öne çıkan tasarımcılarından Tuğçe Bekrek Bilsar için gömlek koleksiyonu yaptı.
Özel sektörle ilişkiler gelişiyor
Merkez, somut olarak başarıya imza atan modacıları desteklemeye devam ediyor. Örneğin yeni dönemde dört isim ile devam etme kararı alındı. Merkez, Burçe Bekrek, Ece Gözen, Hande Çokrak ve Niyazi Erdoğan ile devam kararı alırken yeni dönemde, Giray Sepin, Gülçin Çengel, Selim Baklacı, Tolga Turan, Tuba Ergin ve Zeynep Merve Mehmetli gibi kadın ve erkek giyim koleksiyonları sunan moda tasarımcılarını destekleyecek.
Yeni projeler var
Merkezi şimdilik İHKİB destekliyor. Ancak asıl hedef merkezi kendi masraflarını karşılayabileceği bir noktaya getirmek. Diğer girişimcilik merkezlerinde olduğu gibi merkezden faydalanan tasarımcıların merkeze katkı sağlayacağı bir model kurmayı planladıklarını söyleyen Tuncel, “Mesela aylık belli bir katılım ücreti alınabilir. Hedefimiz o noktaya gitmek. Ama öncelikle tasarımcılara değer kattığımızı göstermemiz gerekiyor, iki dönem katkı almadan devam edeceğiz. Seneye buradan çıkacak tasarımcıların başarısına bağlı olarak bir strateji belirleyeceğiz” diye konuşuyor.
İstanbul Fashion Incube ekibi tasarımcılara verdiği destekleri artırmak için sürekli yeni projeler geliştirmeye çalışıyor. Merkezin yeni planları arasında tasarımcıların ürünlerini sergileyip satabilecekleri bir mağaza açmak var. Tuncel bunun için fizibilite çalışmalarının sürdüğünü söylüyor.