Yeterli ve Dengeli Beslenme

Yeterli ve Dengeli Beslenme

Diyetema Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nin kurucusu Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, zararlı zayıflama ürünlerine değinerek diyet adı altında yapılan yanlışlara, bireylerin spor ile nasıl sağlıklı bir şekilde kilo vereceklerine ve bu süreçte nelere dikkat etmeleri gerektiğine değindi.

Öncelikle kendinizden ve Diyetema Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nin kuruluş hikayesinden bahsedebilir misiniz?

1994 yılı Bolu doğumluyum. Üniversite öğrenimime kadar olan süreçte Bolu’da yaşadım. 2012 yılında liseyi birincilikle tamamlayarak Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’ne yerleştim. Mezun olana kadar birçok eğitime katıldım, sunumlar gerçekleştirdim, araştırma çalışmalarında yer aldım. 2016 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans eğitimime başladım. Gebelik döneminde ortaya çıkan diyabet üzerinde saha çalışması yaparak, yüksek lisans eğitimimi tamamladım. 2019 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı’nda Doktora eğitimime başladım ve hala sürdürmekteyim. Tüm bunlarla birlikte otuzu aşkın eğitim, toplantı ve konferansta yer aldım. Kurucusu olduğum Diyetema Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi, 2018 yılında Bağlıca’da faaliyete geçti. Beslenmeye dair tüm sağlık problemleri ve şikayetleri hakkında danışmanlık hizmeti veriyor, danışanlarımızı en iyiye ve en doğruya ulaştırmayı hedefliyorum. Açıldığımız tarihten bugüne, yirmi beş tonu aşkın kilo kaybı yaşadık. Verilen her bir kilonun bambaşka hikayesi var.

Kilosundan ve yeme alışkanlıklarından memnun olmayan birisi hangi aşamada bir uzman yardımına başvurmalı? Danışanınızla sürdürdüğünüz süreç nasıl işliyor?

Beslenme canlılığın temeli olmakla birlikte, her canlının farkında olmadan gerçekleştirdiği bir eylemdir. Dolayısıyla yaşanan kilo sorunları, beslenme bilgisinin yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Beslenmeyle ilişkisi olan her konuda, muhakkak bir beslenme uzmanı ile çalışılmalıdır. Çoğu zaman kişiler, yanlış bilgiler neticesiyle yaptıkları uygulamalardan zararla çıkmaktadır. Örneğin kilo vermek için aç kalmak, ekmeği hayatından çıkarmak vb. durumlar uzun vadede kilo kaybını zorlaştırmakta, metabolizma hızım yavaşlatmakta, hatta çeşitli kronik hastalıklara zemin oluşturabilmektedir. Bizim önceliğimiz kişinin beslenme alışkanlıklarında yaptığı yanlışlara müdahale etmek, yeni ve sağlıklı alışkanlıklar kazandırmak, verdiği kilonun ömür boyu kalıcı olmasını sağlamak ve bunun sonucunda bildiği doğrularla hayat kalitesini artırmaktır. Süreçlerimiz sıkı takip ve kararlılıkla ilerlemekte, kişi kilo sorunlarına çözüm bulana kadar asla yalnız bırakılmamaktadır.

Sağlıklı ldlo vermek ve yeme alışkanlıklarımızı düzene koymak için öncelikle nelere dikkat etmeliyiz?

Hayatınızdan öncelikle yüksek enerjili, besleyiciliği olmayan gıdaları, paketli ürünleri çıkarın. Günlük rutinlerinizi gözden geçirin.

Örneğin kahvaltı yapmadan işe gidiyorsanız bu durum yağ yakımı sürecinde büyük bir problemdir. Günlük tükettiğiniz yağ, rafine şeker, karbonhidrat miktarınızı ve bunları hangi besin kaynaklarından aldığınızı belirleyin. Örneğin zeytinyağlı bir yemekten aldığınız yağ miktarı ve yağ çeşidi ile fast food bir gıdadan aldığınız yağ miktarı ve çeşidi aynı değildir. Aynı şekilde, meyveden aldığınız şekerin yapısı ile paketli ürünlerden aldığınız şeker aynı değildir. Tabi bu durum kilo verme sürecini doğrudan etkilemektedir. Bunlarla birlikte “Günde kaç saat hareketsiz kalıyorsunuz?”, “Oturma süreniz ne kadar?” ve “Günlük ne kadar aktif egzersiz yapıyorsunuz?” vb. soruları değerlendirerek, hayatınıza bir düzen getirmek, kilo kontrolünüzü kolaylaştıracaktır.

Zayıflama çayları ve bitkisel çaylar zayıflatır mı? Sindirime ve kilo kaybına faydah destekleyici besinler nelerdir?

Bu tarz ürünlerin, saymakla bitmeyen birçok zararı bulunmaktadır. Dikkat ederseniz bir sezon popüler olup zirve yapan bir bitkiyi, çayı ya da zayıflama ürünü diye lanse edilen ürünleri ertesi yıl hatta birkaç ay sonra bile görmeniz mümkün olmamaktadır. Çünkü popülerliği gitmiştir. Bir dönem herkes kilo verdiğini, hızlı zayıfladığını söyler, sonrasında ise verdiği kiloları aynı hızla geri alır. Bu durum özellikle belirli yaş gruplarında ciddi vitamin, mineral eksikliklerine neden olabilmektedir. Önemli olan hızlı kilo kaybetmek değil, etkili ve sağlıklı kilo verebilmektir. Alışkanlıklar değişmediği müddetçe, kişiye dahili ya da harici ne müdahalede bulunursanız bulunun, o kilolar geri alınır. Kilo sorunlarını çözmede mucizeler aramayın. Hiçbir mucize, insanın kendine inanmasından, kendini değiştirmesinden daha büyük değildir. Kilo kaybını desteklemek için beslenme programlarında kullandığım bazı besinler bulunmaktadır. Örneğin her sabah mutlaka bir yumurta, gün içerisinde bir bardak zerdeçallı karabiberli kefir, günde altı porsiyon meyve ve sebze, tam tahıllı ürünler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, beyaz çay, rooibos, rezene, yeşil çay gibi. Bunlar da aslında birer mucize değil. Çünkü kilo verme sürecinde tek başlarına bir anlam ifade etmedikleri gibi, ancak kişiye özel hazırlanmış programlarda, düzenli tüketildiği zaman sonuç gösterirler. O yüzden mottomuz; yeterli ve dengeli beslenme.

Egzersizin ve sporun diyetteki yeri nedir?

Günlük ortalama 30-45 dakika fiziksel aktivite; fiziksel, mental ve psikolojik sağlığı desteklemektedir. Kilo vermek ve kilo kontrolü için iki basamak bulunuyor sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite. Düzenli fiziksel aktivite, kas kütlenizle beraber metabolizma hızınızı da arttıracaktır. Haftada altı saat tempolu yürüyüş, ardından orta yoğunlukta bir egzersiz programı ile kilo verme süreci hızlandırılabilir. Egzersiz planlamanız da mutlaka sağlık bulgularınız doğrultusunda yapılmalıdır. Beslenme programı ve egzersiz planı, kişiye özel olarak hazırlanarak etkili bir kilo kaybı sağlanmalıdır.

Diyet konusunda en çok yapılan yanlışlar nelerdir?

En Düyük hata “diyet” sözcüğünün yanlış anlaşılması ve yorumlanması ile akabinde gelen yanhşlar silsilesi. Diyet; bedel ödemek, aç kalmak, açlıktan kırılmak, istediği şekilde özgürce yiyip içememek, halsiz kalmak, psikolojik ve sosyal manada stres yaşamak demek değildir. Diyet, günlük alınan besinlerin tamamıdır. Siz zayıflamaya çalışımsanız bile günlük beslenmeniz bir diyettir. Kelime anlamının yanlış çağrışımlar yapması nedeniyle sadece kilo verme dönemine özel hazırlanan programlar “diyet” olarak nitelendirilmektedir.

Kilo vermek için yapılan en büyük hatalar; aç kalmak, ekmeği hayatından çıkarmak, tek tip beslenmeye çalışmak, zayıflama ürünlerine veya ilaçlarına yönelmek, kişiye özel olmayan rastgele programlar uygulamaya çalışmak vb. olarak sıralanabilir. Daha hızlı kilo verebilmek adına, kişiye özel hazırlanmış listede yer alan besinlerden daha azmin tüketilmesi ya da farklı ikamelerinin kullanılması vb. durumlar kişinin kilo verme hızını yavaşlatabilmektedir.

En iyi şekilde ideal kiloya ulaşabilmek ve ulaşılan kiloda sabit kalabilmek için;

■ Kendinize en az iki ay tanıyın,

■ Programa ve programda yer alan tavsiyelere odaklanın,

■ Programı uygulayacağınız süre boyunca dış etkenlerin neden olduğu kaçamaklardan etkilenme oranını azaltın,

■ Kendinizi ve hedeflerinizi ön planda tutun,

■ Beslenme rutininizi günlük bir deftere yazın,

■ Zayıfladıkça geniş gelen kıyafetlerinizi yok edin, hep bir beden daha düşük kıyafetler alın.

Bağlıca Bulvarı Kartal Apt No:2/4 Bağlıca-Etimesgut-ANKARA
Tel: +90 312 234 50 13 – 0 555 076 2306




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir