Oksijenli Su Yaralarla Temas Edince Neden Köpürür?

Oksijenli Su Yaralarla Temas Edince Neden Köpürür?

Gündelik hayatta daha çok “oksijenli su” adıyla bildiğimiz bileşiğin diğer adı “hidrojen peroksit”tir. Eczanelerden temin edilen oksijenli suyun içeriğinde %97 oranında su ve %3 oranında hidrojen peroksit bulunur. Bazı bakterilerin hücre duvarlarını yok ederek yaraları steril hâle getiren bu bileşik, 1920’lerden bu yana antiseptik olarak kullanılıyor.

Bir kesiğe ya da açık yaraya oksijenli su temas ettiğinde hemen köpürmeye başladığı görülür. Köpürme, hidrojen peroksitin enzim etkisiyle parçalanmasından kaynaklanır.

Hidrojen peroksit molekülü iki hidrojen ve iki oksijen atomundan oluşur (H,02). Kanımızda bulunan ve dolayısıyla kanımızın aktığı yaralanmalarda zarar görmüş hücrelerimizden ortama yayılan katalaz adındaki enzim hidrojen pe-roksiti parçalar.Tepkime sonucu hidrojen peroksit, su (H20) ve oksijen gazına (02) ayrışır. Yaraya uygulanan oksijenli suyun köpürmesinin sebebi tepkimede açığa çıkan saf oksijen gazıdır. Katalaz oldukça hızlı tepkimeye giren bir enzimdir, tek bir birimi saniyede yaklaşık 200.000 kez tepkimeye girebilir. Diğer yandan, hidrojen peroksit zararlı bakterilerle birlikte yaraların kapanmasında görev alan fibroblastları da parçalayarak iyileşme sürecini geciktirebilir ve sağlıklı hücrelere de zarar vererek yarayı daha kötü duruma getirebilir. Bu yüzden oksijenli su kullanımı bazı dermatologlarca önerilmez.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir