Seyahat içerikli Instagram hesapları tatil planlarını etkiliyor

Seyahat içerikli Instagram hesapları tatil planlarını etkiliyor

Seyahat içerikli Instagram hesapları hem tatil planlarını etkiliyor hem de bazı destinasyonları popüler yapıyor. Bu durum turizme de yeni bir soluk getirdi. Turizm şirketleri Instagram fenomenleri ile yakın işbirliği içinde.

IN STAGRAM’DAKİ gezi hesapları, paylaştıkları görsellerle takipçilerinden binlerce ‘like’ alıyor. Ispanya’dan flemenko dansı, Venedik’ten bir gondol ya da Karadeniz yaylalarından huzur dolu bir fotoğraf takipçilerin beğenisini kazanmakla kalmıyor seyahat planlarını da etkiliyor. Bunun en belirgin örneği Doğu Ekspresi tren hattında yaşandı. Bloggerların, vloggerların ve Instagram fenomenlerinin Ankara-Kars arasında gidip gelen hattan paylaştıkları fotoğraflar Doğu Ekspresi’ne olan ilgiyi patlattı tabiri caizse. Trende yer bulmanın, bilet almanın imkansız olduğu zamanlar dahi yaşandı. Bilet bulanlar da bu yolculuktan birkaç güzel fotoğraf paylaşabilmek için zamanla ve birbiriyle yarıştı adeta. Bu ilginin şüphesiz birkaç sebebi var. Fiyatların uygunluğu, trende yolculuk yapmanın farklılığı… Ancak en büyük etkiyi sosyal medyanın yaptığı da bir gerçek. Özellikle Instagram bu noktada öne çıkıyor. Gezdiği, gördüğü yerlerin fotoğraflarını ve kısa videolarını paylaşan hesaplar başkalarına da yol gösteriyor. Yolda olmanın yeni yerler keşfetmenin heyecanını takipçileri ile paylaşan bu hesapların ‘gidin’ diye işaret ettiği destinasyonlar da ilgiden payını alıyor.

KUZEY IŞIKLARININ “LİKE”I ÇOK

Son dönemde yurtiçi ya da yurtdışından olsun pek çok seyahat konseptli hesap İzlanda, Norveç ya da Danimarka’dan fotoğraflar paylaşıyor. Sebebi de Kuzey Işıkları. Dünya oluştuğundan bu yana gökyüzünde bir görünüp bir kaybolan Kuzey Işıkları her zaman ilgi odağıydı. Ancak Instagram’daki çarpıcı fotoğraflar sayesinde dünyanın her yerinden insanlar ışıkları görmek için binlerce kilometre yol kat ediyor, bunun için turlara hatırı sayılır miktarda ücret ödüyor.

Kuzey Işıkları çok klasik geldiyse size Instagram’da yaptığımız gezintiden en sık rastladığımız bir diğer destinasyondan bahsedelim: Dubai. Belli ki Dubai dünyadaki turizm rekabetinde öne çıkmak istiyor ve bunun için sosyal medyanın gücünden yararlanma niyetinde. Dubai’yi ziyaret eden Instagram hesaplarındaki etiketlerden bunu anlamak mümkün. #visitdubai hashtag’ini taip ettiğimizde Visit Dubai adlı hesap karşılıyor bizi ki bu Dubai Emirliği’nin resmi turizm hesabı.

Kısacası Dubai Emirliği, turizm stratejisinin bir parçası olarak Instagram hesapları ile işbirliği de yapıyor.

Peki, son yıllarda zor zamanlar yaşayan ülkemiz turizmi için sosyal medya kaldıraç olabilir mi? Turizm şirketleri bu anlamda neler yapıyor? Binlerce takipçili seyahat hesapları tatil planlarını ne kadar etkiliyor?

İLHAM KAYNAĞI

Instagram’da yaklaşık 55 bin takipçisi olan Kerimcan Akduman (kcakduman) kendisinin ve benzeri hesapların yönlendirici etkisinin yadsınamayacağını söyleyerek başlıyor görüşlerini belirtmeye. “Yurtiçi ve yurtdışı rota önerilerim sonucu seyahat eden çok takipçim olduğunu biliyorum” diyen Akduman, burada güven unsurunun devreye girdiğini vurguluyor. Bunun sebebi olarak “Sizin sevmediğiniz, memnun kalmadığınız, sorunlu bir yeri insanlara önerirseniz o insanları da kaybedersiniz” diye konuşuyor.

Yaklaşık 50 bin takipçili bir diğer seyahat hesabı da Yol Aşkı (yolas-kiofficial). Babasını ilik kanseri nedeniyle kaybeden Hakan Dursun, bu olayın hayatının dönüm noktası olduğunu anlatıyor. Hayatı dolu dolu yaşamak, görmek ve keşfetmek için çıktığı yolculukları “Yol Aşkı” hesabında paylaşıyor. Sadece Instagram değil Yolaski.com sitesinde de bu gezilerin daha detaylı bilgilerini paylaşıyor. “Sosyal medyada yapılan her duyuru ve paylaşım, kişilere ilham oluşturuyor” diyen Dursun şunları ekliyor: “Dijital platformların başını çeken Instagram paylaşımları ise bunların en önemlisi. Artık markalar da bunun farkında ve bizim gibi ‘influencer kategorisindeki kişi ve kuruluşlarla işbirliği yapıyorlar.”

Dursun’un da bahsettiği üzere markalar da bu tür hesapların etki gücünün farkına varmış durumda. Pek çok turizm şirketi bu nedenle bu hesaplar üzerinden kampanyalar yapıyor, öne çıkarmak istedikleri destinasyonları bu hesaplarla tanıtıyorlar. Dursun’un bu kapsamda iş ortaklığı yaptığı şirketler arasında THY, KLM gibi havayolu şirketlerinin yanı sıra Radisson Blu, Mövenpick, Titanic Hotel Berlin gibi oteller de var. Bu işbirliklerinin olumlu sonuçlar doğurduğunu da şöyle ifade ediyor Dursun: “Ürettiğimiz içerikler sayesinde bir çok kişiden tanıtımını yaptığımız markalar hakkında birebir dönüşler alıyoruz ve markalara bu dönüşleri ve etkileşimi rapor halinde paylaşıyoruz.”

REFERANS BELİRLEYİCİ

ETS Tur E-Ticaret Müdürü Mert Doğru da sosyal medyanın insanların destinasyon seçimlerinde etkili olduğunu düşünüyor. Ancak Doğru nihai karar için sosyal medyanın tek başına yeterli olmadığını vurguluyor. “Bahse konu destinasyon için yapılan sosyal medya faaliyetleri ile birlikte, oradaki deneyimlerden elde edilen görüşler de bu işin sağlaması niteliğinde” diyen Doğru, oluşan heyecanı iyi hizmetle birleştirmenin öneminden bahsediyor.

Jolly Tur Pazarlama Direktörü Yasemin Develioğlu da “Nasıl ki bir ürünü satın almadan önce referans kabul ettiğimiz insanların yorumuna ihtiyaç duyarız; şimdi de sosyal medya fenomenlerinin yaklaşımları ürünün kaderini etkileyen bir faktör olarak karşımıza çıkıyor” diyerek seyahat rotalarında da referansın belirleyici olduğuna dikkat çekiyor. Develioğlu eskiden çok bilinmeyen ya da sık tercih edilmeyen rotaların Instagram fenomenleri ya da bloggerları tarafından paylaşılmasıyla özellikle Z kuşağı tarafından merak edildiğini anlatıyor.

KARS YENİDEN KEŞFEDİLDİ

Prontotour CMO’su Gürkan Erol da insanların görmedikleri yerleri sosyal medya sayesinde gördüğünü ve bu sayede ulaşılabilir yerler olduklarını anladıklarını söylüyor. Erol, buna örnek olarak yazımızın başında da belirttiğimiz ve son dönemde popüler olan Kars örneğini veriyor: “Kars’ın bu kadar cazip bir seyahat rotası olacağını kimse tahmin edemezdi. Sosyal medya etkisi ile insanlar Kars’ta kayak merkezi olduğunu, kızakla turlar yapıldığını, tarihi dokusunu ve yörenin gurme lezzetlerini keşfetti. Şu anda da en azından bir kere gidilip görülmesi gereken yerler listelerine eklediler.”

Ancak listede sadece Kars yok. Görüştüğümüz isimler hem sosyal medyanın gücü hem de insanların tercihleri doğrultusunda 2017’de öne çıkan destinasyonla-rı paylaştılar. Tatilbudur. com’un CEO’su Cenk Angın 2017’de yurtiçinde Bodrum ve Kemer, yurtdışında ise İtalya ve Balkanlar’m öne çıkan destinasyonlar olduğunu belirtirken kayak severlerin tercihlerinde Bansko’nun ilk sırada ifade ediyor. Yurtdışma gitmek isteyen ancak uzun yolculuklardan kaçınanların da gözü son dönemde Belgrad ve Saraybosna’ya dönmüş durumda. Bunda her iki yere de vizesiz seyahatin mümkün olması etkili. Bu nedenle Türkiyelilerin hafta sonu planlarında hem Belgrad hem de Saraybosna ön plana çıkıyor.

FENOMENLERLE ÇALIŞIYORLAR

Geçtiğimiz yılın seyahat trendleri böyley-ken 2018 yılında nereler popüler olacak? Prontotur CMO’su Gürkan Erol, erken rezervasyon taleplerine göre bu soruyu cevaplıyor ve Tayland’ın Phuket adasının, İtalya’nın Puglia ve Sicilya bölgesinin ve Portekiz’in Lizbon ve Porto şehirlerinin isimlerini bizlere veriyor. Bunlara ek olarak uzak rotalara dönük gemi tatillerine ilginin arttığını kaydediyor.

Peki, Türkiye yabancı tatilcilerin radarına girmek için sosyal medyayı ne kadar aktif kullanıyor? ETS Tur, JollyTur, Prontotour gibi firmalar hem yerli hem de yabancı turistleri çekmek için sosyal medya kanallarını aktif olarak kullanıyor. Mesela Prontotour Instagram’da Civilking (Mehmet Kırali) ve Audiosoup (Çiler Geçici) ile işbirliği yapıyor. Tatilbudur da Instagram hesapları yapılacak işbir-liklerine sıcak bakıyor.”

Koray KÜÇÜKYILMAZ / Tatilsepeti.com Genel Müdürü
“Sosyal medya satışlara katkı yapıyor”

Sosyal medya ile birlikte gezmeye olan merak her geçen gün artıyor. Özellikle genç kuşak, yeni deneyimler yaşatan, bireysel planlanmış ve çevrelerindekilerin ‘like’larını toplayabilecekleri seyahatleri seviyor. Henüz büyük kitleler tarafından tercih edilmese de, 1 Mayıs törenlerinde Küba’da olmak veya Haziran ayında Serengeti’de büyük göçü izlemek gibi niş gezilerdeki artış da dikkat çekici. Sosyal medyada fenomen olan Hakan Hatipoplu, Gizem Hatipoğlu, Umut Eker ve birkaç influencer ile çalışmalar yaptık. Yine çok sevilen ve takip edilen bir hesap olan Yemek Nerede Yenir ile yaptığımız işbirliği ile takipçilerimize 14 Şubat için Paris Turu hediye ettik. Sosyal medyada bir destinasyonla ilgili paylaşım yaptığımızda oldukça fazla soru alıyoruz. Örneğin Instagram hesabımız üzerinden paylaşmış olduğumuz Lapland, kullanıcıların oldukça ilgisini çekti ve pahalı bir destinasyon olmasına rağmen talep gördü. Sosyal medya, satışlarımıza şimdiden katkı sağlamaya başladı, ileride bu payın toplam satışlar içinde önemli bir yer tutacağını düşünüyoruz.

Firuz BAĞLIKAYA / Detur CEO’su
”Reklam değil tavsiye etkili”

Turizm pazarının yüzde 40 gibi büyük bir ciro oranının sosyal medyadan aktığı bir dönemdeyiz. Sosyal medyada yapılan canlı paylaşımlar daha tarafsız ve güvenilir bulunuyor. Bir tesisin “Ben konforluyum, hizmet kalitem çok iyi” demesinden ziyade, bir ziyaretçinin “Ben gittim, tavsiye ederim” paylaşımı turizm tüketicisi üzerinde daha etkili. Yeni nesil gezginler sosyal medyayı aktif olarak kullandığı için acenteler ve oteller de bu kanalları bilişim pazarlamacıları, blog yazarları, sosyal medya uzmanları ile verimli kullanır hale geldi. Bu süreç iyi yönetildiğinde, daha az maliyetle canlı reklam yapılarak gerekli ilgi uyandırılıyor. Tabii bu, hizmetteki kaliteyi arttırma sorumluluğunu da beraberinde getiriyor. Çünkü gezginlere yaşatılacak olumsuzluklar, sosyal medya hesaplarında aynı şekilde paylaşılabiliyor.

Meral Candan




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir